La Diputació de Castelló aporta 160.000 euros per a donar suport a les investigacions que desenvolupa la Fundació Hospital Provincial

La Diputació de Castelló aporta 160.000 euros per a donar suport a les investigacions que desenvolupa la Fundació Hospital Provincial
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, amb Ana Lluch i Federico Pallardó.
29 d'Octubre de 2022

El president de la Diputació, José Martí, recorda que l'obtenció d'èxits científics és fonamental perquè el Instituto Carlos III homologue la constitució d'un Institut d'Investigació Sanitària a la província de Castelló

La Diputació de Castelló ha aprovat una subvenció de 160.000 euros per a la Fundació Hospital Provincial de Castelló, que es destinarà a la investigació i formació sanitària en càncer, oftalmologia i salut mental. És una mesura que està en sintonia amb el projecte que abandera la pròpia institució provincial d'aconseguir la creació d'un Institut d'Investigació Sanitària (IIS) homologat per l'Institut Carles III, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació.

Cal recordar que el passat 14 de setembre es va constituir el Comité Científic Extern (CCE) de la Fundació, que al seu torn va elegir com a presidenta a la catedràtica emèrita de l'àrea de Medicina de la Universitat de València i Coordinadora del Grup d'Investigació de Biologia en Càncer de Mama del INCLIVA de València, Ana Lluch. Igualment va ser elegida com a vicepresidenta la directora de l'equip de nous enfocaments en radioteràpia del Institut Curie de París, Yolanda Prezado, una decisió que dota al projecte d'un prestigiós vessant internacional.

A més, formen part del CCE el catedràtic de Medicina de la Universitat de València i coordinador del grup d'investigació de fisiopatologia cel·lular i orgànica de l'estrés oxidatiu del INCLIVA, Federico Pallardó; el director General de la Fundació i secretari del Comité Científic Extern, Carlos Ferrer, i el director de la Unitat d'Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari Verge de la Rosada de Sevilla, Enric d'Àlaba.

No es parteix de zero

Segons ha explicat el president Martí, «Castelló no part de zero perquè té material, investigadors i massa crítica suficient per a constituir un institut propi». De fet, en l'actualitat la Fundació Hospital Provincial desenvolupa importants línies d'investigació en oncologia, amb especial atenció als coneguts com a tumors rars.

El president assegura que «continuem caminant, amb la construcció dels laboratoris que se situaran en l'UJI i amb el fet que prompte disposarem d'al voltant de 2.000 m² en el futur edifici de l'Institut Oncològic de l'Hospital Provincial, les obres del qual són pròximes a la finalització».

Segons ha argumentat, «encara que ja està en marxa l'estructura física» ara ens fa falta consolidar una estructura investigadora i sanitària, que entre tots hem de construir». Per això, fa una crida a «la implicació del conjunt de la societat, incloent tant al sector públic com al privat».

Cal recordar que els instituts d'investigació sanitària són homologats per l'Institut Carles III després d'una prolixa i dilatada avaluació que demostre que els recursos, capacitats i rendiment científic necessaris tenen un impacte positiu en la salut de les persones i la societat. El Carles III valora com estan constituïts els futurs instituts, la seua forma de treball i els resultats obtinguts.