Diputació forma en tècniques de reg per a millorar la productivitat a una trentena de productors de tòfona en la Fira del Toro

29 de Novembre de 2014

29 de noviembre. La Diputación de Castellón ha implementado un curso formativo de nuevos métodos de riego para una treintena de productores de trufa como parte de la programación prevista en la Feria de El Toro que se desarrolla hasta mañana. El objetivo es ayudarles a mejorar la eficiencia técnica y a ganar productividad.

Se trata de la primera acción formativa del servicio se asesoramiento técnico-científico de la trufa que presentaba ayer mismo el presidente provincial, Javier Moliner, junto a la creación del Laboratorio de Truficultura. Ambas iniciativas forman parte de la apuesta de la Diputación por promover un salto cualitativo en el sector trufícola y garantizar puestos de trabajo en la provincia.

El diputado de Desarrollo Rural, Domingo Giner, ha explicado esta mañana a los productores de trufa todas estas iniciativas provinciales que persiguen, tal y como ha indicado, “profesionalizar este sector es garantizar el aprovechamiento de sus posibilidades, desde el cultivo al consumo de la trufa y no dejar escapar ni una de las oportunidades que presenta para el territorio. Buscamos regular la calidad desde el mismo proceso de cultivo hasta que se sirva en los mejores restaurantes como parte de la marca guía de productos Castelló Ruta de Sabor”.

La sesión formativa de hoy forma parte del servicio de asesoramiento gratuito técnico-científico que queda ubicado en el Centro de Desarrollo Rural de Villanueva de Viver. A él pueden dirigirse todos los empresarios trufícolas y los ciudadanos que estén interesados en cualquier cuestión relacionada con este cultivo. En este centro se evaluarán los plantones micorrizados con trufa, la aptitud trufera del terreno y se asesorará sobre el establecimiento de la plantación, además de atender directamente a los agricultores e impartir formación. Todos los servicios serán ofrecidos por un ingeniero especializado en truficultura. Las consultas presenciales se podrán realizar los miércoles de 9 a 14 horas y durante toda la semana a través del mail centroruralpalancia@dipcas.es o el teléfono 616746260 y 964145959.

Castellón, Tierra de Trufas

La provincia de Castellón produce el 15% de la trufa negra de España, unos 2.000 kilos al año, con 11.000 hectáreas de montes públicos con aprovechamiento comercial de trufa y más de1.000 hectáreas de plantaciones truferas.

“La trufa es el sustento de decenas de familias, sobre todo en el interior de Castellón. Es por ello que buscamos regular y profesionalizar este sector que tanto puede aportarnos, y traducir esa puesta en valor en puestos de trabajo en nuestros pueblos”, ha señalado Giner en la Feria de El Toro.

El recinto ferial de El Toro lo conforman diversos estands de embutidos típicos, artesanía, productos del sector apícola y efectos agropecuarios relacionados con la producción de trufa, además de degustaciones de platos elaborados con trufa.

También se realizarán diversas demostraciones de caza de trufa con perros adiestrados y el jabalí de Eliseo Palomar durante todo el fin de semana. Los restaurantes también están ofrenciendo menús especiales a bajo precio.

Las actividades programadas se verán complementadas por una prueba deportiva, ‘Gran Fondo de la Trufa’, que tendrá lugar mañana domingo.

29 de novembre. La Diputació de Castelló ha implementat un curs formatiu de nous mètodes de reg per a una trentena de productors de tòfona com a part de la programació prevista en la Fira del Toro que es desenvolupa fins demà. L’objectiu és ajudar-los a millorar l’eficiència tècnica i a guanyar productivitat.

Es tracta de la primera acció formativa del Servei d’Assessorament Tecnicocientífic de la Tòfona que presentava ahir mateix el president provincial, Javier Moliner, junt amb la creació del Laboratori de Truficultura. Ambdues iniciatives formen part de l’aposta de la Diputació per promoure un salt qualitatiu en el sector trufícola i garantir llocs de treball a la província.  

El diputat de Desenvolupament Rural, Domingo Giner, ha explicat aquest matí als productors de tòfona totes aquestes iniciatives provincials que persegueixen, tal com ha indicat, “professionalitzar aquest sector és garantir l’aprofitament de les seues possibilitats, des del cultiu al consum de la trufa i no deixar escapar ni una de les oportunitats que presenta per al territori. Busquem regular la qualitat des del mateix procés de cultiu fins que se servesca en els millors restaurants com a part de la marca guia de productes Castelló Ruta de Sabor”. 

La sessió formativa d’avui forma part del Servei d’Assessorament Tecnicocientífic gratuït, que queda ubicat en el Centre de Desenvolupament Rural de Vilanova de la Reina. A ell poden adreçar-se totes les empreses trufícoles i la ciutadania que estiguen interessats en qualsevol qüestió relacionada amb aquest cultiu. En aquest centre s’avaluaran els plançons micorrizats amb tòfona, l’aptitud tofonera del terreny i s’assessorarà sobre l’establiment de la plantació, a més d’atendre directament els agricultors i impartir formació. Tots els serveis seran oferits per un enginyer especialitzat en tofonicultura. Les consultes presencials es podran realitzar els dimecres de 9 a 14 hores i durant tota la setmana a través del mail centroruralpalancia@dipcas.es o el telèfon 616746260 i 964145959.

 Castelló, terra de tòfones

La província de Castelló produeix el 15% de la trufa negra d’Espanya, uns 2.000 quilos a l’any, amb 11.000 hectàrees de muntanyes públiques amb aprofitament comercial de tòfona i més de 1.000 hectàrees de plantacions tofoneres.

“La trufa és el suport de desenes de famílies, sobretot a l’interior de Castelló. És per això que busquem regular i professionalitzar aquest sector que tant pot aportar-nos, i traduir aquesta posada en valor en llocs de treball als nostres pobles”, ha assenyalat Giner en la Fira del Toro.

El recinte firal del Toro el conformen diversos estands d’embotits típics, artesania, productes del sector apícola i efectes agropecuaris relacionats amb la producció de trufa, a més de degustacions de plats elaborats amb trufa. 

També es realitzaran diverses demostracions de caça de tòfona amb gossos ensinistrats i el porc senglar d’Eliseo Palomar durant tot el cap de setmana. Els restaurants també estan oferint menús especials a baix preu.

Les activitats programades es veuran complementades per una prova esportiva, ‘Gran Fons de la Tòfona’, que tindrà lloc demà diumenge.