La Diputació atén l'Associació en Defensa del Bou al Carrer i defendrà els bous davant el Consell i en les Corts

8 de Decembre de 2015

7 de diciembre. La Diputación de Castellón atenderá a L´Associació en Defensa de les Tradicions del Bou al Carrer y defenderá los festejos taurinos ante el Consell y Les Corts. Así, el grupo popular de la Diputación ha incluido en una moción que elevará al próximo Pleno del 15 de diciembre los puntos que este colectivo ha presentado a todos los grupos políticos para que defiendan la celebración de festejos de bous al carrer.

El portavoz del grupo popular y vicepresidente provincial, Miguel Barrachina, ha explicado que “el Partido Popular de la Diputación va a defender nuestros toros, els bous al carrer, porque no sólo son parte de nuestras raíces, sino también un motor económico y turístico sobre todo para los pequeños municipios de la provincia. Defendemos que no solamente hemos de ganar el futuro a través del empleo, sino también mantener nuestro pasado, mantener nuestras raíces, con los toros, con nuestras tradiciones, con nuestras romerías, y sobre todo fomentando las oportunidades de vida en aquellos municipios de menos de 5.000 habitantes que algunos quieren cerrar”.

Así, el texto de la iniciativa reivindica a la Generalitat Valenciana mantener la declaración de Bien de Interés Cultural (BIC) para el “bou al carrer”. Una medida que venía avalada por la recientes iniciativas en Les Corts para iniciar los trámites de derogación de la Ley de Señas de Identidad 6/2015 lo que provocará inmediatamente la eliminación de dicha protección a los festejos tradicionales “bous al carrer”, así como de la asignación económica para sustento de su promoción cultural.

La moción también anima y alienta a todos los colectivos y aficionados a que continúen con su labor de organización, sustento y difusión de estos festejos taurinos para que perduren de generación en generación, haciendo posible la continuidad de esta tradición. Y contempla trasladar dicho acuerdo a la Generalitat Valenciana, a las Cortes Valencianas, a los Ayuntamientos y a todas las asociaciones taurinas de la provincia de Castellón.

La provincia con más festejos de la Comunitat Valenciana

La provincia de Castellón concentra el mayor número de festejos taurinos de la Comunitat Valenciana según los datos que periódicamente publica la Generalitat. Así, en 2014 la provincia concentró con 3.662 festejos el 49% del total de estos festejos celebrados en la Comunitat. Esta intensa actividad es reflejo de la continuidad de esta tradición, con numerosos colectivos, asociaciones, federaciones, peñas, prensa especializada, entidades y aficionados que se implican en la organización, celebración y disfrute tanto de los festejos taurinos como de los actos culturales vinculados a los mismos (reuniones, charlas, congresos, exposiciones).

En torno a los cuales emerge una importantísima actividad económica, a la vez que se desarrolla una interesante faceta cultural y social. Son miles los peñistas, son miles los aficionados que acuden a cada festejo y son miles los que de una manera u otra siguen estos festejos.

7 de desembre. La Diputació de Castelló atendrà l'Associació en Defensa de les Tradicions del Bou al Carrer i defendrà els actes taurins davant el Consell i les Corts. Així, el Grup Popular de la Diputació ha inclòs en una moció que elevarà al pròxim Ple del 15 de desembre els punts que aquest col·lectiu ha presentat a tots els grups polítics perquè defenguen la celebració d'actes de bous al carrer.

El portaveu del Grup Popular i vicepresident provincial, Miguel Barrachina, ha explicat que “el Partit Popular de la Diputació defendrà els nostres bous, els bous al carrer, perquè no sols són part de les nostres arrels, sinó també un motor econòmic i turístic sobretot per als xicotets municipis de la província. Defenem que no sols hem de guanyar el futur a través de l'ocupació, sinó també mantindre el nostre passat, mantindre les nostres arrels, amb els bous, amb les nostres tradicions, amb les nostres romeries, i sobretot fomentant les oportunitats de vida a aquells municipis de menys de 5.000 habitants que alguns volen tancar”.

Així, el text de la iniciativa reivindica a la Generalitat Valenciana mantindre la declaració de Bé d'Interés Cultural (BIC) per al  “bou al carrer”. Una mesura que venia avalada per la recents iniciatives en les Corts per a iniciar els tràmits de derogació de la Llei de senyals d'identitat 6/2015 el que provocarà immediatament l'eliminació d'aquesta protecció als tradicionals “bous al carrer”, així com de l'assignació econòmica per a suport de la seua promoció cultural.

La moció també anima i encoratja tots els col·lectius i aficionats a continuar amb la seua labor d'organització, suport i difusió d'aquestos actes taurins perquè perduren de generació en generació, fent possible la continuïtat d'aquesta tradició. I contempla traslladar el dit acord a la Generalitat Valenciana, a les Corts Valencianes, als ajuntaments i a totes les associacions taurines de la província de Castelló.

La província amb més actes de la Comunitat Valenciana

La província de Castelló concentra el nombre més gran d'actes taurins de la Comunitat Valenciana, segons les dades que periòdicament publica la Generalitat. Així, en 2014 la província va concentrar amb 3.662 actes el 49% del total celebrat a la Comunitat. Aquesta intensa activitat és reflexe de la continuïtat d'aquesta tradició, amb nombrosos col·lectius, associacions, federacions, penyes, premsa especialitzada, entitats i aficionats que s'impliquen en l'organització, celebració i gaudi tant dels actes taurins com dels actes culturals hi vinculats (reunions, xarrades, congressos, exposicions).

Al seu entorn emergeix una importantíssima activitat econòmica, alhora que es desenvolupa una interessant faceta cultural i social. Són milers els penyistes, són milers les persones aficcionades que acudeixen a cada acte i són milers els que d'una manera o una altra els segueixen.