Castelló Ruta de Sabor ja treballa en la inclusió de les millors carns, embotits i productes curats d’origen provincial

7 de Novembre de 2014

 

7 de noviembre. La marca de productos autóctonos Castellón Ruta de Sabor que impulsa la Diputación de Castellón incluirá las mejores carnes, embutidos y productos curados que certifiquen su calidad y su origen en la provincia de Castellón. Ha sido una de las principales conclusiones de la primera sectorial de productos cárnicos que ha contado con la participación de representantes del Gremio de Carniceros y Charcuteros, la Sociedad Agraria de Transformación Cordelia, la Asociación de Cunicultores, la Asociación de Industrias Cárnicas de Castellón y el Consorcio de Mataderos con el objetivo de que puedan adherirse productos antes de final de año.

El diputado de Desarrollo Rural, Domingo Giner, se ha mostrado satisfecho al concluir la primera reunión de esta sectorial ya que, según ha explicado “estamos hablando de uno de los sectores más importantes del interior de la provincia, teniendo en cuenta que engloba a ganaderos, carniceros e industrias cárnicas, que conforman un ámbito de actividad con fuerte arraigo en nuestros orígenes y nuestra cultura. Hemos acordado establecer la obligación de presentar certificados de calidad, registros y controles por todas las partes integrantes del proceso productivo, desde la cría hasta el producto final en venta, acreditando las normativas de calidad y garantía de que el producto promocionado bajo este sello es originario de la zona”.

Esta primera reunión ha servido para fijar las primeras condiciones básicas para los productos cárnicos que vayan a formar parte del elemento diferenciador de ‘Castelló Ruta de Sabor’ que clasificará estos productos en función de su procesado. Así, se tendrá en cuenta sobre todo el estilo de producción de la zona para beneficiar en todo momento a los empresarios, ganaderos y demás personal vinculado al sector.

La marca incluirá productos frescos, cocidos y curados

Otro de los puntos importantes de la reunión es el que tiene que ver con la decisión de criterios para la clasificación de los productos cárnicos que entren a formar parte de la marca ‘Castelló Ruta de Sabor’.

“Hemos optado por separar los productos en tres grandes grupos: productos frescos, cocidos y curados. Los primeros quedan considerados en unas características diferentes al resto, ya que se pretende dar mayor relevancia a las explotaciones ganaderas de la zona, acordándose que las explotaciones deben estar registradas en la provincia. Además se hace constar que la fase de sacrificio de los animales debe realizarse en mataderos de la provincia”, ha indicado Giner al concluir la reunión sectorial.

En cuanto al grupo de productos cocidos y curados se ha acordado resaltar la artesanía y la tradición de los productos. Para ello, se destacará la forma y las técnicas de producción, estableciendo la obligatoriedad de que la mayoría del proceso se realice en nuestra provincia.

7 de novembre. La marca de productes autòctons Castelló Ruta de Sabor que impulsa la Diputació de Castelló inclourà les millors carns, embotits i productes curats que certifiquen la seua qualitat i el seu origen a la província de Castelló. Ha sigut una de les principals conclusions de la primera sectorial de productes carnis que ha comptat amb la participació de representants del Gremi de Carnissers i Xarcuters, la Societat Agrària de Transformació Cordelia, l’Associació de Cuniculicultors, l’Associació d’Indústries Càrnies de Castelló i el Consorci d’Escorxadors amb l’objectiu que puguen adherir-s’hi productes abans de final d’any.

 El diputat de Desenrotllament Rural, Domingo Giner, s’ha mostrat satisfet en concloure la primera reunió d’aquesta sectorial ja que, segons ha explicat “estem parlant d’un dels sectors més importants de l’interior de la província, tenint en compte que engloba ramaders, carnissers i indústries càrnies, que conformen un àmbit d’activitat amb fort arrelament en els nostres orígens i la nostra cultura. Hem acordat establir l’obligació de presentar certificats de qualitat, registres i controls per totes les parts integrants del procés productiu, des de la cria fins al producte final en venda, acreditant les normatives de qualitat i garantia que el producte promocionat sota aquest segell és originari de la zona”.

Aquesta primera reunió ha servit per a fixar les primeres condicions bàsiques per als productes carnis que formaran part de l’element diferenciador de ‘Castelló Ruta de Sabor’ que classificarà aquests productes en funció del seu processat. Així, es tindrà en compte sobretot l’estil de producció de la zona per a beneficiar en tot moment als empresaris, ramaders i la resta de personal vinculat al sector.

 La marca inclourà productes frescos, cuits i curats

 Un altre dels punts importants de la reunió és el que té a veure amb la decisió de criteris per a la classificació dels productes carnis que entren a formar part de la marca ‘Castelló Ruta de Sabor’.

 “Hem optat per separar els productes en tres grans grups: productes frescos, cuits i curats. Els primers queden considerats en unes característiques diferents a la resta, ja que es pretén donar major rellevància a les explotacions ramaderes de la zona, acordant-se que les explotacions han d’estar registrades a la província. A més es fa constar que la fase de sacrifici dels animals ha de realitzar-se en escorxadors de la província”, ha indicat Giner en concloure la reunió sectorial.

Quant al grup de productes cuits i curats s’ha acordat ressaltar l’artesania i la tradició dels productes. Per a això, es destacarà la forma i les tècniques de producció, establint l’obligatorietat que la majoria del procés es realitze a la nostra província.