El gran ganxo turístic

El gran ganxo turístic
16 de Gener de 2017

Moliner: “El Castell de Peníscola ha de ser un element que ens posicione al món i atraga grans masses de turistes”

16 de gener. “Aquest castell ha d'exercir cada vegada més d'element tractor que atraga grans masses de turistes a la nostra província”. Amb aquestes paraules el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha resumit l'objectiu “de l'ambiciós procés” d'adequació de la fortalesa que el Govern provincial està portant endavant des de l'any 2014, amb l'objectiu de fer del castell en què va habitar el Papa Luna “un reclam que enganxe cada vegada més turistes”.

 

Així, durant una visita en què s'han presentat els treballs de restauració i el nou projecte expositiu emprés dins del Pla director del castell en 12 sales de la planta baixa i les dependències pontifícies, així com en el far que acollirà el centre de recepció de visitants, Moliner ha incidit en la “revolució impulsada per la Diputació a l'hora d'ambicionar un present i futur amb major esplendor turística per a aquesta icona cultural i que l'ubique entre els espais turístics més visitats d'aquest país al nivell que es mereix”.

 

“Per la seua història, ubicació i patrimoni, el castell de Peníscola ha de ser, i serà, un element que ens posicione al món. És un orgull turístic per a tota la gent d'ací, que exportarem perquè eixa tendència que ha fet que la xifra de turistes cresca en els dos últims anys per damunt del 20%, després de quasi una dècada a la baixa siga una constant any rere any”, ha reiterat el president de l'administració provincial.

 

Per a valorar “aquesta joia patrimonial provincial”, i una vegada superada la barrera dels 300.000 visitants en el passat any, “continuarem invertint en el Pla d'actuacions per a la dinamització turisticocultural, conscients que aquesta inversió s'amortitza sola, encara que l'objectiu no siga eixe sinó la d'atraure cada vegada més turistes i continuar sumant bones notícies turístiques i econòmiques amb el castell com a porta d'entrada a la província de milers de visitants”.

 

En la mateixa línia s'ha manifestat el vicepresident i diputat de Turisme, Andrés Martínez, al remarcar “que els treballs de condicionament realitzats permetran traure una major esplendor al Castell, que siga encara més un reflex fidel del nostre patrimoni històric i un referent turístic per a tota la província”.

 

Instal·lació museogràfica i Far

Cal destacar que durant les obres de la primera fase d'adequació s'ha procedit a la instal·lació museogràfica en la planta baixa dedicada als constructors del castell, els templers, que comprenen les cavallerisses i el cos de guàrdia i les de la part de la planta superior, on es troben els espais que va ocupar el Papa Luna per a la seua residència, estada principal menjador, biblioteca i estudi.

 

Així, a més dels audiovisuals en què es narren els esdeveniments succeïts en la fortalesa peniscolana, en les sales dedicades als templers s'ha arreplegat en taules explicatives les línies temporals del seu desenrotllament com a orde religiós.

 

Respecte a les obres que permetran que el far albergue les oficines i vendes d'entrada a la fortalesa gràcies a una inversió de 267.000 euros, ja s'ha instal·lat l'estructura metàl·lica que suportarà les bigues de fusta que constituïen el suport principal d'aquesta construcció de finals del segle XIX i, tal com ha avançat Martínez, “està previst que per a una data tan turística com a Setmana Santa puga estar ja en funcionament”.

 

En definitiva, “Castelló vol i necessita que aquest castell siga el gran ganxo de connexió amb el món i amb les grans masses de turistes. Si ho aconseguim, i amb eixe objectiu treballarem des de Diputació, després serà responsabilitat de tots l'irradiar eixa capacitat de generació d'oportunitats a la resta de territori i que aquest siga un punt de partida per al creixement turístic i econòmic de tota la província”.