La Diputació obri les seues portes a tota la província amb la col·lecció internacional de pessebres nadalencs ‘Un món de betlems’

15 de Decembre de 2014

 15 de diciembre. La Diputación de Castellón abre sus puertas a toda la ciudadanía de la provincia con la colección internacional de pesebres navideños ‘Un mundo de belenes’. Se trata de una exposición compuesta por una colección de nacimientos que por primera vez se exponen en Castellón, procedentes de diez países diferentes, ambientados con distintos paisajes y documentados con la explicación y descripción de la obra. La muestra, ubicada en el hall del Palacio Provincial en la Plaza de Las Aulas de Castellón, permanecerá instalada abierta al público desde hoy hasta el próximo día 6 de enero.

El presidente de la Diputación, Javier Moliner, ha invitado en la presentación de esta exposición “a todos los ciudadanos de Castellón a que recorran este hall para disfrutar de la tradición, el arte y el sentimiento religioso que confluyen en estas fechas navideñas. Pues quienes sentimos la Navidad y el arte tenemos ahora una oportunidad única, y quizás irrepetible, de admirar estos pequeños tesoros internacionales. Es tiempo de disfrutar sin complejos de una tradición como es la de los belenes y decir que estamos orgullosos de una provincia luchadora que ha sumado siempre la fuerza de su gente para salir adelante. Nuestras tradiciones son nuestra ilusión y nuestro patrimonio nuestra esperanza”.

 

Se trata de una colección de belenes populares, de corte intimista, que remarca el sentir de lo local y el amor a la tierra a través de su procedencia: Nápoles, Burkina Fasso, Egipto, Mozambique, Marruecos, España, Francia, Hungría, México y Eslovaquia. Los belenes están realizados de todo tipo de materiales, tales como bronce fundido, cerámica polícroma, madera labrada, textil, o incluso paja de maíz. Junto a las breves explicaciones que aparecen junto a cada pesebre, permiten un acercamiento al origen, personajes, así como los simbolismos y montajes de este tipo de escenificaciones de tradición secular, así como a su historia, curiosidades y falsos mitos acerca de su montaje y sus valores sentimentales.

Cabe destacar además la presencia de los dos belenes napolitanos de la colección de los Monjes Carmelitas del Desierto de las Palmas, y la Adoración de los pastores de los fondos artísticos de la Concatedral de Castellón.

El Palacio Provincial, museo de la provincia

La exposición ‘Un mundo de belenes’ es la segunda que acoge el hall del Palacio Provincial tras la realizada este mismo año con la colección de mantos de la Virgen del Lledó, ‘Los mantos de la Virgen’, y que recabó un notable éxito de visitas con la afluencia de más de 7.000 personas.

Así lo ha recordado el presidente Moliner en su intervención esta tarde, “esta es la segunda exposición que ponemos en marcha con el objetivo de convertir el hall del Palacio Provincial en el mejor relato del ayer y del hoy de nuestra tierra. Porque creemos que no hay mejor lugar que la casa de la provincia, y así lo confirman también los majestuosos murales del maestro Traver Calzada, para mostrar al mundo lo que nos hace grandes: la singularidad de Castellón y, con ella, nuestro orgullo”.

15 de desembre. La Diputació de Castelló obri les seues portes a tota la ciutadania de la província amb la col·lecció internacional de pessebres nadalencs ‘Un món de betlems’. Es tracta d’una exposició composta per una col·lecció de naixements que per primera vegada s’exposen a Castelló, procedents de deu països diferents, ambientats amb distints paisatges i documentats amb l’explicació i descripció de l’obra. La mostra, ubicada en el hall del Palau Provincial en la Plaça de les Aules de Castelló, romandrà oberta al públic des d’avui fins al pròxim dia 6 de gener. 

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha invitat en la presentació d’aquesta exposició “tota la ciutadania de Castelló a recòrrer aquest hall per a gaudir de la tradició, l’art i el sentiment religiós que conflueixen en aquestes dates nadalenques. Perquè els que sentim el Nadal i l’art tenim ara una oportunitat única, i potser irrepetible, d’admirar aquests xicotets tresors internacionals. És temps de gaudir sense complexos d’una tradició com és la dels betlems i dir que estem orgullosos d’una província lluitadora que ha sumat sempre la força de la seua gent per a eixir avant. Les nostres tradicions són la nostra il·lusió i el nostre patrimoni la nostra esperança”.

Es tracta d’una col·lecció de betlems populars, de tipus intimista, que remarca el sentir autòcton i l’amor a la terra a través de la seua procedència: Nàpols, Burkina, Egipte, Moçambic, el Marroc, Espanya, França, Hongria, Mèxic i Eslovàquia. Els betlems estan realitzats de qualsevol tipus de materials, com ara bronze fos, ceràmica policroma, fusta llaurada, tèxtil, o inclús palla de panís. Junt amb les breus explicacions que apareixen junt amb cada pessebre, permeten un acostament a l’origen, personatges, així com els simbolismes i muntatges d’aquest tipus d’escenificacions de tradició secular, així com a la seua història, curiositats i falsos mites sobre el seu muntatge i els seus valors sentimentals 

Cal destacar a més la presència dels dos betlems napolitans de la col·lecció dels frares carmelites del Desert de les Palmes, i l’Adoración dels pastors del fons artístic de la Concatedral de Castelló.

El Palau Provincial, museu de la província

L’exposició ‘Un món de betlems’ és la segona que acull el hall del Palau Provincial després de la realitzada aquest mateix any amb la col·lecció de mantells de la Mare de Déu del Lledó, ‘Els mantells de la Mare de Déu’, i que va obtindre un notable èxit de visites amb l’afluència de més de 7.000 persones.

Així ho ha recordat el president Moliner en la seua intervenció aquesta vesprada, “aquesta és la segona exposició que posem en marxa amb l’objectiu de convertir el hall del Palau Provincial en el millor relat de l’ahir i de l’avui de la nostra terra. Perquè creiem que no hi ha millor lloc que la casa de la província, i així ho confirmen també els majestuosos murals del mestre Traver Calçada, per a mostrar al món el que ens fa grans: la singularitat de Castelló i, amb ella, el nostre orgull”.