El primer Pla d’Igualtat de la Diputació entra en la fase de redacció marcat pel consens i el diàleg

El primer Pla d’Igualtat de la Diputació entra en la fase de redacció marcat pel consens i el diàleg
6 de Març de 2020

La vicepresidenta Patricia Puerta avança que el document serà aprovat al llarg d’aquest 2020

La Diputació de Castelló encara aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, posant el peu en l’accelerador del procés d’elaboració del primer pla d’igualtat de la institució. La vicepresidenta i diputada de l’àrea, Patricia Puerta, ha explicat aquest matí que ja s’ha iniciat la redacció del document definitiu una vegada determinades i analitzades les conclusions del diagnòstic de situació portades a terme en els últimes mesos.

La vicepresidenta ha posat en valor «la voluntat d’aquesta nova Diputació de sumar consensos» i ha posat com a exemple el procés participatiu i plural que, des de finals de 2019, ha implicat partits polítics, sindicats i personal de la casa per a determinar els aspectes més importants que s’inclouran i es desenvoluparan en aquest document: «Des del minut u hem buscat el consens i ho estem aconseguint. Fins ara hem consensuat tots els objectius generals i específics del pla i de cada eix d’actuació».

Patricia Puerta ha afegit que «serà fonamental eliminar els obstacles existents per a la consecució de la igualtat actuant sobre les normes, sobre les estructures, mentalitats i costums».

El desenvolupament del pla seguirà 11 eixos de treball, avançats hui mateix per primera vegada per Puerta: Procés de selecció i contractació; infrarepresentació femenina; formació: promoció professional; condicions de treball; exercici corresponsable dels drets de la vida personal, familiar i laboral; retribucions; salut laboral; detecció, atenció i prevenció de l'assetjament sexual per raó de sexe; comunicació i representació sindical.

Ahir mateix, es va reunir la comissió d’Igualtat per a establir les accions concretes per a la consecució dels objectius, les prioritats, les àrees de responsabilitat i els indicadors de seguiment.

Puerta ha tingut bones paraules per a la comissió d’igualtat que, des de finals de 2019, treballa «perquè aquest projecte siga molt prompte una realitat»: «És necessari difondre i donar visibilitat a una cultura de l’organització compromesa per la igualtat d'oportunitats entre homes i dones i predisposar tot l’organització per a treballar per aquest objectiu». L’aprovació del pla serà una realitat al llarg d’aquest 2020.

2019, L’ANY DEL CANVI

Amb l’arribada del canvi de color polític al Palau de les Aules es va obrir un nou horitzó en el que la igualtat ha passat a ser un dels eixos de la política del govern liderat per José Martí. La vicepresidenta ha posat en valor la decisió de crear una àrea dedicada a la igualació de drets per primera vegada en la història de la Diputació i que se li haja donat el rang de vicepresidència. «Fins al moment les polítiques d’igualtat s’havien quedat en accions més estètiques que efectives, ara és quan de veritat hem començat a dotar-li de contingut amb personal tècnic i mesures concretes, com aquest pla d’igualtat», ha dit Puerta. «Tot i això, anem amb un retard considerable. Ara fa 12 que deuríem tindre en vigor per llei un Pla d’Igualtat, però no és així perquè els anteriors equips de govern «o no van voler o no tenien ganes de portar-lo endavant».