José Martí aposta per la superació del Consorci Hospitalari i la inclusió de l'Hospital Provincial en el servei valencià de salut

José Martí aposta per la superació del Consorci Hospitalari i la inclusió de l'Hospital Provincial en el servei valencià de salut
Visita a Vila-real on s'ha fet balanç dels tres anys de govern.
8 de Juliol de 2022

El dirigent provincial enalteix el bon ritme de les obres de Penyagolosa i els canvis profunds aplicat per l'equip de govern de progrés en la institució en tres anys

El president de la Diputació, José Martí, ha expressat hui el seu desig que l'Hospital Provincial de Castelló passe a formar part del servei públic valencià de salut. Així de categòric s'ha mostrat en la seua compareixença davant els mitjans informatius amb motiu del seu tercer aniversari en el càrrec. Segons ha expressat, d'aquesta manera «se superaria la situació existent actualment per l'existència del Consorci Provincial Hospitalari i podríem anar a un gran complex hospitalari a Castelló amb l'Hospital General i l'Hospital Provincial», una mesura que «cal adoptar d'acord amb els treballadors perquè els seus drets queden fora de perill, encara que crec que és la línia en la qual hem de treballar». 

Martí ha fet gala d'aquesta contundència en el transcurs del desdejuni de treball que ha celebrat amb representants de la mitjans informatius en el Termet de Vila-real, en el qual han participat els integrants de l'equip de govern del qual formen part 12 diputades i diputats del Partit Socialista i 2 de Compromís. També ha assistit José Benlloch com a alcalde amfitrió, qui ha donat la benvinguda als assistents i ha felicitat l'equip de govern pels canvis introduïts en el funcionament de la Diputació. Benlloch ha demanat que la Diputació i la resta d'institucions facen un esforç per a ser més eficaços, simplificant la tramitació administrativa de les innombrables línies de subvencions existents.

Obres en Penyagolosa

Durant la seua intervenció Martí també ha sigut contundent en assegurar que les obres a Sant Joan de Penyagolosa, «que estan en marxa i avancen a bon ritme», simbolitzen el procés de transformació en el qual està immersa la institució des que l'actual equip de govern prenguera possessió del 28 de juny de 2019». Fent un paral·lelisme entre aquests treballs de remodelació i la senda de transformació que està recorrent ‘la Diputació del canvi’, ha assenyalat que les de Penyagolosa «són les obres pròpies d'un govern progressista que es va constituir fa tres anys i que ens llancen cap al futur». En la seua opinió, Sant Joan «simbolitza l'ahir, el hui i el demà, i guia el passat, el present i el futur de la Diputació». 

Sobre el santuari ha recordat que «quan arribem estava tancat i en mal estat, però hem pres la iniciativa per a, d'acord amb el Bisbat, invertir 4 milions d'euros en una obra de remodelació que sufraguen al 50% la Diputació de Castelló i la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport».

Governar per a les persones

Durant la seua al·locució, Martí ha sigut molt clar en assegurar que «ens inspiren i guien la socialdemocràcia i l'objectiu de millorar la vida de les persones i d'estar al seu costat projectant accions que contribuïsquen construir una província més justa i igualitària», en la qual «totes les persones tinguen les mateixes oportunitats i els mateixos serveis, visquen on visquen». En definitiva, del que es tracta és de «mirar al futur amb esperança i continuar avançant perquè ningú es quede arrere». 

Pla Director de l'Aigua

En parlar del futur, el president Martí també s'ha referit al Pla Director de l'Aigua de la província de Castelló, un projecte fonamental en el qual la Diputació continua treballant per a assegurar l'existència de ‘aigua de qualitat per a tots i per sempre’. Es tracta d'un projecte que contempla una inversió a llarg termini de més de 200 milions d'euros. 

La Diputació continua fent passos per a implicar en el seu finançament al Govern d'Espanya i la Generalitat Valenciana perquè segons ha expressat, «sense aigua no hi ha ni progrés econòmic, ni tampoc social». A més, ha assenyalat que «treballem en una solució en la necessàriament cal incloure les dessaladores de Moncofa-Xilxes i Cabanes-Oropesa, que de moment continuen produint xicotetes quantitats d'aigua a un ritme molt baix».

Institut d'Investigació Biomèdica

Un altre dels assumptes de futur als quals s'ha referit el president és a la creació de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Castelló, vinculat a la Fundació Hospital Provincial, en col·laboració amb la Universitat Jaume I (UJI). Martí segueix en el seu desitge d'implicar a tota la societat castellonenca en la creació d'un centre de referència d'investigació oncològica. Encara que l'obtenció de tots els permisos implica un ardu treball, «els seus laboratoris en l'UJI ja estan a punt de licitar-se».

Punts d'Atenció a Majors

El president de la Diputació ha insistit de manera reiterada durant la seua intervenció en la idea que «treballem per a millorar la vida de les persones». En aquest sentit, considera una «gran notícia» que la província de Castelló siga pionera a l'hora de garantir l'assistència a les persones majors en Punts d'Atenció-Centres de Dia Rurals, una experiència pilot que afecta 14 municipis i que «s'anirà ampliant». 

Del que es tracta és que «les persones majors no deixen els seus pobles i puguen dormir cada dia a les seues cases». Són infraestructures socials que activa la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives atenent les indicacions realitzades des de l'àrea de Benestar Social de la Diputació de Castelló.

Vam vindre per a canviar la Diputació

Una vegada repassats els objectius de futur de la institució, José Martí ha recordat que «vam vindre a canviar la Diputació de Castelló i ho estem fent. En bona part, ja hem aplicat aqueixos canvis». En aquest sentit, ha assenyalat que s'ha posat fi a les tuteles i la discrecionalitat a l'hora de relacionar-se amb els ajuntaments, als quals s'ha reconegut la seua majoria d'edat i autonomia municipal per a la presa de decisions. «I hem posat fi als convenis singulars amb els quals antany es premiava a uns ajuntaments en detriment d'uns altres, de manera que, amb nosaltres, els convenis singulars són per a qüestions que realment resulten singulars».

Més recursos per als pobles

Martí també s'ha referit a l'important esforç pressupostari que s'ha realitzat en els últims tres anys per a dotar de més recursos als ajuntaments, de manera que s'han duplicat àmpliament i en alguns casos triplicat les transferències econòmiques als ajuntaments respecte a 2019, últim pressupost elaborat per l'anterior administració provincial.

Fons de Cooperació

Per a aquestes transferències ha sigut decisiva l'adhesió al Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat Valenciana i altres fons associats, com el de municipis turístics o el de municipis en risc de despoblació. «Són fons vitals per als nostres pobles perquè sense ells quedarien definitivament abocats a l'abandó al no poder oferir serveis a la població ni posar fre a l'èxode rural i la despoblació». 

#CastellóAvança

També ha fet referència a la creació del nou pla d'inversions #CastellóAvança dotat amb 30 milions d'euros per a dos anys, amb el qual es posa fi a l'estrés administratiu que es generava amb les obres de l'antic Pla 135, que s'havien de redactar, licitar, adjudicar, executar i justificar en un únic exercici.

Consens

Entre els assoliments del seu govern, Martí ha destacat l'aprovació de tres pressupostos «dins del termini i en la forma escaient» que, «més enllà que hagen tingut o no el suport o l'abstenció dels grups de l'oposició, s'han elaborat després de realitzar reunions comarcals en el territori amb les alcaldesses i els alcaldes, incorporant als comptes públics molts de les propostes realitzades pels edils».

Drets socials

A més, s'ha donat un impuls molt important a causes socials molt diverses com la Igualtat entre homes i dones (s'ha aprovat el primer pla d'igualtat de la institució), la lluita contra la violència de gènere, els drets del moviment LGTBI+ o de les organitzacions de la Memòria Democràtica. «De fet, a més de contribuir a les exhumacions del cementeri civil de Castelló, hem penjat amb honors en el corredor de Presidència el quadre del president de la Diputació afusellat pel franquisme, José Hernández Merlo».

Cultura, Turisme i Ceràmica

D'altra banda , s'han reforçat les polítiques culturals, activant programes com el Circuit Cultural Provincial, perquè hi haja espectacles de qualitat en tots els pobles, per xicotets que siguen.

En matèria de Turisme, «ens hem bolcat amb el sector, remodelant el programa de vacances per a majors ‘Castelló Sènior’ perquè continue sent viable per a les empreses participants» i, per descomptat, «ens hem bolcat amb els festivals i els grans esdeveniments esportius».

El president ha incidit a més en què «no ens podem oblidar de la Promoció Ceràmica; precisament el divendres de la setmana passada es donaven a conéixer els projectes guanyadors del Concurs de Regeneració Urbana (CRU)».

Mosquits

Martí també s'ha referit a les millores introduïdes en el Pla Provincial contra els Mosquits, perquè amb un cost menor per a les arques de la Diputació s'augmenta un 30% el nombre de tractaments terrestres, que segons els experts, són els més eficaços.

Governar en temps difícils

El president ha destacat que «aquesta intensa activitat desenvolupada per l'equip de govern de la ‘Diputació del canvi’ s'ha dut a terme en unes circumstàncies molt especials que venen marcades per la pandèmia, els seus confinaments i restriccions, així com per la guerra d'Ucraïna».

Entrevista amb la Delegada del Govern

Martí ha finalitzat la seua intervenció parlant de «el que competeix i el que incumbeix la la institució» per a posar de manifest que propiciarà una trobada amb la nova delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, per a plantejar diversos assumptes que competeixen al Govern d'Espanya, «en els quals entenem que ha d'emprar-se a fons: situació en la costa, l'ús i el cost d'amortització de les dessaladores, la finalització de l'autovia A-7, la normalització de la rodalia, la construcció del Parador de Morella, l'agilitació de la construcció de la comissaria de Vila-real i les casernes de la Guàrdia Civil pendents a Onda i Almassora».

A més, defensarà una major implicació del Govern d'Espanya amb la indústria ceràmica de Castelló, la citricultura valenciana o l'atenció al sector pesquer.

Santi Pérez, Grup Socialista

Per part seua, el portaveu del Grup Socialista, Santi Pérez, ha defensat l'aposta municipalista de la ‘nova Diputació’ «amb una mirada més positiva per als pobles», assenyalant a més que «utilitzem el pressupost i els romanents per a les persones i no per als bancs».

En aquest sentit, Pérez ha retret al Partit Popular que «quan governava mai posara en marxa el Fons de Cooperació Municipal», així com la circumstància que «el president del PP en la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, haja recorregut aquest fons davant el Tribunal Constitucional», un recurs que «de prosperar, pot ser letal per als nostres ajuntaments». Per això, Pérez s'ha preguntat si «és aquesta la sensibilitat dels populars amb els pobles xicotets». 

A més, ha refutat les crítiques abocades des de l'oposició sobre suposades retallades per a iniciatives com la del taxi rural recordant que «no eliminem serveis com diu el PP amb mentides, sinó que donem més recursos que mai als ajuntaments perquè els destinen a allò que consideren convenient».

El portaveu socialista ha reivindicat a la ‘Diputació del canvi’ com ‘la Diputació del diàleg constant’ amb tots els agents del territori, «una premissa molt clara que ens marca el president». També ha defensat que «en algunes coses puntuals podem discrepar amb el nostre soci de govern però tots dos tenim clar que el nostre objectiu no és un altre que millorar la vida dels qui resideixen a la província de Castelló».

Ignasi Garcia, Compromís

El diputat de Sostenibilitat i portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha destacat que durant aquests 3 anys, en l'equip de govern de la Diputació «hem treballat per a estar al costat de les persones i dels ajuntaments i per a preparar les nostres comarques i els nostres pobles per als temps que estem vivint. Ningú, cap persona ni cap poble, pot quedar-se arrere en aquesta transició climàtica que porta associada una transició econòmica i social, i que ha de ser, al nostre entendre, justa des del punt de vista social i demogràfic».

En aquest sentit, Garcia ha destacat el Pla Director de l'Aigua, «projecte que consolida el dret humà a l'accés a aigua potable i sanejada; el Pla de Transició energètica , que garanteix l'energia vital mínima i afavoreix la custòdia del territori contra l'especulació; el projecte d'Educadores Ambientals, que doten de recursos per a afavorir el consum de proximitat, residu zero i l'economia circular; i l'activació de les plantes de purins, com a espais de agrocompost».

Quant a l'àrea de Promoció Econòmica, encapçalada per Pau Ferrando, el portaveu de Compromís ha assenyalat l'aplicació de les polítiques d'ocupació de qualitat, «com Talent Rural, que ha acostat a les persones universitàries als municipis d'interior, o l'activació dels centres CEDES en els que, en col·laboració amb LABORA, es fomenta la formació i les ofertes d'ocupació per a la recuperació econòmica de les nostres comarques".

«En definitiva, en Compromís vam governar conscients del moment històric d'emergència climàtica i econòmica que ens ha tocat viure, aplicant polítiques de transició cap a una economia verda i circular, i ho hem demostrat en la Diputació de Castelló, fent que siga model de polítiques de sostenibilitat al País Valencià", ha conclòs.