El dissabte comencen les III Jornades Gastronòmiques de Productes de la Tardor als Ports que preveuen superar els 100.000 € d’impacte

16 d'Octubre de 2014

El próximo sábado día 18 comenzarán las III Jornadas Gastronómicas de las Setas, Carnes y Productos del Otoño a través de cuya organización la Diputación de Castellón prevé dinamizar la actividad turística de la comarca de Els Ports y superar el impacto económico de 100.000 euros que obtuvo, el pasado año, la segunda edición en los municipios participantes. Tanto es así que para la edición de 2014 se ha superado la participación y son untotal de 15 restaurantes de ocho municipios de la comarca (Castellfort, Cinctorres, Forcall, La Pobla de Benifassà, Morella, Portell de Morella, Vilafranca y Zorita del Maestrazgo).

El diputado de Turismo de Interior, José Pons, se ha referido al “importante seguimiento que está registrando entre el empresariado turístico del interior la iniciativa de nuestro presidente, Javier Moliner, por abrir nuevas oportunidades económicas en nuestros pueblos a través de la puesta en valor de los productos autóctonos. Este trabajo que engloba la marca ‘Castelló Ruta de Sabor’ está implicando desde productores hasta prescriptores de los productos como cocineros, sector de la hostelería en general, e incluso puntos de venta. Y con este tipo de jornadas gastronómicas supramunicipales se visibiliza muy bien que este trabajo está dando sus frutos, y que cada vez son más los turistas que conocen la provincia a través de nuestra gastronomía y la singularidad de nuestros productos en nuestros pueblos”.

Cabe señalar que los menús participantes en estas jornadas presentan platos en los que las carnes, las setas y los productos de otoño conforman la sólida base de los mismos como materia prima con muchísima tradición en los municipios que participan. Ejemplos como croquetas caseras con espinacas, requesón y robellones, ternasco al horno, presa ibérica al Pedro Ximénez, hojaldre relleno de boletus, o los huevos rotos con Girgoles y polvo de jamón constituyen atractivos menús que tienen precios desde los 18  a los 33 euros.

 

El aceite y la tomata de penjar, también protagonistas el fin de semana

Como parte de la apuesta de Javier Moliner por promocionar el consumo de los productos autóctonos de calidad, el próximo fin de semana tendrán lugar dos eventos comerciales en los que el aceite y la tomata de penjar son los protagonistas en su zona de origen y que cuentan con el respaldo de la Diputación de Castellón.

El primero de ellos será la XI Muestra Agrícola del Olivo en Segorbe, que tendrá lugar el próximo sábado. Esta muestra cumple con el objetivo principal de dar a conocer uno de los productos autóctonos con mayor calidad y valor con los que cuenta el municipio, el aceite de oliva virgen extra en todas sus variedades, así como vinos, quesos y productos autóctonos y artesanales. La feria se convierte también en lugar de reunión para expertos agricultores donde poder conocer de primera mano maquinaria agrícola, herramienta y vehículos.

  Ese mismo día, el próximo sábado 18 de octubre, tendrá lugar en Alcalà de Xivert, la II Fira de la Tomata de Penjar. Las previsiones de la organización apuntan a una sesentona de expositores y más de 10.000 personas que recorrerán las calles del municipio concentrando su atención en el producto estrella de la agricultura de Alcalà, que se podrá adquirir en este evento comercial.

16 d’octubre. Dissabte que ve dia 18 començaran les III Jornades Gastronòmiques dels Bolets, Carns i Productes de la Tardor a través de l’organització de les quals la Diputació de Castelló preveu dinamitzar l’activitat turística de la comarca dels Ports i superar l’impacte econòmic de 100.000 euros que va obtindre, el passat any, la segona edició en els municipis participants. Tant és així que per a l’edició del 2014 s’ha superat la participació i són un total de 15 restaurants de huit municipis de la comarca (Castellfort, Cinctorres, Forcall, la Pobla de Benifassà, Morella, Portell de Morella, Vilafranca i Sorita del Maestrat).

 El diputat de Turisme d’Interior, José Pons, s’ha referit “a l’important seguiment que està registrant entre l’empresariat turístic de l’interior la iniciativa del nostre president, Javier Moliner, per obrir noves oportunitats econòmiques en els nostres pobles a través de la reivindicació dels productes autòctons. Aquest treball que engloba la marca ‘Castelló Ruta de Sabor’ està implicant des de productors fins a prescriptors dels productes com ara cuiners, sector de l’hostaleria en general, i fins i tot punts de venda. I amb aquest tipus de jornades gastronòmiques supramunicipals es visibilitza molt bé que aquest treball està donant els seus fruits, i que cada vegada són més els turistes que coneixen la província a través de la nostra gastronomia i la singularitat dels nostres productes en els nostres pobles”.

Cal assenyalar que els menús participants en aquestes jornades presenten plats en què les carns, els bolets i els productes de tardor en conformen la sòlida base com a matèria primera amb moltíssima tradició en els municipis que participen. Exemples com croquetes casolanes amb espinacs, brull i rovellons, corder tendral al forn, presa ibèrica al Pedro Ximénez, pasta fullada farcida de boletus, o els ous trencats amb Girgoles i pols de pernil constitueixen atractius menús que tenen preus des dels 18  als 33 euros.

 L’oli i la tomata de penjar, també protagonistes el cap de setmana

Com a part de l’aposta de Javier Moliner per promocionar el consum dels productes autòctons de qualitat, el pròxim cap de setmana tindran lloc dos esdeveniments comercials en què l’oli i la tomata de penjar són els protagonistes en la seua zona d’origen i que compten amb el suport de la Diputació de Castelló.

 El primer d’ells serà la XI Mostra Agrícola de l’Olivera a Segorbe, que tindrà lloc dissabte que ve. Aquesta mostra compleix amb l’objectiu principal de donar a conéixer un dels productes autòctons amb major qualitat i valor amb què compta el municipi, l’oli d’oliva verge extra en totes les seues varietats, així com vins, formatges i productes autòctons i artesanals. La fira es converteix també en lloc de reunió per a experts agricultors en què poder conéixer de primera mà maquinària agrícola, ferramenta i vehicles.

 Aqueix mateix dia, dissabte que ve 18 d’octubre, tindrà lloc a Alcalà de Xivert, la II Fira de la Tomata de Penjar. Les previsions de l’organització apunten a una seixantena d’expositors i més de 10.000 persones que recorreran els carrers del municipi concentrant la seua atenció en el producte estrela de l’agricultura d’Alcalà, que es podrà adquirir en aquest esdeveniment comercial.