Al costat d’Unión de Mutuas, la Diputació presenta la campanya ‘Zero greus, Zero mortals’ amb l'objectiu d’informar a les persones que treballen en el camp i en la mar sobre el panorama actual en la seguretat i salut laboral i aconseguir així, contribuir a la millora de la prevenció.
La Diputació Provincial de Castelló reforça el seu compromís amb la seguretat laboral del sector primari i impulsa una campanya de prevenció al costat d’Unión de Mutuas.
Així ho ha anunciat el diputat de Recursos Humans, Ximo Llopis, qui ha reivindicat la importància de la prevenció de riscos laborals. “Des de la Diputació de Castelló creiem fermament que informar i sensibilitzar en la prevenció és una tasca clau per a construir una societat més humana i més segura”, ha ressaltat Llopis, qui ha posat de manifest el compromís de l'equip de Govern Provincial en la prevenció de riscos laborals, assegurant que “ocupa un lloc estratègic en les polítiques públiques d'esta administració”.
“Som conscients de la gravetat que suposen els accidents laborals, especialment en el sector primari, per això, incrementem la visibilitat de la cultura preventiva”, ha assenyalat Ximo Llopis.
D'esta manera, la institució provincial, al costat d’Unión de Mutuas, ha presentat la campanya ‘Zero greus, Zero mortals’ amb l'objectiu de “informar a les persones que treballen en el camp i en la mar sobre el panorama actual en la seguretat i salut laboral amb l'objectiu de contribuir a la millora de la prevenció”, ha explicat el diputat provincial.
Els accidents laborals representen un desafiament omnipresent en l'àmbit laboral, afectant la gran majoria d'empreses i treballadors. No obstant això, cal destacar que unes certes categories d'accidents, especialment els de gravetat extrema i els mortals, impacten de manera més específica en determinats sectors d'activitat i rols laborals. En particular, el sector ramader i agrícola es troba entre aquells que s'enfronten a desafiaments considerables quant a la seguretat laboral.
El sector agrícola i el ramader presenten un alt índex de sinistralitat degut, entre altres, a la diversitat de tasques que es realitzen amb diferents tipus de maquinàries, productes químics, condicions atmosfèriques, etc. i a la dificultat de dur a terme una organització preventiva correcta.
Pel que, “a la nostra província, una terra agrícola i ramadera, resulta imprescindible informar als treballadors i dotar-los de les ferramentes necessàries per a evitar els accidents greus i mortals”, ha comentat Ximo Llopis, de la mateixa manera que ha insistit dient que “és el nostre deure cuidar i ajudar al nostre sector primari, que és un important pilar de la nostra economia”.
Així doncs, s'han editat i preparat tres guies de seguretat i salut, una dedicada a l'agricultura, una altra a la ramaderia i també una per al sector pesquer per a contribuir a la millora en la gestió actual del sector primari. “Unes guies de gran interés que es faran arribar als 135 ajuntaments de la nostra província, perquè arriben a tota la població castellonenca”, ha assegurat el diputat provincial.
Segons dades aportades pel INSST, en el sector Agrari-Ramader ens trobem que entre 2010 i 2020 es van produir un total de 4.698 accidents greus i mortals, dels quals 405 van ocórrer en 2020, augmentant enguany el nombre de defuncions respecte al 2019.
Així mateix, a Espanya, la pesca marina presenta una de les taxes d'accidents laborals més elevades, sent el sector amb un major índex d'incidència en accidents mortals a Espanya durant l'any 2020.
‘Zero greus, Zero mortals’
En resposta a la problemàtica, la campanya ‘Zero greus, Zero mortals’ desenvolupada per Unión de Mutuas consistix en una sèrie de materials de sensibilització específics per a abordar estes preocupacions. Estos materials inclouen guies sectorials informatives, infografies i vídeos dissenyats per a la seua visualització en telèfons mòbils, amb l'objectiu d'arribar de manera efectiva als treballadors d'este sector.
Estos recursos proporcionen informació crucial sobre les millors pràctiques de seguretat, els riscos específics en l'agricultura i la ramaderia, així com les mesures preventives que s'han de prendre.
“En la Diputació de Castelló estem compromesos amb la seguretat i el benestar de totes les persones que viuen i treballen en la nostra terra i continuarem treballant, de la mà d’Unión de Mutuas per a aconseguir un entorn laboral més segur i saludable”, ha ressaltat el diputat de Recursos Humans.
La conscienciació i la informació són essencials per a canviar la cultura de seguretat en estos àmbits laborals i, en última instància, reduir la incidència d'accidents.