La Diputació col·labora perquè la Fundació Limne i Telefónica ‘adopten’ un paratge natural i fluvial de la província

18 de Juny de 2012

Analizan el Clot de la Mare de Déu de Burriana, y  l’Estany de Nules para potenciar su protección y ponerlos en valor

La Fundación Limne y la empresa Telefónica están impulsando conjuntamente un proyecto para la adopción de un paraje natural de la provincia de Castellón con la colaboración de la Diputación Provincial. En concreto, estos días están estudiando las características y biodiversidad del Clot de la Mare de Déu, en Burriana, y el Paraje Natural Municipal de l’Estany, en Nules, con el objetivo de definir cuál de los dos será el destinatario de la iniciativa, que pretende desarrollar medidas de protección y conservación del entorno, y de concienciación de la ciudadanía sobre la necesidad de respetar y valorar estos espacios.

El diputado de Medio Ambiente, Mario García, acompañó a los técnicos de Limne y a los voluntarios de Telefónica en los trabajos de recogida de muestras en l’Estany de Nules, para conocer de primera mano cómo desarrollan su trabajo y para mostrar su total apoyo a una medida “muy interesante y que pone de manifiesto la importancia que tiene la colaboración entre instituciones, empresas y administraciones, para desarrollar iniciativas de este tipo”.

La Fundación Limne lleva mucho tiempo trabajando en este tipo de proyectos, que en la provincia de Castellón ya ha afectado a siete parajes, todos fluviales, entre los que cabría destacar la custodia de un tramo del río Millars para su protección y conservación, con las aportaciones de la empresa BP.

En este caso, Telefónica pretende actuar en tres parajes de la Comunidad Valenciana, uno por provincia, y en colaboración con la Fundación Limne, espera elegir en Castellón entre dos espacios tan singulares y con tantos atractivos naturales, como son el Clot y l’Estany.

Para Mario García “sólo el hecho de que hayan pensado en estos emblemáticos rincones ya es suficiente para nosotros, porque cualquier de los dos merecería esta inestimables colaboración”. El diputado de Medio Ambiente explica que “si bien los últimos cuatro años se han realizado numerosas intervenciones con el objetivo de poner en valor y preservar, por ejemplo, l’Estany, lo cierto es que, como sucede en el Clot, los recursos municipales son muy limitados y muchas veces no podemos actuar tanto como nos gustaría, por lo que la intervención de la Fundación Limne y Telefónica podría ser determinante para dar un espaldarazo definitivo a su protección”.

Lo cierto es que la Fundación no ha actuado nunca en estanques, por lo que en el caso de que el de Nules fuese el proyecto elegido, sería el primero de estas características.  De cualquier modo, como diputado provincial, García incide en el valor mediambiental de ambos lugares, al tiempo que destaca la gran labor que desempeñan instituciones como la Fundación Limne y empresas, como este caso Telefónica, “que no dudan en dedicar parte de sus recursos a mejorar nuestros parajes naturales, que merecen ser preservados, y además son uno de nuestros más interesantes y desconocidos atractivos”.

  ·        Analizen el Clot de la Mare de Déu de Borriana, i  l’Estany de Nules per a potenciar la seua protecció i posar-los en valor

La Fundació Limne i l’empresa Telefònica estan impulsant conjuntament un projecte per a l’adopció d’un paratge natural de la província de Castelló amb la col·laboració de la Diputació Provincial. En concret, aquests dies estan estudiant les característiques i biodiversitat del Clot de la Mare de Déu, a Borriana, i el Paratge Natural Municipal de l’Estany, a Nules, amb l’objectiu de definir quin dels dos serà el destinatari de la iniciativa, que pretén desenvolupar mesures de protecció i conservació de l’entorn, i de conscienciació de la ciutadania sobre la necessitat de respectar i valorar aquests espais.

El diputat de Medi Ambient, Mario García, va acompanyar el personal tècnic de Limne i al voluntariat de Telefònica en els treballs d’arreplegada de mostres en l’Estany de Nules, per a conèixer de primera mà com desenvolupen el seu treball i per a mostrar el seu total suport a una mesura “molt interessant i que posa de manifest la importància que té la col·laboració entre institucions, empreses i administracions, per a desenvolupar iniciatives d’aquest tipus”.

La Fundació Limne porta molt de temps treballant en aquest tipus de projectes, que a la província de Castelló ja ha afectat set paratges, tots fluvials, entre els que cabria destacar la custòdia d’un tram del riu Millars per a la seua protecció i conservació, amb les aportacions de l’empresa BP.

En aquest cas, Telefònica pretén actuar en tres paratges de la Comunitat Valenciana, u per província, i en col·laboració amb la Fundació Limne, espera triar a Castelló entre dos espais tan singulars i amb tants atractius naturals, com són el Clot i l’Estany.

Per a Mario García “només el fet que hagen pensat en aquests emblemàtics racons ja és prou per a nosaltres, perquè qualsevol dels dos mereixeria aquesta inestimables col·laboració”. El diputat de Medi Ambient explica que “si bé els últims quatre anys s’han realitzat nombroses intervencions amb l’objectiu de posar en valor i preservar, per exemple, l’Estany, la veritat és que, com succeeix en el Clot, els recursos municipals són molt limitats i moltes vegades no podem actuar tant com ens agradaria, per la qual cosa la intervenció de la Fundació Limne i Telefònica podria ser determinant per a donar una impuls definitiva a la seua protecció”.

La veritat és que la Fundació no ha actuat mai en estanys, per la qual cosa en el cas que el de Nules fóra el projecte triat, seria el primer d’aquestes característiques.  Siga com siga, com a diputat provincial, García incideix en el valor mediambiental d’ambdós llocs, alhora que destaca la gran labor que exerceixen institucions com la Fundació Limne i empreses, com Telefónica, “que no dubten a dedicar part dels seus recursos a millorar els nostres paratges naturals, que mereixen ser preservats, i a més són un dels nostres més interessants i desconeguts atractius”.