I Fòrum contra la Despoblació Rural de la província de Castelló

I Fòrum contra la Despoblació Rural de la província de Castelló
6 de Maig de 2017

La Diputació reunirà referents institucionals i de la societat civil per a sumar sinergies i buscar solucions per a assumir el repte

6 de maig. La Diputació de Castelló organitzarà divendres que ve el I Fòrum contra la Despoblació Rural de la Província. Amb l'objectiu de combatre la despoblació al món rural castellonenc i sumar sinergies i recursos per a combatre aquest repte demogràfic, el Palau Provincial es convertirà en el punt de trobada de nombrosos referents a nivell nacional procedents de l'àmbit institucional i la societat civil.

 

Inclosa en l'agenda de treball de la setmana que ve, es debatrà sobre una problemàtica que afecta moltes províncies d'Espanya, així com es proposaran mesures per a combatre aquest seriós problema. També s'aprofitarà el Fòrum per a exposar casos d'èxit de tota Espanya que servesquen d'exemple “per a consolidar la població als municipis de les zones rurals amb menys recursos”.

 

El president del Govern provincial, Javier Moliner, dóna així compliment a un altre dels seus compromisos adquirits en la Cimera d'Alcaldies que s'ha celebrat enguany. Moliner ha demostrat ser sensible a les peticions de les alcaldies, com ja va fer anteriorment ampliant el programa d'unitats respir a tots els municipis que ho havien sol·licitat. En el Fòrum estaran tant alcaldies de tota la província com persones i col·lectius que poden beneficiar-se de les aportacions de les persones participants.

 

El president de la Diputació ha donat a conéixer una important cita que “ve a materialitzar en una jornada un dels objectius prioritaris de la gestió d'aquesta administració. Afavorir els recursos i eines perquè cap veí o veïna haja d'abandonar la seua residència o municipi per falta d'oportunitats és un dels eixos estratègics que marca l'agenda de treball diari d'aquesta administració”.

 

És per això que aquest I Fòrum contra la Despoblació Rural de la província es convertirà “en el millor escenari sobre el qual aterrar polítiques, iniciatives i idees que redunden en un present i futur replet d'oportunitats, socials, econòmiques i laborals per a l'interior de la nostra província. Perquè si permetem que la gent haja d'abandonar el món rural per falta d'oportunitats estarem acabant amb l'essència d'una terra única que es nodreix de la identitat dels seus 135 pobles”.

 

Conseqüència de Repoblem

En la línia empresa per l'Administració provincial a través de la campanya Repoblem, de consolidació de la població a l'interior de Castelló, i per a la qual el Govern provincial destinarà enguany prop de 30 milions d'euros a “combatre aquest repte demogràfic, davant del què no ens podem mantindre impassibles”.

 

Així, a més de conéixer les accions empreses per administracions i empreses de diferents racons d'Espanya, la convocatòria permetrà posar en valor i divulgar iniciatives estratègiques impulsades pel Govern provincial “perquè independentment del lloc en què es residesca, es tinguen tots els recursos necessaris per a créixer personalment i laboralment”.

 

D'aquesta manera, programes com les unitats de respir familiar, 'Castelló, territori cardioprotegit' amb la instal·lació de desfibril·ladors o 'Salut al poble' que crearan un xarxa assistencial a tot l'interior provincial; les accions de foment de l'ocupació, l'emprenedoria i la consolidació empresarial gestades en els centres CEDES o els esdeveniments esportius i culturals programats per a “omplir d'activitat els pobles i liderar el desenvolupament de l'interior.

 

Aquestes accions, junt amb inversions com el Pla Castelló 135, amb prop d'11 milions invertits als pobles amb menys recursos, “són el major reflex del compromís ferm i decidit que té aquesta administració amb tota la gent de Castelló, però en especial amb aquelles persones que més necessiten d'aquesta administració per a avançar al mateix ritme que els grans nuclis poblacionals”.