La col·locació dels dos últims quadres de Traver Calzada completa el retaule de Santa María finançat per la Diputació de Castelló

La col·locació dels dos últims quadres de Traver Calzada completa el retaule de Santa María finançat per la Diputació de Castelló
Col·locació dels dos últims quadres de Traver Calzada que completa el retaule de Santa María.
15 de setembre de 2022

Es tracta d'un procés que va arrancar en 2014 i s'ha culminat en el període 2020-2022 amb tres quadres sufragats per la institució provincial i un quart donat pel mateix autor

En la jornada de hui s'ha procedit a la col·locació dels dos últims quadres del retaule central de la Cocatedral de Santa María de Castelló, que es compon de nou obres realitzades pel pintor Traver Calzada. Es tracta d'una col·laboració que des de 2014 ha suposat una inversió global de 353.925 euros per part de la institució provincial. En l'actual mandat, sota l'impuls de la diputada de Cultura, Ruth Sanz, s'ha finalitzat el procés amb la col·locació dels quatre últims quadres, dels quals tres han tingut un cost de 117.975 euros i un ha sigut donat pel propi artista.

Durant l'atenció als mitjans, el president de la Diputació, José Martí, ha iniciat la seua intervenció amb l'aforisme llatí ‘Finis Coronat Opus’, el final corona l'obra, afegint que «ha sigut un plaer poder ajudar la Diòcesi a culminar aquests treballs i fer calor i contingut a la cocatedral. També ha fet una lloa de l'autor, Traver Calzada, «un dels nostres artistes més reconeguts».

Per part seua, l'artista ha explicat la tècnica emprada perquè els quadres no brillen, malgrat la gran quantitat de llum que entra en la cocatedral. Ha optat per «un oli especial, un oli mesclat amb rovell d'ou, una tècnica mixta que utilitzaven els antics holandesos i que ja està en desús, perquè resulta molt pesat perquè cal fer ratlletes, i ratlletes i ratlletes». Aquesta manera de treballar també permet que els quadres tinguen molt colorit, «és la més potent de color que existeix i el color és necessari per a competir amb l'excés de llum que generen les vidrieres».

En representació de la Diòcesi Sogorb-Castelló ha assistit el bisbe Camisiro López, qui ha agraït la col·laboració de la Diputació i ha posat en valor la contribució que s'està realitzant «a la generació de patrimoni cultural contemporani, en aquest cas religiós».

També ha sigut present la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, qui ha assenyalat que amb l'acte de avui i l'edició d'un segon llibre sobre el procés que serà a càrrec d'Antonio Gascó, conclou la col·laboració amb el bisbat per a aquest projecte. No obstant això, ha recordat «estan en marxa altres col·laboracions com la recuperació de Sant Joan de Penyagolosa i la realització de millores en església de Sant Josep de la Vall d'Uixó».