Fins a 72 municipis de Castelló s’han adherit al Pla provincial d’aprofitament de la massa forestal de la Diputació

12 d'Octubre de 2013

El Plan Provincial de Aprovechamiento de la Masa Forestal de la Provincia impulsado por la Diputación de Castellón ha despertado el interés de 72 municipios que se han adherido a esta iniciativa presentada por el presidente Moliner como parte del conjunto de actuaciones que conforman el Plan de Acción 2015. El hecho de que prácticamente todos los municipios con masa forestal se hayan adherido demuestra la importancia de este plan.

Se trata de un plan de ordenación de recursos forestales para el monte público de los municipios que se adhieran al mismo, como una apuesta por la biomasa como elemento valorizador de la masa forestal, además de concebir este territorio forestal como un bien natural a preservar con la implicación de la ciudadanía y de forma ordenada para impulsar también su valor como recurso turístico. De esta forma se generará riqueza económica y empleo, especialmente en los municipios del interior.

El objetivo, tal y como ha destacado el diputado provincial de Desarrollo Rural, Domingo Giner, es “tener el monte cuidado y que esta materia prima repercuta en un beneficio económico para su territorio como elemento dinamizador de la actividad de los municipios y posible fuente de creación de puestos de trabajo en la obtención, manipulación y transporte de la materia prima, contribuyendo de forma notable al desarrollo rural. Este plan requiere además de la implicación de la población de los municipios en el cuidado y mantenimiento de su territorio forestal, y concebirlo como recurso turístico en ámbitos como el turismo activo, la micología o la cinegética si es pertinente”.

Cabe señalar que este plan, que cuenta con el apoyo de la Generalitat, se trata de una iniciativa pionera que se ha creado a partir de las inquietudes de los distintos municipios con recursos forestales de la provincia, que le han trasladado los alcaldes al presidente Moliner en las visitas que ha realizado a los municipios y en reuniones en el Palacio Provincial.

Tarea que ayuda a la prevención de incendios

Además, el hecho de trabajar el monte para extraer sus recursos de forma sostenible también ayudará a mejorar la prevención de incendios. El trabajo de las cientos de personas que pueden tener empleo gracias a esta iniciativa de la Diputación también permitirá limpiar tanto el monte como los senderos, algo fundamental.

El Pla provincial d’aprofitament de la massa forestal de la província impulsat per la Diputació de Castelló ha despertat l’interès de 72 municipis que s’han adherit a aquesta iniciativa presentada pel president Moliner com a part del conjunt d’actuacions que conformen el Pla d’acció 2015. El fet que pràcticament tots els municipis amb massa forestal s’hagen adherit demostra la importància d’aquest pla.

Es tracta d’un pla d’ordenació de recursos forestals per a la muntanya pública dels municipis que s’hi adherisquen, com una aposta per la biomassa com a element valoritzador de la massa forestal, a més de concebre aquest territori forestal com un bé natural a preservar amb la implicació de la ciutadania i de forma ordenada per a impulsar també el seu valor com a recurs turístic. D’aquesta manera es generarà riquesa econòmica i ocupació, especialment als municipis de l’interior.

L’objectiu, tal com ha destacat el diputat provincial de Desenvolupament Rural, Domingo Giner, és “tindre la muntanya atenció i que aquesta matèria primera repercutisca en un benefici econòmic per al seu territori com a element dinamitzador de l’activitat dels municipis i possible font de creació de llocs de treball en l’obtenció, manipulació i transport de la matèria primera, contribuint de forma notable al foment rural. Aquest pla requereix a més de la implicació de la població dels municipis en l’atenció i manteniment del seu territori forestal, i concebre’l com a recurs turístic en àmbits com el turisme actiu, la micologia o la cinegètica si és pertinent”.

Cal assenyalar que aquest pla, que té el suport de la Generalitat, es tracta d’una iniciativa pionera que s’ha creat a partir de les inquietuds dels distints municipis amb recursos forestals de la província, que li han traslladat les alcaldies al president Moliner en les visites que ha realitzat als municipis i en reunions al Palau Provincial.

Tasca que ajuda a la prevenció d’incendis

A més, el fet de treballar la muntanya per a extraure els seus recursos de forma sostenible també ajudarà a millorar la prevenció d’incendis. El treball dels centenars de persones que poden tindre ocupació gràcies a aquesta iniciativa de la Diputació també permetrà netejar tant la muntanya com les sendes, quelcom fonamental.