La Diputació de Castelló coordina amb els ajuntaments les actuacions contra els mosquits i incidix en la conscienciació ciutadana

La Diputació de Castelló coordina amb els ajuntaments les actuacions contra els mosquits i incidix en la conscienciació ciutadana
15 de Decembre de 2024

El Saló de Recepcions del Palau Provincial acull una reunió de coordinació amb regidors i tècnics dels ajuntaments per a informar i fer un balanç de les actuacions dutes a terme pel Servei de Control i Tractaments de Mosquits durant l'any 2024.

La Diputació Provincial de Castelló coordina amb els ajuntaments de la província les actuacions contra els mosquits i incidix en la conscienciació ciutadana.

El Saló de Recepcions del Palau Provincial ha acollit esta setmana una reunió de coordinació amb regidors i tècnics dels ajuntaments per a informar i fer un balanç de les actuacions dutes a terme pel Servei de Control i Tractament de Mosquits durant el 2024, un any “relativament tranquil quant a la presència de mosquits a causa del treball de prevenció que s'ha fet en coordinació amb els ajuntaments”.

Així ho ha manifestat el diputat de Medi Natural, José María Andrés, qui ha ressaltat la labor de coordinació i assessorament que ha dut a terme el Servei de Control i Tractament de Mosquits de la Diputació per a evitar la presència de mosquits a la província de Castelló.

En este sentit, José María Andrés ha insistit dient que el 2024 s'ha caracteritzat per la poca presència de mosquits. “Fins a l'arribada de la tardor ha sigut un any amb molt poca presència de mosquits, però amb les últimes pluges caigudes en la nostra terra i l'acumulació d'aigua vam tindre un repunt que vam poder frenar, de manera ràpida i eficaç, gràcies al treball de coordinació de la institució provincial amb les administracions locals”.

A finals del mes de setembre, tal com ha recordat José María Andrés, es van reforçar els tractaments, tant aeris com terrestres. “Després de l'autorització de la Conselleria de Sanitat i Salut Publica vam dur a terme el tractament aeri amb helicòpter per a aplicar un tractament larvicida i combatre les plagues de mosquits en les zones en les quals es van detectar gran quantitat d'aigua acumulada i en la qual existia dificultat d'actuació per mitjans terrestres.

A més, després del pas de l'última DANA per la província, el Servei Provincial de Control de Mosquits va reforçar els tractaments terrestres en larvicides i en adulticides. “Es van reforçar els treballs de vigilància en combinació amb els tractaments larvicides davant l'eclosió puntual de poblacions larvàries de mosquit de marjal en les àrees catalogades dins del servei”, ha explicat José María Andrés, qui ha posat en valor el treball de tot el servei per a controlar les plagues en les zones més humides de Castelló.

“Tindre controlada la plaga de mosquits és una qüestió de salut pública i garantir la seguretat dels nostres veïns i veïnes és una prioritat per a l'equip de Govern que presidix Marta Barrachina, per això, treballem constantment a tindre les zones ben controlades”, ha ressaltat el diputat de Medi Natural.

Per a José María Andrés és “fonamental” treballar de manera constant per a atallar l'eclosió de larves i evitar l'emergència de l'adult i les molèsties ciutadanes, però també és “molt important” celebrar estes jornades informatives per a “garantir la coordinació i oferir l'ajuda i informació que precisen les administracions locals en l'aplicació dels tractaments contra els mosquits i el control d'estos”.

“Estes reunions són molt importants perquè ens puguen traslladar les qüestions que consideren oportunes i així millorar el servei, prestar l'assessorament que necessiten, així com tot el suport per a abordar este problema de salut pública”, ha expressat José María, qui ha posat l'accent que “en la lluita contra els mosquits hem d'anar tots a l'una, Diputació, ajuntaments i ciutadania”.

 

Conscienciació ciutadana

Durant la reunió, tant el diputat de Medi Natural, com els tècnics de l'administració provincial han incidit en la importància de crear una consciència col·lectiva sobre la importància de frenar la propagació d'este insecte.

“Combatre el mosquit és cosa de tots i per a tots. Per això és molt important conjuminar esforços des de tots els àmbits de la societat i implicar, no sols a les entitats municipals, sinó a la població en general, per a frenar la proliferació d'estos insectes”, ha ressaltat José María Andrés.

Així doncs, al llarg de l'any, la Diputació de Castelló ha potenciat la conscienciació ciutadana i ha organitzat xarrades en col·legis, instituts i associacions veïnals de més de 20 municipis de la província. A més, ha implantat estands en mercats municipals perquè els ciutadans s'acostaren i s'informaren, a través dels tècnics i professionals del servei, de com evitar plagues de mosquits.

En este sentit, José María Andrés ha subratllat que “conscienciar a la ciutadania en bones pràctiques és molt important per a mantindre les parcel·les privades netes”. "La participació ciutadana és una arma fonamental en la lluita contra la propagació dels mosquits", ha afegit.

Finalment, el diputat de Medi Natural ha animat als castellonencs a continuar netejant les parcel·les i solars privats, així com evitar acumulacions d'aigua i ha convidat a tots els assistents a “continuar treballant de manera coordinada i conjunta perquè tots tenim el mateix objectiu, que no és un altre que mantindre el control dels mosquits”.