El Bibliobús de la Diputació de Castelló aconsegueix els 250.000 préstecs de llibres en complir 25 anys de servei

15 de Febrer de 2013

La Diputación de Castellón acercará este año el servicio de biblioteca móvil, el Bibliobús, a 25 pequeños municipios del interior de la provincia. De hecho, cumple 25 años de funcionamiento ininterrumpido en 2013, a pesar de que su creación se remonta al año 1979. Funcionó entonces durante cuatro años para retomarse más tarde como servicio ininterrumpido en 1987.

Así lo ha explicado esta mañana el diputado provincial de Cultura, Héctor Folgado, quien ha expresado su satisfacción por el aniversario del servicio, ya que “el Bibliobús sigue contribuyendo a la igualdad en el acceso a la cultura para todos los ciudadanos de la provincia, independientemente de su lugar de residencia”.

Las ventajas del servicio de Bibliobús quedan constatadas después de 25 años de funcionamiento, puesto que los resultados que se obtienen al final de cada ejercicio están por encima de los obtenidos en la mayor parte de las bibliotecas estáticas, es decir, que de los más de 10.000 préstamos que se llevan a cabo en cada ejercicio (10.338 en 2011 y 10.660 en 2012), hacen que el bibliobús obtenga una ratio de préstamo próxima 1,5 libros por cada habitante susceptible de utilizar el servicio en las poblaciones que atiende.

Continúa la actividad en 2013

Para este año 2013 el calendario de rutas ocupa la mayor parte de los posibles días hábiles, ya que comenzó el 7 de enero, finalizando el 19 de diciembre, parando únicamente los días festivos y los meses de julio y agosto. De las 38 semanas en las que se mantendrá en circulación, 19 lo hará en la comarca de Els Ports con tres rutas cada semana, y las otras 19 en la comarca de El Alto Palancia, también con cuatro rutas en cada una de las semanas.

Evolución histórica del Bibliobús

En sus 25 años de servicio ininterrumpido, el Bibliobús ha ido evolucionando hasta llegar a ser el que hoy conocemos. De hecho, en 1999 la Diputación de Castellón decidió ponerse a la vanguardia de los servicios móviles nacionales adquiriendo un nuevo vehículo en sustitución del primero que ya contaba con 20 años de antigüedad y muchos kilómetros. Tal y como explica Folgado, “si bien este nuevo bibliobús no era de los más grandes, sí era el adecuado para moverse por las sinuosas carreteras del interior de nuestra provincia y ofrecer un servicio de calidad acorde con la demanda cultural del momento”.

En la actualidad, después de 25 años de servicio ininterrumpido, la biblioteca móvil sigue acercándose a 25 poblaciones de la provincia que, de no ser de ese modo, difícilmente podrían disfrutar de una oferta bibliotecaria en continua actualización, además de revistas de divulgación de diferentes temáticas, música y otros servicios.

Las bibliotecas móviles en general y los bibliobuses en particular ofrecen servicios versátiles y adaptativos, capaces de satisfacer mediante prestaciones de una calidad suficiente las necesidades culturales de una población susceptible de recibirlas. Estas características se aprecian, tanto desde el punto de vista de la adaptación a las diferentes necesidades culturales, de la adaptación a las dificultades o impedimentos orográficos de las distintas comarcas y de la adaptación a cualquier circunstancia imprevista que, gracias a la versatilidad propia de un vehículo y su movilidad, escapa a las limitaciones del estatismo de las bibliotecas estables.

La Diputació de Castelló acostarà enguany el servei de biblioteca mòbil, el Bibliobús, a 25 xicotets municipis de l’interior de la província. De fet, compleix 25 anys de funcionament ininterromput en 2013, a pesar que la seua creació es remunta a l’any 1979. Va funcionar llavors durant quatre anys per a reprendre’s més tard com a servei ininterromput en 1987.

Així ho ha explicat aquest matí el diputat provincial de Cultura, Héctor Folgado, el qual ha expressat la seua satisfacció per l’aniversari del servei, ja que “el Bibliobús continua contribuint a la igualtat en l’accés a la cultura per a tota la ciutadania de la província, independentment del seu lloc de residència”.

Els avantatges del servei de Bibliobús queden constatats després de 25 anys de funcionament, ja que els resultats que s’obtenen al final de cada exercici estan per damunt dels obtinguts en la major part de les biblioteques estàtiques, és a dir, que els més de 10.000 préstecs que es duen a terme en cada exercici (10.338 en 2011 i 10.660 en 2012), fan que el bibliobús obtinga una ràtio de préstec pròxima a 1,5 llibres per cada habitant susceptible d’utilitzar el servei a les poblacions que atèn.

Continua l’activitat en 2013

Per a enguany 2013 el calendari de rutes ocupa la major part dels possibles dies hàbils, ja que va començar el 7 de gener, finalitzant el 19 de desembre, parant únicament els dies festius i els mesos de juliol i agost. De les 38 setmanes en què es mantindrà en circulació, 19 ho farà a la comarca dels Ports amb tres rutes cada setmana, i les altres 19 a la comarca de l’Alt Palància, també amb quatre rutes en cada una de les setmanes.

Evolució històrica del Bibliobús

En els seus 25 anys de servei ininterromput, el Bibliobús ha anat evolucionant fins a arribar a ser el que avui coneixem. De fet, en 1999 la Diputació de Castelló va decidir posar-se a l’avantguarda dels serveis mòbils nacionals, adquirint un nou vehicle en substitució del primer que ja tenia 20 anys d’antiguitat i molts quilòmetres. Tal com explica Folgado, “si bé aquest nou bibliobús no era dels més grans, sí que era l’adequat per a moure’s per les sinuoses carreteres de l’interior de la nostra província i oferir un servei de qualitat d’acord amb la demanda cultural del moment”.

En l’actualitat, després de 25 anys de servei ininterromput, la biblioteca mòbil segueix acostant-se a 25 poblacions de la província que, de no ser d’aquesta manera, difícilment podrien gaudir d’una oferta bibliotecària en contínua actualització, a més de revistes de divulgació de diferents temàtiques, música i altres serveis.

Les biblioteques mòbils en general i els bibliobusos en particular ofereixen serveis versàtils i adaptatius, capaços de satisfer mitjançant prestacions d’una qualitat suficient les necessitats culturals d’una població susceptible de rebre-les. Aquestes característiques s’aprecien, tant des del punt de vista de l’adaptació a les diferents necessitats culturals, de l’adaptació a les dificultats o impediments orogràfics de les distintes comarques i de l’adaptació a qualsevol circumstància imprevista que, gràcies a la versatilitat pròpia d’un vehicle i la seua mobilitat, escapa a les limitacions de l’estatisme de les biblioteques estables.