La Diputació obri el seu Servei de Restauració als majors

La Diputació obri el seu Servei de Restauració als majors
28 de Novembre de 2016

El Govern provincial ha posat en valor el patrimoni provincial davant de més d'un centenar d'alumnes de la Universitat per a Majors

28 de novembre. La Diputació de Castelló, a través del seu Servei de Restauració, ha acostat avui l'excels patrimoni artístic que atresora la província davant més d'un centenar d'alumnes de la Universitat per a Majors de la Universitat Jaume I.

 

El president del Govern provincial, Javier Moliner, ha volgut alçar el teló de la jornada 'Art recuperat i posat en valor. Mig segle d'activitat restauradora en la Diputació', per a “realitzar un homenatge doble i necessari. Un homenatge a l'excel·lent treball que des de fa mig segle realitzen els professionals del servei provincial de restauració cuidant el nostre art i tornant-li el valor esgarrat pel pas del temps i la història” i un altre, “imprescindible, als nostres majors ja que -tal com els ha agraït- gràcies a vosaltres no s'ha desdibuixat la identitat de cada un dels 135 pobles que conformen aquesta província única”.

 

En aquest sentit, Moliner ha destacat que aquesta convocatòria, enquadrada dins del compromís conjunt de Diputació i UJI “a l'hora d'acostar el coneixement i la cultura a tota la gent de Castelló i fins a l'últim racó de la província, ens permetrà reforçar el valor històric i artístic que guarda aquesta terra i que tan orgullosos ens ha de fer sentir”.

 

La llum de la memòria

D'aquesta manera, a més de repassar davant dels assistents de l'Escola per a Majors més de cinquanta anys d'activitat restauradora de l'Administració provincial, durant la cita formativa celebrada en el saló de recepcions del Palau Provincial Moliner ha destacat que “aquestos tresors recuperats conformen a hores d'ara una col·lecció d'art única: La llum de la memòria. Aquesta és la major iniciativa cultural que viurà la província de Castelló durant els pròxims anys a través de diverses exposicions que recorreran tota la nostra geografia amb les millors obres d'art sacre que han passat pel nostre Servei de Restauració”.

 

“Era just que donàrem a conéixer l'incalculable patrimoni artístic que té la nostra província ja que, com es pot comprovar en cada un dels nostres 135 municipis i en aquesta exposició oberta a Villahermosa, Castelló és una terra amb un atractiu singular, amb tradicions i història que mereixen i necessiten ser defeses i posades en valor per a no deixar escapar cap oportunitat de futur”, ha explicat el president provincial.

 

Prop de 17 milions d'euros per a potenciar el patrimoni

Durant la seua intervenció, Moliner ha volgut anar més enllà “de l'innegable valor patrimonial que tenim a la província per a qualificar-lo com un orgull per a tota la gent de Castelló i un recurs cultural i turístic de primer nivell que ens ajude a reivindicar els nostres pobles d'interior, paisatges, patrimoni i forma de vida”.

 

Per a això, en 2017 la Diputació contempla dins del seu pressupost prop de 17 milions d'euros per a la recuperació i divulgació del patrimoni cultural, paisatgístic i immaterial de la província “com un dels principals recursos que té Castelló, i els seus pobles, per a continuar avançant i generant oportunitats de futur”.

 

Aposta per la formació

Cal destacar que la jornada d'art recuperat organitzada pel Servei de Restauració en col·laboració amb la UJI, dóna continuïtat al compromís adquirit “per aquesta institució amb el desenvolupament intel·lectual, social i afectiu del col·lectiu de les persones majors castellonenques”.

 

Així, a través de l'àrea d'Acció Social el Govern provincial destina 12.000 euros a promoure l'autonomia personal de quasi un centenar de majors de la província a través de beques d'estudi de les quals 61 corresponen a alumnes senior de la Universitat per a Majors.