Dos dels més destacats polítics europeus encapçalen la Cimera de Províncies de la UE convocada per Moliner

28 de Novembre de 2014

28 de noviembre. Dos de las más destacadas personalidades políticas de la Unión Europea encabezan la programación prevista para la I Cumbre Europea de las Provincias convocada por el presidente de la Diputación de Castellón, Javier Moliner, como presidente del lobby internacional Partenalia el próximo lunes en Bruselas. De ese modo, en la sesión de apertura la intervención de Moliner irá acompañada de la del presidente del Comité de las Regiones, Michel Lebrun. Y posteriormente, será el propio precursor de la Carta de Gobernanza Multinivel en Europa, Luc Van den Brande, quien intervenga explicando el valor e importancia de este tratado político que impulsa las políticas aperturistas, la participación ciudadana, la transparencia y la cooperación territorial en el Horizonte Europa 2020.

El diputado de Promoción Económica y Relaciones Internacionales, Vicent Sales, ha destacado que “a la apertura, avalada por estas destacadas y reconocidas personalidades, le seguirán dos mesas redondas que conforman un formato participativo para que los representantes de gobiernos locales intermedios de los distintos países participen y expresen su perspectiva de lo que la Unión Europea puede mejorar para ayudarles a financiar las inversiones que los distintos territorios necesitan para su crecimiento y empleo”.

En ese sentido, son un total de 11 representantes de distintos países como Croacia, España, Moldavia, Italia, Alemania, Reino Unido y Francia los que conforman las dos mesas redondas. La primera de ellas debatirá en torno a la importancia de las asociaciones de gobiernos locales intermedios en el seno de la Unión Europea, y le seguirá una segunda que versará sobre la perspectiva provincial sobre la aplicación de la Estrategia Europa 2020. El debate de sendas mesas redondas será moderado por dos personalidades especializadas en la cuestión e independientes.

Acercar la provincias a Europa

Uno de los objetivos que planteó el presidente Moliner al proponer, en su toma de posesión como presidente de Partenalia en 2013, la organización de esta Cumbre es el de poner en valor el trabajo que realizan las administraciones locales e intermedias de los distintos países al servicio de los ciudadanos. Ya en aquella intervención Moliner expresó la necesidad de impulsar acciones en Europa que partan desde las instituciones más cercanas al ciudadano.

“Los ayuntamientos y las diputaciones, como administraciones más cercanas a los ciudadanos, debemos participar de las políticas europeas y de los planteamientos que rigen las decisiones que después nos afectan directamente. Es por ello que el presidente Moliner cree fundamental este foro en el que poder debatir esa perspectiva y enriquecer, con las conclusiones que de él se extraigan, esos planteamientos de la Unión. Damos un paso cualitativo muy importante que hasta ahora las provincias no habían tenido la oportunidad de dar, y estoy convencido de que para Castellón también es una buenísima oportunidad participar de él”, ha indicado el diputado Sales.

28 de novembre. Dues de les més destacades personalitats polítiques de la Unió Europea encapçalen la programació prevista per a la I Cimera Europea de les Províncies, convocada pel president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, com a president del lobby internacional Partenàlia dilluns que ve a Brussel·les. D’aquesta manera, en la sessió d’obertura la intervenció de Moliner anirà acompanyada de la del president del Comitè de les Regions, Michel Lebrun. I posteriorment, serà el propi precursor de la Carta de Governança Multinivell a Europa, Luc Van den Brande, qui intervinga explicant el valor i importància d’aquest tractat polític que impulsa les polítiques oberturistes, la participació ciutadana, la transparència i la cooperació territorial en l’Horitzó Europa 2020.

El diputat de Promoció Econòmica i Relacions Internacionals, Vicent Sales, ha destacat que “a l’obertura, avalada per aquestes destacades i reconegudes personalitats, li seguiran dues taules redones que conformen un format participatiu perquè els representants de governs locals intermedis dels distints països participen i expressen la seua perspectiva del que la Unió Europea pot millorar per a ajudar-los a finançar les inversions que els distints territoris necessiten per al seu creixement i ocupació”.

En aquest sentit, són un total d’11 representants de distints països com Croàcia, Espanya, Moldàvia, Itàlia, Alemanya, Regne Unit i França els que conformen les dues taules redones. La primera d’elles debatrà entorn de la importància de les associacions de governs locals intermedis en el si de la Unió Europea, i li seguirà una segona que versarà sobre la perspectiva provincial sobre l’aplicació de l’Estratègia Europa 2020. El debat de sengles taules redones serà moderat per dues personalitats especialitzades en la qüestió i independents.

Acostar les províncies a Europa

Un dels objectius que va plantejar el president Moliner en proposar, en la seua presa de possessió com a president de Partenàlia en 2013, l’organització d’aquesta Cimera és el de posar en valor el treball que realitzen les administracions locals i intermèdies dels distints països al servei de la ciutadania. Ja en aquella intervenció Moliner va expressar la necessitat d’impulsar accions a Europa que partesquen des de les institucions més pròximes a la gent. 

“Els ajuntaments i les diputacions, com a administracions més pròximes a les persones, hem de participar de les polítiques europees i dels plantejaments que regeixen les decisions que després ens afecten directament. És per això que el president Moliner creu fonamental aquest fòrum en què poder debatre aquesta perspectiva i enriquir, amb les conclusions que d’ell s’extraguen, aquestos plantejaments de la Unió. Fem un pas qualitatiu molt important que fins ara les províncies no havien tingut l’oportunitat de donar, i estic convençut que per a Castelló també és una boníssima oportunitat participar d’ell”, ha indicat el diputat Sales.