La Diputació ajuda als ajuntaments a accedir al màxim de fons europeus

La Diputació ajuda als ajuntaments a accedir al màxim de fons europeus
16 d'Octubre de 2017

La Diputació de Castelló ajuda els ajuntaments de la província a accedir al màxim de fons europeus com a recurs de desenvolupament territorial a través d'un ambiciós pla formatiu que ha començat aquest matí en l'edifici de Noves Dependències.

16 d'octubre. La Diputació de Castelló ajuda els ajuntaments de la província a accedir al màxim de fons europeus com a recurs de desenvolupament territorial a través d'un ambiciós pla formatiu que ha començat aquest matí en l'edifici de Noves Dependències. Així, el Govern provincial, com referent dels municipis en temes formatius per a accedir a polítiques europees, ha arrancat aquesta iniciativa amb la participació de més de 20 municipis, consorcis i mancomunitats representades en la primer sessió d'aquesta Estratègia per a la participació en projectes europeus.

 

El vicepresident primer de la Diputació i diputat de Relacions Internacionals, Vicent Sales, ha explicat que “des del Govern provincial volem que els nostres pobles aprofiten totes i cada una de les oportunitats que puguen arribar des d'Europa per al seu desenvolupament. I per a aconseguir-ho és fonamental que el personal tècnic municipal, així com el personal de les mancomunitats, consorcis i de la pròpia Diputació, tinguen les millors eines per a presentar projectes, per a conéixer tots els fons disponibles, els aspectes legals i la resta de detalls que faciliten l'èxit de les iniciatives presentades”.

 

Cal assenyalar que aquest curs es tracta d'una acció inclosa en el Pla agrupat per a la formació per a l'ocupació 2017 de la Diputació, destinada a consorcis, ajuntaments, mancomunitats i personal propi de Diputació.

 

“Aquesta acció és part del servei d'assessorament especialitzat que oferim des de Diputació per a facilitar el seu accés al finançament comunitari i que s'engloba en un complet programa al servei dels ajuntaments. Inclou assessorament de polítiques i directrius de treball comunitàries, la identificació d'oportunitats de finançament, l'anàlisi i adaptació d'idees de projecte, la busca de socis i coordinació de consorcis transnacionals, la comunicació amb les autoritats de gestió i l'assessorament en matèria pressupostària, validació i presentació de propostes”, ha detallat el vicepresident.

 

La sessió d'avui ha tingut la participació d'ajuntaments com el de Benicarló, Castellnovo, la Pobla Tornesa, Xilxes, Borriana, Castelló, Vinaròs, Orpesa, Almassora, San Rafael del Río, Vila-real, Sorita i Onda, el Consorci Gestor del Pacte Territorial per l'Ocupació a Municipis Ceràmics, la Mancomunitat Intermunicipal de l'Alt Palància i personal tècnic de la Diputació de Castelló que presta el servei a municipis xicotets.

 

 

Contingut adaptat als temes d'interés dels ajuntaments

Bona part de l'èxit d'aquesta acció formativa de la Diputació de Castelló és que el seu contingut s'adapta d'una forma molt pràctica a les qüestions que més interessen als tècnics a l'hora de presentar projectes de forma fructífera a la Unió Europea. Així , les 30 hores lectives de formació especialitzada es divideixen en quatre mòduls temàtics d'interés:

 

1. Programes europeus 2020, on es detallen tots els fons europeus disponibles i es treballa el mapa d'oportunitats de finançament per a ens locals.

 

2. Smart Cities, centrat en la identificació d'accions Smart per als municipis.

 

3. Preparació d'idea del projecte. Es tracta d'un mòdul molt pràctic que treballa totes les fases imprescindibles en la preparació de projectes des de la seua conceptualització i creació de consorcis transnacionals fins a la gestió administrativa i pressupostària dels projectes i l'avaluació final.

 

4. Aspectes legals en projectes europeus amb dinàmiques d'anàlisi del contracte europeu

 

5. La comunicació eficaç en projectes europeus amb dinàmiques de grup sobre accions de comunicació i networking.