En la resposta escrita de la diputada Ruth Sanz a una pregunta formulada en el ple per la portaveu de Ciutadans, Cristina Fernández, s'afegeix que abans de contactar amb ajuntaments per a buscar una possible ubicació serà necessari comprovar que no falten peces
La Diputació de Castelló ha encarregat a una empresa especialitzada la tasca d'intentar assemblar les huit mil peces ceràmiques d'un mural sol·licitat en el seu moment per la institució a l'artista Juan Ripollés, amb un cost de 140.000 euros, i que va ser trobat en 2021 en el cotxeró provincial, després de romandre 21 anys abandonat en aquestes dependències, en un pèssim estat de conservació.
Així li ho ha comunicat per escrit la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, a la diputada portaveu del Grup Ciutadans, Cristina Fernández, després que aquesta preguntara en la sessió plenària del passat 13 de setembre “quines actuacions s'han dut a terme per a protegir, catalogar o restituir el mural, i amb quins municipis s'ha contactat per a albergar l'escultura”.
En el seu escrit de contestació, Sanz explica que inicialment tècnics de la Diputació van realitzar una valoració superficial en la qual es va determinar que amb el personal disponible no era possible muntar la totalitat de les peces en el propi cotxeró, donades a més les seues dimensions de 29 metres d'altura per 13,5 metres d'amplària.
La diputada assenyala també que fins que el muntatge no estiga finalitzat amb la confirmació que no falten peces, «no ens posarem en contacte amb cap ajuntament que puga estar interessat a acollir l'escultura». Les tasques de recomposició del mural es duran a terme en el magatzem del Parc Mòbil de la pròpia Diputació.
Sobre aquest assumpte, Ruth Sanz ha manifestat que «s'ha optat per buscar una empresa que tinga capacitat per a escometre el muntatge, tenint en compte que es manca d'un pla complet amb la numeració de les peces i que els treballs a realitzar han d'escometre's a partir de l'única fotografia del mural que obra en poder de la Diputació.
Mural abandonat
Segons van comunicar les diputades de Cultura i Patrimoni, Ruth Sanz i María Jiménez, en una roda de premsa celebrada el passat 5 de maig de 2021, l'escultura, que portava per nom ‘Cant a Castelló i els seus pobles’ va aparéixer en estat d'abandó en 106 palets plens de pols, amb 66.000 quadrícules i 8.000 peces ceràmiques. És un material que formava part d'un macromural de 29 metres d'altura i 13,5 metres d'amplària que la institució va comprar en 2000 per a situar-lo en l'edifici que dona al pati del Espai Cultural Obert en la plaça de Les Aules, idea que finalment no es va dur a terme per l'oposició veïnal. El rebuig de la comunitat de propietaris receptora es va produir per les seues dimensions i perquè l'escultura finalment no tenia res a veure amb el que al principi se'ls havia comunicat.