El Consorci de Residus de la zona nord aprova la devolució de més de 135.000 € a les famílies que més van reciclar en 2014

21 d'Agost de 2015

21 de agosto. El Consorcio de Residuos C1 de la zona norte de Castellón devolverá, durante las próximas semanas, un total de 135.120 euros entre 19.753 viviendas y pymes, de los 49 municipios adheridos al consorcio, que reciclaron en el Ecoparque durante el año pasado. Así se ha aprobado por unanimidad en la comisión de valoración para la concesión de subvenciones de la entidad.

Hay que destacar que el número de usuarios que reciclaron en 2014 respecto al ejercicio anterior se ha incrementado en un 35% y en un 65% respecto a 2013. Unos datos que consolidan cada año el éxito de la iniciativa 'Si + recicles, - pagues' impulsada por la Diputación para concienciar a la población sobre la importancia del reciclaje y, mediante una tarjeta verde, el usuario acumula descuentos en el recibo de la basura en función del material llevado al Ecoparque, y que pueden ser de hasta el 95%. Tal es la buena aceptación de la campaña que, actualmente, en la zona norte hacen uso de ella dos terceras partes de la población.

El diputado de Medio Ambiente y presidente del consorcio C1, Mario García, ha explicado que “el incremento del número de personas que reciclan confirma el éxito de la puesta en marcha del sistema por puntos para beneficiarse de descuentos. Por eso, ya hemos implantado esta iniciativa en el consorcio de la zona sur, con el objetivo de que no se quede ningún castellonense sin la oportunidad de reciclar y ganar descuentos en el recibo”.

Este sistema ha permitido durante el último año el reciclaje de 5,5 toneladas de residuos en el norte de la provincia, un 3,2% más que en 2013. Como dato reseñable, cabe mencionar que todas las familias y pymes que han reciclado recibirán bonificación, de acuerdo a los puntos verdes obtenidos.

Para hacer efectiva esta innovadora fórmula, la red de ecoparques del consorcio dispone de un sistema informático de conteo/pesaje, a través del cual se le asigna un sistema de puntos verdes a toda aportación de residuos a la red. Dichos puntos son comunicados al contribuyente mediante carta, la tarjeta verde y la web www.consorcicastellonord.com

Modelo Integrado de Gestión

Cabe destacar que en los últimos dos años la Diputación de Castellón ha trabajado para dejar atrás un modelo de recogida y desecho de basuras para dar paso a un modelo integrado de gestión de residuos, ayudándose entre planes zonales. Así, se ha conseguido que por primera vez que la provincia esté preparada para tratar los residuos de todos los castellonenses.

Entre otras iniciativas llevadas a cabo durante los dos últimos años, además del sistema del sistema ‘Si + recicles, – pagues’, hay que resaltar la planta de Algimia, que ha dado estabilidad presupuestaria en la zona 3; la planta de Cervera del Maestre, que ha permitido dejar de tirar basuras en los paisajes del norte de la provincia; la más completa red de instalaciones con los ecoparques fijos y móviles, plantas de tratamiento y áreas de aportación; o el sellado de vertederos como los de Cortes, Vilafranca, Vall d’uixó, Nules o Altura.

21 d'agost. El Consorci de Residus C1 de la Zona Nord de Castelló tornarà, durant les pròximes setmanes, un total de 135.120 euros entre 19.753 vivendes i pimes, dels 49 municipis adherits al consorci, que van reciclar en l'Ecoparc durant l'any passat. Així s'ha aprovat per unanimitat en la Comissió de Valoració per a la concessió de subvencions de l'entitat.

Cal destacar que el nombre de persones usuàries que van reciclar en 2014 respecte a l'exercici anterior s'ha incrementat en un 35% i en un 65% respecte a 2013. Unes dades que consoliden cada any l'èxit de la iniciativa 'Si + recicles, - pagues' impulsada per la Diputació per a conscienciar la població sobre la importància del reciclatge i, per mitjà d'una targeta verda, la persona usuària acumula descomptes en el rebut del fem en funció del material portat a l'Ecoparc, i que poden ser de fins al 95%. Tal és la bona acceptació de la campanya que, actualment, en la zona nord fan ús d'ella dues terceres parts de la població.

El diputat de Medi Ambient i president del Consorci C1, Mario García, ha explicat que “l'increment del nombre de persones que reciclen confirma l'èxit de la posada en marxa del sistema per punts per a beneficiar-se de descomptes. Per això, ja hem implantat aquesta iniciativa en el Consorci de la Zona Sud, amb l'objectiu que no es quede cap castellonenc sense l'oportunitat de reciclar i guanyar descomptes en el rebut”.

Aquest sistema ha permés durant l'últim any el reciclatge de 5,5 tones de residus en el nord de la província, un 3,2% més que en 2013. Com a dada ressenyable, cal mencionar que totes les famílies i pimes que han reciclat rebran bonificació, d'acord amb els punts verds obtinguts.

Per a fer efectiva aquesta innovadora fórmula, la xarxa d'ecoparcs del Consorci disposa d'un sistema informàtic de compteig/pesada, a través del qual se li assigna un sistema de punts verds a tota aportació de residus a la xarxa. Aquestos punts són comunicats al contribuent per mitjà de carta, la targeta verda i la web www.consorcicastellonord.com

Model integrat de gestió

Cal destacar que en els últims dos anys la Diputació de Castelló ha treballat per a deixar arrere un model d'arreplega i rebuig de fems, per a donar pas a un model integrat de gestió de residus, ajudant-se entre plans zonals. Així, s'ha aconseguit que per primera vegada la província estiga preparada per a tractar els residus de tota la gent que hi viu.

Entre altres iniciatives dutes a terme durant els dos últims anys, a més del sistema ‘Si + recicles, – pagues’, cal ressaltar la planta d'Algimia, que ha donat estabilitat pressupostària a la zona 3; la planta de Cervera del Maestre, que ha permés deixar de tirar fems en els paisatges del nord de la província; la més completa xarxa d'instal·lacions amb els ecoparcs fixos i mòbils, plantes de tractament i àrees d'aportació; o el segellat d'abocadors com els de Cortes, Vilafranca, la Vall d’Uixó, Nules o Altura.