La Diputació unirà cultura i gastronomia per a multiplicar els turistes en les III Jornades Gastronòmiques de la Tòfona del Maestrat

2 de Novembre de 2013

La Diputación de Castellón, junto a los ayuntamientos y empresarios interesados, ya ha empezado a trabajar en las III Jornadas Gastronómicas de la Trufa del Maestrat, que se celebrarán de enero a marzo en Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, Culla y La Serratella. Como novedad, y según se acordó en la primera reunión de trabajo celebrada en Benassal, se crea para esta edición la 'Escapada Gourmet', con la que se ofrecerá a cada comensal del menú temático de la trufa una entrada para visitar alguna de las exposiciones de La Luz de las Imágenes, ubicadas en Catí, Culla, Vinaròs y Benicarló.

El objetivo de la iniciativa, según el diputado de la comarca, Pablo Roig, es "poner en valor, a la vez, nuestros productos autóctonos y patrimonio cultural, creando así un producto turístico único que revertirá en la economía de l'Alt Maestrat y salvará la temporada baja de los restaurantes y comercios".

De esta manera, los visitantes podrán degustar, por un precio asequible, la gastronomía elaborada con un producto exclusivo como es la trufa melanosporum, que crece en zonas con condiciones muy concretas como el Maestrat, y completar su escapada con un recorrido por una de las muestras culturales y religiosas más importantes de la Comunidad Valenciana como es la Luz de Las Imágenes. En ella se podrán contemplar, en edificios históricos de la provincia restaurados para la ocasión, más de 300 obras traídas de distintos centros como el Museo del Prado, el Museo Arqueológico Nacional o la Real Academia de San Fernando.

Por su parte, el diputado de Turismo de Interior, José Pons, ha explicado que "desde la Diputación seguiremos trabajando por dinamizar nuestro interior y aportarle el valor que se merece mediante jornadas como ésta, que no solo consolidamos sino que la reforzamos para conseguir multiplicar el número de turistas durante el invierno, que es cuando más los necesitamos".

Feria de la Trufa Negra

Por otro lado, la Feria de la Trufa Negra se celebrará este año en Benassal durante el 8 y 9 de febrero. Allí, se expondrán productos gastronómicos de este preciado hongo, se desarrollarán jornadas formativas sobre truficultura y se realizarán diversas exhibiciones de búsqueda de trufa con perro y jabalí.

Cabe recordar que la segunda edición de estas jornadas gastronómicas consiguió un total de 1.250 menús adicionales a lo habituales, un 25% más que en la primera edición. El impacto de las jornadas y de la muestra, que se celebró en Culla, supuso la visita de unas 3.500 personas a los municipios participantes, con un impacto económico estimado en más 100.000 euros.

La Diputació de Castelló, junt amb els ajuntaments i empresariat interessat, ja ha començat a treballar en les III Jornades Gastronòmiques de la Tòfona del Maestrat, que se celebraran de gener a març a Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, Culla i la Serratella. Com a novetat, i segons es va acordar en la primera reunió de treball celebrada a Benassal, es crea per a aquesta edició l’Escapada 'Gurmet', amb què s’oferirà a cada comensal del menú temàtic de la tòfona una entrada per a visitar alguna de les exposicions de La llum de les imatges, ubicades a Catí, Culla, Vinaròs i Benicarló.

L’objectiu de la iniciativa, segons el diputat de la comarca, Pablo Roig, és "posar en valor, al mateix temps, els nostres productes autòctons i el patrimoni cultural, creant així un producte turístic únic que revertirà en l’economia de l'Alt Maestrat i salvarà la temporada baixa dels restaurants i comerços".

D’aquesta manera, les visites podran degustar, per un preu assequible, la gastronomia elaborada amb un producte exclusiu com és la tòfona melanosporum, que creix en zones amb condicions molt concretes com el Maestrat, i completar la seua escapada amb un recorregut per una de les mostres culturals i religioses més importants de la Comunitat Valenciana com és la Llum de les imatges. En ella es podran contemplar, en edificis històrics de la província restaurats per a l’ocasió, més de 300 obres portades de distints centres com el Museu del Prado, el Museu Arqueològic Nacional o la Reial Acadèmia de Sant Ferran.

Per la seua banda, el diputat de Turisme d’Interior, José Pons, ha explicat que "des de la Diputació continuarem treballant per dinamitzar el nostre interior i aportar-li el valor que es mereix mitjançant jornades com aquesta, que no sols consolidem sinó que la reforcem per a aconseguir multiplicar el nombre de turistes durant l’hivern, que és quan més els necessitem".

Fira de la Tòfona Negra

D’altra banda, la Fira de la Tòfona Negra se celebrarà enguany a Benassal durant el 8 i 9 de febrer. Allí, s’exposaran productes gastronòmics d’aquest preat fong, es desenvoluparan jornades formatives sobre truficultura i es realitzaran diverses exhibicions de busca de trufa amb gos i porc senglar.

Cal recordar que la segona edició d’aquestes jornades gastronòmiques va aconseguir un total de 1.250 menús addicionals a l’habituals, un 25% més que en la primera edició. L’impacte de les jornades i de la mostra, que es va celebrar a Culla, va suposar la visita d’unes 3.500 persones als municipis participants, amb un impacte econòmic estimat en més de 100.000 euros.