La Diputació estalvia als municipis fins al 80% del cost de les auditories energètiques en incloure-les en la Central de Contractació

27 de setembre de 2013

 La Diputación de Castellón ha hecho posible que los ayuntamientos de la provincia puedan ahorrar entre un 60% y un 80% del coste que supone realizar una auditoría energética en su municipio al incluir este servicio en la Central de Contratación. Una actuación que forma parte del Plan Provincial de Eficiencia Energética, incluido en el conjunto de los 10 planes anunciados por el presidente Moliner en el Plan de Acción 2015.

El diputado provincial de Sostenibilidad, Mario García, ha explicado que “trabajamos por ser cada vez más eficientes en todos los campos de trabajo, también en el de consumo energético. Así, permitimos el doble beneficio que supone aplicar criterios de eficiencia energética a nuestras administraciones: por una parte, la mejora de nuestro medio ambiente puesto que reducimos el consumo energético, y por otra, un ahorro para nuestros ayuntamientos en este capítulo, cuyos recursos y esfuerzos podrán dirigir a otros asuntos que también repercutan en una mejora de vida de sus ciudadanos”.

El servicio de auditoria energética supone un estudio integral sobre el alumbrado público e instalaciones municipales, que permita conocer los elementos utilizados, el funcionamiento de las instalaciones, modo de explotación, consumos energéticos, etc. Con la auditoria energética se realiza un análisis de la situación actual desde el punto de vista del consumo y coste energético, se estudia la adecuación y adaptación de las instalaciones a la normativa vigente y el desarrollo de actuaciones tendentes al ahorro y a la mejora de la eficiencia energética.

García ha señalado que “los precios ofertados por puntos de luz y superficie auditada han llegado a suponer una baja entre el 60% y el 80% de los precios unitarios de licitación, por lo que una auditoria que venía costando cinco mil euros, ahora tendrá un coste inferior a dos mil euros”.

Cabe señalar que la Diputación de Castellón, desde el área de Sostenibilidad y tras una convocatoria pública, ha concedido subvenciones por valor total de 100.000 euros a 41 ayuntamientos de municipios menores de 20.000 habitantes para la realización de auditorías energéticas, subvenciones que van desde el 40% al 95% del coste.

Una central que ya cuenta con 13 servicios o suministros

Además de 134 de los 135 ayuntamientos de la provincia, se han adherido también a la Central de Contratación el Consorcio Provincial de Bomberos y tres mancomunidades. Al utilizar los beneficios de la economía en escala, la Diputación ha podido obtener en estos 13 servicios o suministros descuentos de entre un 5% y un 80% según los servicios a los que se han adherido los ayuntamientos y el distinto precio que anteriormente pagaban.

Hay que tener en cuenta, además de la rebaja de precios, que se ha conseguido simplificar la tramitación administrativa de los ayuntamientos y entidades adheridas, evitándoles el proceso administrativo de elaboración de pliegos y selección del contratista. La estimación es que  esta iniciativa ha permitido a los trabajadores municipales evitar 75.000 horas de trabajos burocráticos, que repercuten directamente en mejor atención a los vecinos.

Los precios de la Central sirven también indirectamente a las corporaciones municipales como referencia para negociar precios a la baja aunque en estos casos pueden mermar las condiciones y calidades de los servicios al no quedar amparadas dentro del pliego de adjudicación. Bien sea de forma directa o indirecta se ha dado transparencia a los diferentes mercados de servicios y bienes para los municipios, lo que los convierte en más eficientes.

 

 

La Diputacióde Castelló ha fet possible que els ajuntaments de la província puguen estalviar entre un 60% i un 80% del cost que suposa realitzar una auditoria energètica al seu municipi en incloure aquest servei enla Centralde Contractació. Una actuació que forma part del Pla provincial d’eficiència energètica, inclòs en el conjunt dels 10 plans anunciats pel president Moliner en el Pla d’acció 2015.

El diputat provincial de Sostenibilitat, Mario García, ha explicat que “treballem per ser cada vegada més eficients en tots els camps de treball, també en el del consum energètic. Així, permetem el doble benefici que suposa aplicar criteris d’eficiència energètica a les nostres administracions: d’una banda, la millora del nostre medi ambient ja que reduïm el consum energètic, i d’una altra, un estalvi per als nostres ajuntaments en aquest capítol, els recursos i esforços del qual podran dirigir a altres assumptes que també repercutisquen en una millora de vida de la seua ciutadania”.

El servei d’auditoria energètica suposa un estudi integral sobre l’enllumenat públic i instal·lacions municipals, que permeta conèixer els elements utilitzats, el funcionament de les instal·lacions, manera d’explotació, consums energètics, etc. Amb l’auditoria energètica es realitza una anàlisi de la situació actual des del punt de vista del consum i cost energètic, s’estudia l’adequació i adaptació de les instal·lacions a la normativa vigent i el desenrotllament d’actuacions tendents a l’estalvi i a la millora de l’eficiència energètica.

García ha assenyalat que “els preus oferits per punts de llum i superfície auditada han arribat a suposar una baixa entre el 60% i el 80% dels preus unitaris de licitació, per la qual cosa una auditoria que venia costant cinc mil euros, ara tindrà un cost inferior a dos mil euros”.

Cal assenyalar quela Diputacióde Castelló, des de l’àrea de Sostenibilitat i després d’una convocatòria pública, ha concedit subvencions per valor total de 100.000 euros a 41 ajuntaments de municipis menors de 20.000 habitants per a la realització d’auditories energètiques, subvencions que van des del 40% al 95% del cost.

Una central que ja té 13 serveis o subministraments

A més de 134 dels 135 ajuntaments de la província, s’han adherit també ala Centralde Contractació el Consorci Provincial de Bombers i tres mancomunitats. En utilitzar els beneficis de l’economia en escala,la Diputacióha pogut obtindre en aquests 13 serveis o subministraments descomptes d’entre un 5% i un 80% segons els serveis a què s’han adherit els ajuntaments i el distint preu que anteriorment pagaven.

Cal tindre en compte, a més de la rebaixa de preus, que s’ha aconseguit simplificar la tramitació administrativa dels ajuntaments i entitats adherides, evitant-los el procés administratiu d’elaboració de plecs i selecció del contractista. L’estimació és que  aquesta iniciativa ha permès als treballadors municipals evitar 75.000 hores de treballs burocràtics, que repercuteixen directament en millor atenció al veïnat.

Els preus dela Centralserveixen també indirectament a les corporacions municipals com a referència per a negociar preus a la baixa encara que en aquests casos poden minvar les condicions i qualitats dels serveis al no quedar emparades dins del plec d’adjudicació. Bé siga de forma directa o indirecta s’ha donat transparència als diferents mercats de serveis i béns per als municipis, la qual cosa els converteix en més eficients.