Diputació reivindica el paper d'Europa en la lluita contra la despoblació rural

Diputació reivindica el paper d'Europa en la lluita contra la despoblació rural
9 de Maig de 2017

Moliner ha aprofitat el Dia d'Europa per a sol·licitar a Brussel·les més i millors recursos per a afrontar el repte sociodemogràfic

9 de maig. La Diputació de Castelló ha aprofitat el Dia d'Europa per a alçar la veu i reivindicar que Brussel·les situe la despoblació rural en la seua agenda. Així ho ha demanat el president del Govern provincial, Javier Moliner, durant la lectura d'un manifest en què sol·licita “als organismes europeus una especial sensibilitat davant aquest repte sociodemogràfic que mereix una actuació immediata i un consens polític i social unànime, si no volem veure com desapareixen els nostres pobles, i amb ells les nostres tradicions, patrimoni, història i identitat”.

 

Durant l'acte de commemoració celebrat en la Plaça de les Aules, Moliner ha apel·lat als principis “de solidaritat, unitat i igualtat d'oportunitats per als nostres pobles” sobre els quals es va fonamentar el projecte comú de la Unió Europea per a demanar a Brussel·les “que dote els governs provincials de més recursos i millor capacitat administrativa per a poder actuar de forma eficient contra la despoblació rural”.

 

En aquesta línia, el president de la institució provincial ha defés que “els governs provincials són les administracions més pròximes als pobles i els que de forma més eficient i àgil poden actuar davant les peticions de la nostra gent”.

 

Una realitat que el propi Moliner abandera des de la presidència de Partenàlia, el principal lobby de províncies d'Europa, i que li va traslladar al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, “perquè creiem en la Unió Europea com l'instrument comú capaç de multiplicar oportunitats i garantir els serveis, les infraestructures i el futur dels nostres pobles”.

 

No en va, Moliner ha subratllat que la lluita contra la despoblació del món rural és “un dels objectius que marquen la gestió d'aquesta administració. No podem permetre que cap castellonenc, visca on visca, es quede en el camí i per a això és imprescindible que sumem esforços i les polítiques i iniciatives empreses per aquest Govern provincial per a igualar les oportunitats a l'interior de la província tenen la ratificació i suport de la resta d'administracions”.

 

Fòrum contra la despoblació rural

No en va, al llarg d'enguany el Govern provincial destinarà al voltant de 30 milions d'euros per a posar en marxa totes aquelles iniciatives i polítiques que sota el paraigua de la campanya Repoblem, permeten frenar la despoblació del món rural castellonenc en una província en què 116 municipis tenen menys de 5.000 habitants, 19 d'ells menys de 100 i en un de cada quatre pobles no naix un xiquet o xiqueta des de fa més d'un any.

 

Per a sumar recursos que permeten revertir aquesta tendència demogràfica, aquest divendres la Diputació organitzarà el I Fòrum contra la Despoblació Rural de la província. Referents institucionals i de la societat civil a nivell nacional i internacional sumaran sinergies i mesures per a combatre “un problema que hem de resoldre com més prompte millor perquè no menyscabe la qualitat de vida de la nostra gent i l'essència d'una província única gràcies a les 135 identitats que la conformen”.