El Govern Central es posiciona en contra del ‘parany’ i dificulta el treball i les accions de la Diputació en defensa de la caça

El Govern Central es posiciona en contra del ‘parany’ i dificulta el treball i les accions de la Diputació en defensa de la caça
7 de setembre de 2023

El Ministeri de l'Interior, via Fiscalia, requereix a la Diputació que aclarisca el seu suport al 'parany' i les accions anunciades per a aconseguir l'autorització per a les proves de la cistella malla. El ple aprova una moció en suport a Apaval i per a reclamar a la Conselleria l'autorització d'aquestes proves científiques mentre el Govern d'Espanya mostra el seu rebuig al ‘parany’.

 

 

Castelló, 5 de setembre de 2023

El Govern Central es posiciona en contra del parany i dificulta el treball i les accions de la Diputació en defensa de la caça. El Ministeri de l'Interior del Govern d'Espanya, via Fiscalia, ha requerit a la Diputació de Castelló que aclarisca el seu suport al parany i les accions anunciades pel govern provincial per a aconseguir l'autorització per a la realització de les proves científiques de la cistella malla. Així ho ha anunciat el portaveu del govern de la Diputació, Héctor Folgado, en el ple ordinari corresponent al mes d'agost, celebrat hui.

 

L'anunci l'ha realitzat Héctor Folgado durant l'explicació de vot de la moció per la qual la Diputació de Castelló mostra el seu suport al parany i per intentar aconseguir per part de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori l'autorització de les proves de la cistella malla.

 

Com ha explicat el portaveu del govern provincial, “després que des de la Diputació anunciàrem les diferents propostes que s'impulsaran amb l'objectiu posat a fer viable el parany, hem rebut un escrit del Ministeri de l'Interior del Govern d'Espanya, en què via Fiscalia ens requereix que aclarim el nostre suport i les accions anunciades que s'emprendran”. Héctor Folgado ha incidit en què “el nostre suport al parany és ferm” i que “els paranyers demanant l'estudi de la cistella malla no estan cometent cap delicte, de fet és just el contrari, estan fent una gran tasca per adaptar la caça tradicional del parany a la legislació vigent, i lamentem que aquest treball que té com a objectiu complir amb el marc legal, trobe impediments”.

 

El vicepresident i portaveu del govern ha relatat tot el que ha fet el govern provincial en tot just 60 dies que porten de legislatura. Un full de ruta que va començar amb la creació d'una àrea específica de caça en el nou organigrama de la institució provincial perquè tinguen més suport i suport institucional.

 

Una setmana després de mantindre una primera trobada amb l'Associació de Paranyers de la Comunitat Valenciana (Apaval), la primera presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, va tornar a posar sobre la taula el seu suport al sector cinegètic però, en aquest cas, la reunió es va mantindre a tres bandes: la presidenta de la Diputació de Castelló; la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, i el president d’Apaval, Miguel Ángel Bayarri. En aquesta trobada es va acordar conjuminar esforços per a continuar potenciant la caça en considerar-se clau per a la conservació del territori i el medi ambient.

 

Recordar que en el cas que el resultat de les proves de la cistella malla fora positiu, des de la institució provincial es treballarà per a la creació d'una línia d'ajudes que facilite la implantació de la cistella malla en els paranys, així com la signatura d'un conveni singular amb Apaval per a crear l'Escola Provincial del Parany, organitzant cursos i jornades en diferents municipis.

 

La moció aprovada hui en suport a Apaval i a la realització de la proves de la cistella malla ha comptat amb els vots a favor de l'equip de govern popular, del PSOE i de Vox i el vot en contra dels dos diputats de Compromís. “Estem convençuts que la cistella malla és la solució, però si no ho fora, no pararem ací i continuarem buscant la fórmula de recuperar el parany”, ha finalitzat Héctor Folgado.

 

El ple també ha aprovat una moció per a coordinar amb el Consell el suport legal als municipis de la província i l'acció de la Diputació enfront de les megaplantes energètiques. En aquest sentit, la moció que ha comptat amb els vots a favor del govern del Partit Popular i Compromís i les abstencions del PSOE i Vox, té per objecte instar el Govern d'Espanya a respectar les competències autonòmiques en ordenació del territori i urbanisme, i a no autoritzar cap projecte que incomplisca la normativa autonòmica així com desestimar els projectes de competència estatal que tinguen informes desfavorables dels departaments autonòmics competents en matèria de territori i paisatge, medi ambient o energia.

 

Dirigit al Consell, la moció aprovada li insta a prendre les mesures necessàries per a recórrer per la via jurisdiccional les autoritzacions estatals que s'hagen pogut atorgar o s'atorguen en aquests projectes que tinguen informes negatius. Així mateix, la institució provincial insta el Consell a dur a terme les modificacions normatives necessàries per a incrementar al màxim les garanties ambientals i paisatgístiques a l'hora d'autoritzar projectes energètics que estiguen dins de les competències autonòmiques. I, finalment, la Diputació insta el Consell a sumar-se en el marc de les seues competències a l'acció d'assessorament i suport legal davant la implantació de megaprojectes fotovoltaics que s'ha compromés a prestar la Diputació als municipis per a frenar la implantació de megaprojectes en els seus termes municipals.

 

 

Modificació de crèdit

D'altra banda, la sessió ordinària ha aprovat una modificació de crèdit de 200.000 euros destinada a pal·liar les pèrdues que van registrar les petites i mitjanes empreses (pimes) i autònoms que es van veure afectats pels incendis registrats fa més d'un any, així com els registrats durant aquest 2023.

 

Amb aquesta modificació de crèdit, la Diputació de Castelló té com a objectiu aprovar una línia d'ajudes perquè tots els ajuntaments afectats pels incendis activen les corresponents ajudes a autònoms i pimes per a fer front als efectes econòmics negatius que van patir en les activitats de tots els sectors, incloses les explotacions agràries, la ramaderia, els comerços, els establiments hotelers i els càmpings, entre altres activitats.