La Diputació recolza el Congrés d’Esperanto de la Comunitat Valenciana que se celebra a Castelló

15 de Juny de 2012

El diputado de Cultura, Héctor Folgado, inaugurará mañana sábado el Congreso de Esperanto de la Comunitat Valenciana que se celebra en Castellón. Un encuentro organizado por la Asociación “Verda Rondeto”, cuyos responsables han visitado el Centro Cultural Las Aulas, que reúne a un centenar de especialistas en esta emblemática lengua auxiliar internacional.

El esperanto es una lengua creada por el oftalmólogo polaco de origen judío Lázaro Zamenhof, en 1887, como resultado de una década de trabajo, con la esperanza de que se convirtiera en idioma auxiliar. Según las estadísticas, esta es la lengua planificada más hablada del mundo hoy en día, con cerca de dos millones de hablantes. Su carácter aglutinante permite construir de forma sistemática palabras combinando raíces, prefijos y sufijos. Esto implica que, a partir de un número relativamente pequeño de raíces, se pueden expresar todos los conceptos posibles. La mayor parte de su vocabulario está formado por raíces de lenguas modernas de origen indoeuropeo, latín y griego.

El diputado de Cultura, Héctor Folgado, ha destacado “el valor que tiene en nuestra actual sociedad los idiomas, especialmente aquellos que llevan asociado una importante carga humanista como es el esperanto. A lo largo de sus 125 años de existencia, el esperanto ha sido siempre sinónimo de filosofía y paz. No hay que olvidar que fue una de las lenguas más perseguidas por los nazis durante la II Guerra Mundial”.

El diputat de Cultura, Héctor Folgado, inaugurarà demà dissabte el Congrés d’Esperanto de la Comunitat Valenciana que se celebra a Castelló. Una trobada organitzada per l’Associació “Verda Rondeto”, els responsables de la qual han visitat el Centre Cultural Les Aules, que reuneix a un centenar d’especialistes en aquesta emblemàtica llengua auxiliar internacional.

L’esperanto és una llengua creada per l’oftalmòleg polonès d’origen jueu Lázaro Zamenhof, en 1887, com resultat d’una dècada de treball, amb l’esperança que es convertira en idioma auxiliar. Segons les estadístiques, aquesta és la llengua planificada més parlada del món avui en dia, amb prop de dos milions de parlants. El seu caràcter aglutinant permet construir de forma sistemàtica paraules combinant arrels, prefixos i sufixos. Açò implica que, a partir d’un número relativament xicotet d’arrels, es poden expressar tots els conceptes possibles. La major part del seu vocabulari està format per arrels de llengües modernes d’origen indoeuropeu, llatí i grec.

El diputat de Cultura, Héctor Folgado, ha destacat “el valor que tenen en la nostra actual societat els idiomes, especialment aquells que porten associat una important càrrega humanista com és l’esperanto. Al llarg dels seus 125 anys d’existència, l’esperanto ha estat sempre sinònim de filosofia i pau. No cal oblidar que va ser una de les llengües més perseguides pels nazis durant la II Guerra Mundial”.