La Junta de Govern aprova la remissió d'al·legacions al Govern d'Espanya, perquè eleve les peticions de la institució provincial perquè es modifique el reglament de la Política Comuna Pesquera.
La Diputació de Castelló insta el Govern d'Espanya que atenga la seua petició d'exigir a la Unió Europea l'augment dels dies de pesca, clau per a assegurar la viabilitat del sector.
La Junta de Govern ha aprovat la remissió d'al·legacions al Govern d'Espanya, perquè eleve les peticions de la institució provincial perquè es modifique el reglament de la Política Comuna Pesquera. “Si volem garantir el futur de la pesca a la nostra província, des de la Diputació exercim d'altaveu perquè el Govern d'Espanya escolte la província de Castelló i atenga les demandes i necessitats d'este sector fonamental en el desenvolupament econòmic i social del nostre territori”, ha subratllat la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina.
En eixes demandes i necessitats, és primordial una modificació del reglament que comporte un increment dels dies de pesca “i assegurar així el futur del sector pesquer”, ha incidit la dirigent provincial.
El sector pesquer resulta de vital rellevància socioeconòmica en el nostre territori i, com ha remarcat la presidenta de la Diputació, “la pesca és una part fonamental del sector primari de la província de Castelló. Els nostres pescadors garantixen que la pesca continue sent l'espina dorsal de les nostres economies costaneres i, per això, reiterem al Govern d'Espanya que prenga en consideració a la província de Castelló i, en este cas, defén al nostre sector pesquer”.
Amb l'objectiu de garantir la sostenibilitat mediambiental, econòmic i social de la pesca de la Unió Europea, el Reglament (UE) 2025/219 del Consell, de 30 de gener de 2025, pel qual es fixen, per a 2025, les possibilitats de pesca aplicables a determinades poblacions i grups de poblacions de peixos en la mar Mediterrània i la mar Negra, determina la reducció d'aproximadament un 40% els dies de pesca, podent aconseguir el número màxim de pesca permesos la xifra de 27 dies durant un any.
A la província de Castelló existixen aproximadament 60 embarcacions, “les quals poden quedar en una situació crítica amb les restriccions de pesca que imposa el Reglament”, ha indicat el vicepresident i responsable de l'àrea de Pesca, Andrés Martínez, qui ha afegit que, a més de les restriccions quant als dies de pesca, el Reglament també inclou unes mesures correctores que impliquen un major desemborsament econòmic, “la qual cosa agreuja encara més la situació econòmica i també laboral dels pesquers de la província, ha lamentat el vicepresident provincial.
Davant tal situació, la Junta de Govern ha aprovat la remissió una sèrie d'al·legacions al Govern d'Espanya, destacant en primer lloc que es reconsidere les restriccions a la pesca, i en concret les imposades a la província de Castelló, augmentat el nombre de dies permesos per a la pesca.
Des del Govern Provincial també insten que es milloren els criteris per a realitzar la pesca, adaptant-se de manera individualitzada per a cada espècie, eliminant l'actual criteri únic per a totes les espècies. També sol·liciten que es millore la seguretat jurídica dels pescadors, havent d'evitar la Comissió Europea canvis en els criteris polítics per a la pesca tots els anys el mes de desembre. “El sector pesquer com qualsevol altre sector empresarial o comercial necessita una planificació i inversió econòmica i laboral que no pot dependre de canvis polítics cada mes de desembre en finalitzar l'any natural”, incidixen en les al·legacions.
Des de la Diputació de Castelló també sol·licitaran que els màrgens de canvi es realitzen de manera gradual i planificada amb un horitzó temporal fins a l'any 2030, i no reduir en un 70% els dies de pesca de forma tan abrupta, perquè el sector pesquer puga gestionar amb major seguretat jurídica la seua estructura econòmica i laboral per a planificar la seua flota i activitat amb criteris de viabilitat i sostenibilitat.
Finalment, dins de les al·legacions s'inclou la petició perquè en la Comissió de Pesca a la Unió Europea es convide a participar a científics especialitzats en la pesca del Mediterrani per a implementar uns criteris de pesca més ajustats a la idiosincràsia de la pesca artesanal.
Totes estes al·legacions es donaran trasllat a les cinc Confraries de Pescadors de la Província de Castelló així com la Federació que les representa (Fedcopesca). “Des de la Diputació de Castelló és màxim el nostre compromís amb el sector pesquer per a ajudar als professionals al fet que continuen exercint el seu treball, així com continuar promocionant la qualitat dels productes pesquers com a pilar bàsic de la gastronomia autòctona de la nostra província”, ha afegit el vicepresident Andrés Martínez.