La Diputació de Castelló restaura el panell de taulells de l'altar de la Capella de la Verge de la Paciència d'Orpesa

La Diputació de Castelló restaura el panell de taulells de l'altar de la Capella de la Verge de la Paciència d'Orpesa
17 de Novembre de 2024

El Servei de Restauració ha actuat en un panell de taulells de l'Alcora del Segle XVIII de 107x130 centímetres, compost per 30 taulells de 20x20 centímetres de decoració vegetal rocalles i zigs zags.

El Servei de Restauració de la Diputació Provincial de Castelló ha finalitzat la restauració del panell de taulells del lateral dret de l'altar de la capella de la Verge de la Paciència d'Orpesa.

L'actuació s'ha realitzat en un panell de taulells de l'Alcora del Segle XVIII de 107x130 centímetres, compost per 30 taulells de 20x20 centímetres de decoració vegetal, rocalles i zigs zags.

“Un autèntic tresor patrimonial al qual els professionals del Servei de Restauració del Govern Provincial han retornat, amb les seues mans màgiques, el seu millor estat. Hui este panell de taulells recupera tota la seua esplendor com a autèntica joia patrimonial”, ha subratllat el diputat de Cultura, Alejandro Clausell.

Sens dubte, el procés realitzat en el panell durant estos mesos de restauració ha garantit l'estabilitat física i dimensional, recuperant les parts perdudes. “Gràcies a esta mena d'actuacions ajudem els nostres municipis a posar en valor la seua cultura i patrimoni”, ha assenyalat Clausell, qui ha reafirmat el compromís de la Diputació de Castelló amb esta labor que, en el cas concret de la Capella Verge de la Paciència d'Orpesa, “ens ha permés salvaguardar i revitalitzar una important obra que és molt volguda per tots els seus veïns”.

L'obra presentava una gran deterioració deguda, majorment, a la constant aportació d'humitat que rebia tant del sòl com del mur que el sostenia. Com a conseqüència, presentava una greu disgregació de la pasta ceràmica (bescuit), erosions, abolsaments de la capa vítria, fissures, craqueladures, fractures, cràters ocasionats per la hidratació de calitxes, picats i una considerable pèrdua de material, tant de bescuit com de la capa vítria.

Així doncs, a causa del seu estat, primer es va protegir per a després procedir a la seua arrancada d'este grup de taulells per a ser tractats en les instal·lacions del Servei de Restauració. Les peces van ser sotmeses a un procés de dessalació, després d'això, els fragments en perill van ser fixats i els fragments trencats adherits. Respecte als que manca perduts, tant bescuits com capa vítria, van ser reintegrats volumètricament.

Posteriorment, es va realitzar una reintegració cromàtica que permet discernir les parts originals de les noves, Finalment, els taulells van ser adherits a un suport inert que permetrà la seua recol·locació en l'altar.

“El Servei de Restauració ha dut a terme un minuciós treball per a, en primer lloc, arrancar este grup de taulells de l'altar, i així retornar al conjunt tot la seua esplendor, per a després recol·locar-lo en l'altar i que veïns i visitants puguen apreciar esta obra d'art de la Capella de la Verge de la Paciència”, ha comentat Alejandro Clausell.

En este sentit, el diputat de Cultura ha posat l'accent en la importància de “recuperar este patrimoni, més enllà del seu component religiós, com a element essencial per al turisme i el seu creixement, un fet que redunda en la generació d'ocupació i riquesa en el nostre territori”.

A més, ha continuat dient Clausell, “els treballs que s'han realitzat en la Capella contribuïxen, sens dubte, a la posada en valor d'esta església, però també d'un dels materials per excel·lència de la nostra terra com és el taulell”. “Conservem el nostre llegat, posem en valor la nostra història i recuperem el patrimoni religiós d'Orpesa, la qual cosa suposa recuperar la memòria d'un poble”, ha conclòs el diputat responsable de l'àrea de Cultura.