El Bibliobús de la Diputació manté la seua utilitat als pobles d'interior amb més de 10.100 exemplars prestats aquest curs

12 de Juliol de 2015

12 de julio. El servicio de biblioteca móvil de la Diputación de Castellón, el Bibliobús, supera su récord alcanzando este curso un total de 10.110 ejemplares prestados en los 25 pequeños pueblos del interior de la provincia, concretamente en las comarcas de Els Ports y del Alto Palancia, a los que presta este servicio público y gratuito por no disponer de bibliotecas.

El diputado de Cultura, Vicent Sales, ha mostrado su satisfacción por el índice de participación de este servicio que “año tras año sigue ganando en aceptación” y, en este sentido, ha señalado que el bibliobús de la Diputación “se sitúa a la cabeza de las ratio de préstamos (relación entre los préstamos realizados y población susceptible de hacer uso del servicio), muy por encima de los que obtienen bibliotecas estables”, pese a que el cómputo de préstamos se realiza sobre 10 meses de actividad y no sobre 12 que suelen presentar las otras bibliotecas

“El compromiso de la Diputación es fomentar la igualdad de acceso a la cultura en todas sus formas, en este caso a través del fomento de la lectura, y no vamos a dejar de pensar nuevas iniciativas que puedan mejorar la gestión del servicio”, ha asegurado Sales.

Al respecto, el diputado provincial ha recordado que a día de hoy cualquier persona puede visitar el catálogo de obras disponibles para los usuarios del servicio dentro de la web de la Diputación de Castellón para “adecuarnos a la demanda del usuario y acercar la cultura a todos los rincones de la provincia”.

En cuanto al perfil de los usuarios que este año se han beneficiado del servicio, más del 60% de las obras han sido retiradas por mujeres frente a los 4.011 de hombres que han solicitado la prestación de libros. En lo que respecta a las edades, mayoritariamente han sido personas de menos de 14 años con 6.594 obras retiradas, frente a las 3.516 que superan esta edad. En su mayoría las obras prestadas han sido en lengua castellana, 8.364 ejemplares, frente a las 1.746 de lengua valenciana.

Con respecto a la temática encabezan la lista las obras infantiles con un total de 5.372 peticiones, seguidas de novelas, 2.013 unidades y revistas, 1.404 ejemplares, situándose a la cola otras de temática de índole general con 604 unidades prestadas, los CD's y los DVD's con 503 y 184 respectivamente.

El modelo del bibliobús, en el congreso nacional de bibliotecas móviles

La gran aceptación que tiene entre el público el calendario de visitas que anualmente difunde la Diputación para dar a conocer el servicio le ha valido el reconocimiento nacional, ya que el coordinador del bibliobús, Valentín Salvador, presentará esta iniciativa provincial en el próximo congreso organizado por la Asociación de Profesionales de Bibliotecas Móviles (ACLEBIM).

No obstante, cabe recordar que este no es el único reconocimiento que ha tenido este año, ya que en el mes de febrero el Bibliobús de la Diputación recibió el Premio Nacional al Fomento de la Cultura que el Ministerio de Educación, Cultura y Deportes concedió al colectivo “por realizar la labor dura pero gratificante de recorrer las carreteras provinciales para llevar la lectura allí donde no exista una biblioteca fija”, un reconocimiento que fue entregado por Sus Majestades los Reyes de España.

12 de juliol. El servei de biblioteca mòbil de la Diputació de Castelló, el Bibliobús, supera el seu rècord arribant aquest curs a un total de 10.110 exemplars prestats en els 25 xicotets pobles de l'interior de la província, concretament a les comarques dels Ports i de l'Alt Palància, als que presta aquest servei públic i gratuït per no disposar de biblioteques.

El diputat de Cultura, Vicent Sales, ha mostrat la seua satisfacció per l'índex de participació d'aquest servei que “any rere any continua guanyant en acceptació” i, en aquest sentit, ha assenyalat que el bibliobús de la Diputació “se situa al capdavant de les ràtio de préstecs (relació entre els préstecs realitzats i població susceptible de fer ús del servei), molt per damunt dels que obtenen biblioteques estables”, a pesar que el còmput de préstecs es realitza sobre 10 mesos d'activitat i no sobre 12 que solen presentar les altres biblioteques.

“El compromís de la Diputació és fomentar la igualtat d'accés a la cultura en totes les seues formes, en aquest cas a través del foment de la lectura, i no deixarem de pensar noves iniciatives que puguen millorar la gestió del servei”, ha assegurat Sales.

Respecte d'això, el diputat provincial ha recordat que a hores d'ara qualsevol persona pot visitar el catàleg d'obres disponibles per als usuaris del servei dins de la web de la Diputació de Castelló per a “adequar-nos a la demanda de l'usuari i acostar la cultura a tots els racons de la província”.

Quant al perfil de les persones usuàries que enguany s'han beneficiat del servei, més del 60% de les obres han estat retirades per dones enfront dels 4.011 homes que han sol·licitat la prestació de llibres. Pel que fa a les edats, majoritàriament han estat persones de menys de 14 anys amb 6.594 obres retirades, enfront de les 3.516 que superen aquesta edat. Majoritàriament les obres prestades han estat en llengua castellana, 8.364 exemplars, enfront de les 1.746 en valencià.

Respecte a la temàtica encapçalen la llista les obres infantils amb un total de 5.372 peticions, seguides de novel·les, 2.013 unitats i revistes, 1.404 exemplars, situant-se a la cua altres de temàtica d'índole general amb 604 unitats prestades, els CD's i els DVD's amb 503 i 184 respectivament.

El model del bibliobús, en el Congrés Nacional de Biblioteques Mòbils

La gran acceptació que té entre el públic el calendari de visites que anualment difon la Diputació per a donar a conéixer el servei li ha valgut el reconeixement nacional, ja que el coordinador del bibliobús, Valentín Salvador, presentarà aquesta iniciativa provincial en el pròxim congrés organitzat per l'Associació de Professionals de Biblioteques Mòbils (ACLEBIM).

No obstant això, cal recordar que aquest no és l'únic reconeixement que ha tingut enguany, ja que en el mes de febrer el Bibliobús de la Diputació va rebre el Premi Nacional al Foment de la Cultura que el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports va concedir al col·lectiu “per realitzar la labor dura però gratificant de recórrer les carreteres provincials per a portar la lectura allí on no existesca una biblioteca fixa”, un reconeixement que va ser entregat per Ses Majestats els reis d'Espanya.