La Diputació col·labora en la jornada divulgativa entorn de l’escultura medieval de la província en el Museu de Belles Arts

8 de Novembre de 2013

La Diputación de Castellón colabora en la celebración, el próximo 14 de noviembre en el Museo de Bellas Artes de Castellón, de una jornada divulgativa en torno a la escultura medieval en los municipios de la provincia bajo el título ‘L´escultura Medieval: Benifassà, Morella, El Maestrat de Montesa. Segles XIII-XV’.

El diputado de Cultura, Héctor Folgado, ha explicado que “la riqueza artística del patrimonio de la provincia de Castellón se hace patente cuando recorremos nuestros municipios. Testigo del legado cultural del pueblo, de nuestro pasado, de nuestra historia, el patrimonio artístico que custodiamos a las tierras de Castellón es abundante y bien importante. Y jornadas como ésta vienen a mostrar su trayectoria a los ciudadanos para poder ser conscientes de toda esa riqueza que tenemos como pueblo”.

La jornada comenzará a las 9,30h con la charla del catedrático de Historia del Arte de la Universidad de Barcelona y reconocido investigador del arte medieval valenciano, el Dr. Antoni José i Pitarch, quien se centrará en la escultura medieval de los siglos XIII al XV y en concreto a la ligada a los territorios históricos del monasterio de Santa María de Benifassà, de Morella y del Maestrazgo de Montesa a partir de la villa de Sant Mateu.

Comenzará con un recorrido geográfico que implica el seguimiento metódico de todos los lugares donde se pueden encontrar ejemplos de escultura (Santa María de Benifassà, la Pobla de Benifassà, el Ballestar, el Boixar, Coratxar , Morella, Forcall, Todolella, Olocau, Portell de Morella, Villafranca, Castellfort, Ares, Catí, Xert, Sant Mateu, Vistabella, Benafigos, Albocàsser, Traiguera, Les Coves, Canet, Peñíscola, Onda, etc) sin el prejuicio de si se trata de una obra de primer orden o marginal.

La segunda de las charlas se centrará en la ordenación cronológica de las obras de escultura a lo largo del tiempo y de acuerdo con unos talleres, posibles o documentados, lo que permitirá hilar el hilo de esta técnica del arte y darle sentido y coherencia.

La Diputació de Castelló col·labora en la celebració, el pròxim 14 de novembre en el Museu de Belles Arts de Castelló, d’una jornada divulgativa entorn de l’escultura medieval als municipis de la província sota el títol ‘L’escultura medieval: Benifassà, Morella, el Maestrat de Montesa. Segles XIII-XV’. El diputat de Cultura, Héctor Folgado, ha explicat que “la riquesa artística del patrimoni de la província de Castelló es fa patent quan recorrem els nostres municipis. Testimoni del llegat cultural del poble, del nostre passat, de la nostra història, el patrimoni artístic que custodiem a les terres de Castelló és abundant i ben important. I jornades com aquesta vénen a mostrar la seua trajectòria a la ciutadania per a poder ser conscients de tota aqueixa riquesa que tenim com a poble”.   La jornada començarà a les 9,30h amb la xarrada del catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i reconegut investigador de l’art medieval valencià, el Dr. Antoni José i Pitarch, el qual se centrarà en l’escultura medieval dels segles XIII al XV i en concret a la lligada als territoris històrics del monestir de Santa Maria de Benifassà, de Morella i del Maestrat de Montesa a partir de la vila de Sant Mateu. Començarà amb un recorregut geogràfic que implica el seguiment metòdic de tots els llocs on es poden trobar exemples d’escultura (Santa Maria de Benifassà, la Pobla de Benifassà, el Ballestar, el Boixar, Coratxar , Morella, Forcall, la Todolella, Olocau, Portell de Morella, Vilafranca, Castellfort, Ares, Catí, Xert, Sant Mateu, Vistabella, Benafigos, Albocàsser, Traiguera, les Coves, Canet, Peníscola, Onda, etc) sense el prejudici de si es tracta d’una obra de primer ordre o marginal. La segona de les xarrades se centrarà en l’ordenació cronològica de les obres d’escultura al llarg del temps i d’acord amb uns tallers, possibles o documentats, la qual cosa permetrà filar el fil d’aquesta tècnica de l’art i donar-li sentit i coherència.