Camins del Penyagolosa tanca l’any superant les expectatives de participació i suport ciutadà en superar les 15.000 firmes

29 de Decembre de 2014

28 de diciembre. La candidatura a Patrimonio Mundial por la Unesco 'Camins del Penyagolosa', impulsada por la Diputación de Castellón, cierra el año 2014 superando todas las expectativas de participación ciudadana, actividades realizadas y respaldo ciudadano bajo el objetivo común de poner en valor el entorno del 'Gegant de Pedra' y abrir nuevas oportunidades para la provincia.

Así lo ha confirmado el diputado de Cultura, José Luís Jarque, quien ha detallado todas las iniciativas llevadas a cabo hasta la fecha desde que se creó la marca, a instancias del presidente Javier Moliner, en abril de este año.

El primer hito a destacar es la recogida de más de 15.000 firmas, entre apoyos físicos y online a través de la plataforma change.org, un hecho que para Jarque demuestra "la alta implicación de todas las entidades con las que hemos contactado en la provincia de Castellón demuestra la importancia de este emblema provincial. Se trata un proyecto en común que supone una gran fuente de oportunidades para nuestros pueblos, ya no solo por conseguir ser patrimonio mundial, sino por todas las acciones de promoción y puesta en valor que se están realizando".

Una muestra de implicación ciudadana es el equipo de voluntarios que se ha creado para ayudar a recoger firmas y colaborar en la organización de las actividades, como las reuniones informativas y los talleres de catalogación de itinerarios y de patrimonio que se han desarrollado por los diferentes pueblos por donde pasan los ancestrales caminos, como son Culla, Les Useres, Xodos-Vistabella, y Ludiente-Castillo de Villamalefa, con gran éxito de afluencia de público.

Del mismo modo, se han utilizado las nuevas tecnologías para geolocalizar los puntos de interés de las rutas ancestrales y marcar los tracks mediante gps. También se ha firmado un convenio con el Institut Cartogràfic Valencià para incorporar dichos tracks a la aplicación OruxICV, la cual permite a los excursionistas seguir los recorridos.

A nivel cultural, 'Camins del Penyagolosa' ha sido anfitrión de las Jornadas Europeas de Patrimonio, mediante el concierto de L'Estança Harmònica' dentro del ciclo ‘Pelegrinatge musical per les Ermites’, que tuvo lugar en el ermitorio de San Juan. Además, el proyecto también participó en el Bienal AR&PA de la Restauración y Gestión del Patrimonio 2014 de Valladolid. Y a nivel deportivo la candidatura se expuso en la feria de la Ultra-trail Mont Blanc de Chamonix (Francia) y, por otra parte, se consiguió que en el ganador del Trofeu Penyagolosa  de la Volta Ciclista a Castelló lleváse un sombrero de acompañante de 'Els Pelegris de les Useres' para promocionar la petición de Declaración como Patrimonio Mundial.

Asimismo, durante estas semanas se publicará la Guía 'Camins del Penyagolosa' con toda la información para excursionistas y turistas sobre las rutas, el patrimonio, el entorno natural y atractivos de los pueblos por los que discurre.

 

Acciones de futuro

De cara al próximo año, se seguirán programando actividades para continuar con la campaña de la candidatura. Así, se pretende culminar el expediente que prepara el comité de expertos para la Unesco, se ampliarán las reuniones informativas en los pueblos implicados, se habilitarán los tracks en la página web caminsdelpenyagolosa.es, y se empezarán a señalizar los primeros caminos.

28 de desembre. La candidatura a Patrimoni Mundial per la Unesco 'Camins del Penyagolosa', impulsada per la Diputació de Castelló, tanca l’any 2014 superant totes les expectatives de participació ciutadana, activitats realitzades i suport ciutadà sota l’objectiu comú de posar en valor l’entorn del 'Gegant de Pedra' i obrir noves oportunitats per a la província.

 Així ho ha confirmat el diputat de Cultura, José Luis Jarque, el qual ha detallat totes les iniciatives dutes a terme fins a la data des que es va crear la marca, a instàncies del president Javier Moliner, a l’abril d’enguany.

 La primera fita a destacar és l’arreplega de més de 15.000 firmes, entre suports físics i online a través de la plataforma change.org, un fet que per a Jarque demostra l’alta implicació de totes les entitats amb què hem contactat a la província de Castelló i demostra la importància d’aquest emblema provincial. Es tracta un projecte en comú que suposa una gran font d’oportunitats per als nostres pobles, ja no sols per aconseguir ser patrimoni mundial, sinó per totes les accions de promoció i posada en valor que s’estan realitzant".

 Una mostra d’implicació ciutadana és l’equip de voluntariat que s’ha creat per a ajudar a arreplegar firmes i col·laborar en l’organització de les activitats, com les reunions informatives i els tallers de catalogació d’itineraris i de patrimoni que s’han desenvolupat pels diferents pobles per on passen els ancestrals camins, com són Culla, les Useres, Xodos-Vistabella, i Ludiente-Castillo de Villamalefa, amb gran èxit d’afluència de públic.

 De la mateixa manera, s’han utilitzat les noves tecnologies per a geolocalitzar els punts d’interès de les rutes ancestrals i marcar els tracks mitjançant gps. També s’ha firmat un conveni amb l’Institut Cartogràfic Valencià per a incorporar aquests tracks a l’aplicació OruxICV, la qual permet els excursionistes seguir els recorreguts.

A nivell cultural, 'Camins del Penyagolosa' ha sigut amfitrió de les Jornades Europees de Patrimoni, mitjançant el concert de l’Estança Harmònica' dins del cicle ‘Pelegrinatge musical per les ermites’, que es va fer en l’ermitori de Sant Joan. A més, el projecte també va participar en la Biennal ARA&PA de la Restauració i Gestió del Patrimoni 2014 de Valladolid. I a nivell esportiu la candidatura es va exposar en la fira de la Ultra-trail Mont Blanc de Chamonix (França) i, d’altra banda, es va aconseguir que el guanyador del Trofeu Penyagolosa  de la Volta Ciclista a Castelló portara un barret d’acompanyant dels 'Pelegrins de les Useres' per a promocionar la petició de Declaració com a Patrimoni Mundial. 

Així mateix, durant aquestes setmanes es publicarà la Guia 'Camins del Penyagolosa' amb tota la informació per a excursionistes i turistes sobre les rutes, el patrimoni, l’entorn natural i atractius dels pobles pels quals discorre.

 Accions de futur

De cara a l’any que ve, es continuaran programant activitats per a continuar amb la campanya de la candidatura. Així, es pretén culminar l’expedient que prepara el Comitè d’Experts per a la Unesco, s’ampliaran les reunions informatives als pobles implicats, s’habilitaran els tracks en la pàgina web caminsdelpenyagolosa.es, i es començaran a senyalitzar els primers camins.