El Govern provincial inclou 1,7 milions en el Pressupost per al Pla d'excel·lència turística i el de neteja de monts

1 de Decembre de 2015

1 de diciembre. Javier Moliner ha cumplido su compromiso de impulsar cinco planes estratégicos tras haber aprobado ya esta misma mañana 1.745.000 euros en los presupuestos de 2016 para el Plan de Excelencia Turística y al de Mantenimiento y Limpieza de Montes. Con ello, el Gobierno Provincial, a través de la aprobación esta mañana de los presupuestos del Patronato Provincial de Turismo y del Consorcio Provincial de Bomberos, pone en marcha, todavía sin ayuda presupuestaria de la Generalitat, dos de los cinco planes planteados como prioritarios por Moliner al president Ximo P

uig para dar respuesta a las principales necesidades planteadas por los municipios de la provincia de Castellón.

En ese sentido, el presidente de la Diputación ha señalado que “atender aquello que es prioritario para los pueblos de Castellón es nuestra prioridad, y por ello ya hemos aprobado nuestro presupuesto para hacerlo realidad. Es absolutamente necesario que la Generalitat apruebe las enmiendas que se han planteado a sus presupuestos para que aporte la misma cantidad que nosotros y así estar en condiciones de trabajar conjuntamente desde comienzo de año y lograr que el trabajo que planteamos sea realmente beneficioso para la provincia”.

Junto al Plan Provincial de Excelencia Turística y el Plan Provincial de Mantenimiento y Limpieza de Montes, el Gobierno Provincial mantiene su intención de incluir en presupuestos de 2016 los otros tres planes para los que ha pedido su colaboración al gobierno autonómico, que son un Plan de Empleo, un Plan de Lucha Antimosquitos y un Plan de Transporte Rural a la Carta. Puig ya ha reconocido a Moliner que son cinco iniciativas que gran importancia para la provincia y ha aceptado colaborar, aunque de momento sigue sin aprobar consignación presupuestaria autonómica.

Aumenta el 31,4% de presupuesto turístico en un momento histórico

La Diputación ha aprobado esta mañana a través del Consejo Plenario del Patronato Provincial de Turismo un presupuesto de 5.100.429 euros para el ejercicio 2016. Se trata de un 31,41% más que en 2015, suponiendo la incorporación de 1.219.125 euros a este importante capítulo de actuación de la Diputación. La votación ha contado con el respaldo de todos los grupos políticos, municipios y sectores turísticos excepto la abstención del Ayuntamiento de Castellón, de la representante del grupo del PSPV de la Diputación y del secretario autonómico de Turismo, Francesc Colomer.

El presidente Moliner ha explicado que “si es cierto que en varias ocasiones he dicho que el turismo es una prioridad para este Gobierno provincial como motor generador de oportunidades económicas para nuestros pueblos, como sector clave para la creación de empleo y para la consolidación de población en nuestro interior, aquí, en los presupuesto se confirma la correspondencia entre lo que decimos y lo que hacemos. En 2012, el primer presupuesto en el que trabajé en esta casa era de 2,2 millones de euros, y el de 2016 que aprobamos hoy será de 5,1 millones. Es un aumento del 136% en cuatro años y deja patente el compromiso de la Diputación con que los castellonenses puedan aprovechar todas las oportunidades que el desarrollo turístico le brinda en un momento histórico para la provincia”.

Entre las principales líneas de actuación de la Diputación en materia turística destaca la consolidación del programa de viajes para mayores Castellón Sénior, que en su primera edición ya ha recibido más de 11.000 solicitudes y contribuido a la desestacionalización de la actividad turística con un impacto directo de casi 500.000 euros, multiplicándose el indirecto, en sus tres primeros meses de funcionamiento.

Además, en esta línea de trabajo que la Diputación impulsa junto a los municipios y el sector empresarial turístico, se incluye la creación de nuevas iniciativas en colaboración con la Generalitat para desarrollar Planes de Dinamización Turística, ayudas para mantener oficinas de turismo en los pequeños municipios, ayudas en la elaboración de planes estratégicos de turismo municipales.

“Hemos realizado varias mesas sectoriales con el sector turístico, hemos escuchado a los municipios y lo vamos a seguir haciendo porque la dinamización turística de la provincia tiene que ir de la mano de todos, también de la Generalitat con quien colaboramos con 400.000 euros en estos planes de dinamización, respondiendo de inmediato a su petición de colaboración. Ahora esperamos que en breve nos confirme su ayuda para dotar de su parte de presupuesto al Plan de Excelencia Turística que permitirá que la provincia saque el máximo provecho a un momento decisivo en la historia de su desarrollo turístico, un momento que otras provincias vivieron hace 40 años y del que nosotros ahora no vamos a dejar desaprovechar ni un recurso”, ha indicado el presidente.

Cabe recordar que parte importante del presupuesto turístico de la Diputación se dirigirá a la promoción turística, articulada en el Plan de Marketing Turístico como gran guía estratégica de actuación para el que el Gobierno provincial convocará en breve a alcaldes de municipios, grupos políticos con representación en la Diputación y sector empresarial turístico de la provincia.

Bomberos: mejores equipamientos, instalaciones y limpieza de montes

La Diputación de Castellón aumentará en un 18% su aportación presupuestaria al Consorcio Provincial de Bomberos, suponiendo un total de 9,2 millones de euros frente a los 7,7 millones que ha destinado durante este 2015. Así, la Asamblea General del Consorcio Provincial de Bomberos ha aprobado hoy un presupuesto de 17.546.000, cuyo incremento del 14% respecto a 2015 se debe principalmente al aumento de las aportaciones de la Diputación, ya que la Generalitat no aumenta ni un euro sus ingresos. Esto garantiza que los ayuntamientos apenas tengan que aportar un 1% más que este año, mientras que el coste de los municipios menores de 5.000 habitantes lo mantiene la Diputación.

“Aumentando la parte de presupuesto de la Diputación evitamos que los ayuntamientos tengan que aumentar su aportación y permitimos que el Consorcio pueda mejorar en equipamientos, en instalaciones como el parque de Protección Civil de L´Alcora, la base de emergencias de Almassora y el nuevo parque de bomberos voluntarios de Benassal”.

El presidente Moliner ha hecho hincapié en que “por primera vez este año el Plan de Mantenimiento y Limpieza de Montes nos permitirá generar empleo en el interior de la provincia al mismo tiempo que articulamos una línea de actuación muy demandada por los pueblos del interior para mantener sus montes limpios, garantizar la accesibilidad en caso de incendio y sobre todo prevenir esos incendios de una forma sostenible y beneficiosa para los municipios”.

Cabe señalar que la Asamblea General ha aprobado la adhesión al Consorcio Provincial de Bomberos de los municipios de Viver, Navajas y Olocau del Rey, y al Servicio de Voluntariado de Protección Civil de Càlig, Olocau del Rey, Eslida y La Jana.

1 de desembre. Javier Moliner ha complit el seu compromís d'impulsar cinc plans estratègics després d'haver aprovat ja aquest mateix matí 1.745.000 euros en el Pressupost de 2016 per al Pla d'excel·lència turística i el de manteniment i neteja de monts. Amb això, el Govern provincial, a través de l'aprovació aquest matí del Pressupost del Patronat Provincial de Turisme i del Consorci Provincial de Bombers, posa en marxa, encara sense ajuda pressupostària de la Generalitat, dos dels cinc plans plantejats com prioritaris per Moliner al president Ximo Puig per a donar resposta a les principals necessitats plantejades pels municipis de la província de Castelló.

En aquest sentit, el president de la Diputació ha assenyalat que “atendre allò que és prioritari per als pobles de Castelló és la nostra prioritat, i per això ja hem aprovat el nostre Pressupost per a fer-ho realitat. És absolutament necessari que la Generalitat aprove les esmenes que s'han plantejat al seu Pressupost perquè aporte la mateixa quantitat que nosaltres i així estar en condicions de treballar conjuntament des de començament d'any i aconseguir que el treball que plantegem siga realment beneficiós per a la província”.

Junt amb el Pla provincial d'excel·lència turística i el Pla provincial de manteniment i neteja de monts, el Govern provincial manté la seua intenció d'incloure en el Pressuposts de 2016 els altres tres plans per als que ha demanat la seua col·laboració al Govern autonòmic, que són un Pla d'ocupació, un Pla de lluita antimosquits i un Pla de transport rural a la carta. Puig ja ha reconegut a Moliner que són cinc iniciatives que gran importància per a la província i ha acceptat col·laborar, encara que de moment segueix sense aprovar consignació pressupostària autonòmica.

Augmenta el 31,4% el Pressupost turístic en un moment històric

La Diputació ha aprovat aquest matí a través del Consell plenari del Patronat Provincial de Turisme un Pressupost de 5.100.429 euros per a l'exercici 2016. Es tracta d'un 31,41% més que en 2015, suposant la incorporació de  1.219.125 euros a aquest important capítol d'actuació de la Diputació. La votació ha tingut el suport de tots els grups polítics, municipis i sectors turístics excepte l'abstenció de l'Ajuntament de Castelló, de la representant del grup del PSPV de la Diputació i del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

El president Moliner ha explicat que “si és cert que en diverses ocasions he dit que el turisme és una prioritat per a aquest Govern provincial com a motor generador d'oportunitats econòmiques per als nostres pobles, com a sector clau per a la creació d'ocupació i per a la consolidació de població al nostre interior, ací, en el Pressupost es confirma la correspondència entre el que diem i el que fem.  En 2012, el primer Pressupost en què vaig treballar en aquesta casa era de 2,2 milions d'euros, i el de 2016 que aprovem avui serà de 5,1 milions. És un augment del 136% en quatre anys i deixa patent el compromís de la Diputació perquè els castellonencs puguen aprofitar totes les oportunitats que el desenvolupament turístic brinda en un moment històric per a la província”.

Entre les principals línies d'actuació de la Diputació en matèria turística destaca la consolidació del programa de viatges per a majors Castelló Sènior, que en la seua primera edició ja ha rebut més de 11.000 sol·licituds i contribuït a la desestacionalització de l'activitat turística amb un impacte directe de quasi 500.000 euros, multiplicant-se l'indirecte, en els seus tres primers mesos de funcionament.

A més, en aquesta línia de treball que la Diputació impulsa, junt amb els municipis i el sector empresarial turístic, s'inclou la creació de noves iniciatives en col·laboració amb la Generalitat per a desenvolupar plans de dinamització turística, ajudes per a mantindre oficines de turisme als xicotets municipis, ajudes en l'elaboració de plans estratègics de turisme municipals.

“Hem realitzat unes quantes meses sectorials amb el sector turístic, hem escoltat els municipis i ho anem a continuar fent perquè la dinamització turística de la província ha d'anar de la mà de tots, també de la Generalitat, amb qui col·laborem amb 400.000 euros en aquestos plans de dinamització, responent immediatament a la seua petició de col·laboració. Ara esperem que en breu ens confirme la seua ajuda per a dotar de la seua part de pressupost el Pla d'excel·lència turística que permetrà que la província traga el màxim profit a un moment decisiu en la història del seu desenvolupament turístic, un moment que altres províncies van viure fa 40 anys i del que nosaltres ara no deixarem desaprofitar ni un recurs”, ha indicat el president.

Cal recordar que part important del Pressupost turístic de la Diputació s'adreçarà a la promoció turística, articulada en el Pla de màrqueting turístic com gran guia estratègica d'actuació per al que el Govern provincial convocarà en breu a alcaldies de municipis, grups polítics amb representació en la Diputació i sector empresarial turístic de la província.

Bombers: millors equipaments, instal·lacions i neteja de muntanyes

La Diputació de Castelló augmentarà en un 18% la seua aportació pressupostària al Consorci Provincial de Bombers, suposant un total de 9,2 milions d'euros, enfront dels 7,7 milions que ha destinat durant aquest 2015. Així, l'Assemblea General del Consorci Provincial de Bombers ha aprovat avui un Pressupost de 17.546.000, l'increment del qual en un 14% respecte a 2015 es deu principalment a l'augment de les aportacions de la Diputació, ja que la Generalitat no augmenta ni un euro els seus ingressos. Açò garanteix que els ajuntaments a penes hagen d'aportar un 1% més que enguany, mentres que el cost dels municipis menors de 5.000 habitants el manté la Diputació.

“Augmentant la part de Pressupost de la Diputació evitem que els ajuntaments hagen d'augmentar la seua aportació i permetem que el Consorci puga millorar en equipaments, en instal·lacions com el parc de Protecció Civil de l'Alcora, la base d'emergències d'Almassora i el nou parc de bombers del voluntariat de Benassal”.

El president Moliner ha insistit en el fet que “per primera vegada enguany el Pla de manteniment i neteja de monts ens permetrà generar ocupació a l'interior de la província, alhora que articulem una línia d'actuació molt demandada pels pobles de l'interior per a mantindre les seues muntanyes netes, garantir l'accessibilitat en cas d'incendi i sobretot previndre eixos incendis d'una forma sostenible i beneficiosa per als municipis”.

Cal assenyalar que l'Assemblea General ha aprovat l'adhesió al Consorci Provincial de Bombers dels municipis de Viver, Navajas i Olocau del Rey, i al Servei de Voluntariat de Protecció Civil de Càlig, Olocau del Rey, Eslida i la Jana.