La Diputació consensua amb la Generalitat iniciar ja els tràmits amb els ajuntaments per a recuperar la titularitat de carreteres

28 de setembre de 2014

La Diputación de Castellón tiene previsto iniciar la semana que viene los trámites con los municipios para recuperar la titularidad de los caminos municipales que constituyen un acceso principal al núcleo de la población y que por tanto, tal y como contempla el decreto que regula la titularidad de las carreteras, no puede ser de titularidad municipal, sino que debe ser provincial. Es una de las conclusiones que ha alcanzado la comisión técnica conjunta de Diputación y Conselleria creada en octubre de 2013 por Javier Moliner e Isabel Bonig para estudiar la casuística concreta de cada vial afectado por las modificaciones introducidas por este decreto en la titularidad de viales de la Comunitat Valenciana.

El diputado de Infraestructuras y Cooperación, Héctor Folgado, ha indicado tras asistir esta semana a la reunión de la comisión técnica que “el año pasado nos comprometimos a estudiar las peculiaridades de cada caso y dar una solución que garantizara las condiciones de seguridad y confort al ciudadano en todos los viales, y es lo que estamos haciendo. Ésta es una primera fase y le seguirá una segunda, que será la posibilidad de trasladar la titularidad de la Generalitat a la Diputación o viceversa”.

En esta primera fase, que ahora iniciará la Diputación con los municipios para poder recuperar la titularidad del vial, se encuentran la CV-1120 en el acceso a Xert, la CV-1260 d acceso a Ares, la CV-1270 de acceso a L´Avellà, la CV-1440 de acceso norte a Vilanova, la CV-1690 de acceso a Benafigos, la CV-1750 de acceso a Villahermosa del Río, la CV-2210 en los accesos a Sot de Ferrer y la CV-1050 de acceso a Herbeset.

 Una solución ante la preocupación de los ayuntamientos

La Diputación de Castellón cumple así con el compromiso expresado por el presidente Moliner de dar respuesta a la preocupación de los municipios afectados por la cesión de carreteras de la Generalitat, y consigue, a través de la vía del trabajo y del diálogo, un periodo de estudio en el que se establecerán criterios técnicos que den una solución al mantenimiento y la conservación de los viales de la Comunidad Valenciana.

“El objetivo no es otro que conseguir que la red de carreteras de la provincia de Castellón, independientemente de quién sea el titular, esté en las mejores condiciones posibles, y que en momentos en los que la creación de nuevos viales está más limitada por las circunstancias presupuestarias, seamos capaces entre todos de mantener los que ya tenemos construidos. En muchos casos de los viales que estamos comentando la Diputación ya ha actuado en su conservación, ahora se tratará de formalizar ese traslado de titularidad”, ha indicado Folgado.

Cabe señalar que la comisión técnica sigue trabajando en concluir cuáles son los criterios con los que se resuelva qué administración hará frente al coste de mantenimiento y conservación de esos viales cuya titularidad se ha visto modificada por el decreto de Generalitat publicado el 12 de abril de 2013. Así, se introdujo una disposición transitoria que establece que los ayuntamientos que no deseen asumir la gestión de carreteras puedan aplazarlo hasta diciembre de 2014, periodo en el que trabajará dicha comisión técnica y durante el cual la Generalitat asume los gastos de mantenimiento y conservación de esos viales.

Por último, es importante recordar que la Generalitat Valenciana actualmente realiza el mantenimiento y conservación de aproximadamente 970 kilómetros de carreteras en la provincia de Castellón.

La Diputació de Castelló té previst iniciar la setmana que ve els tràmits amb els municipis per a recuperar la titularitat dels camins municipals que constitueixen un accés principal al nucli de la població i que per tant, tal com contempla el decret que regula la titularitat de les carreteres, no pot ser de titularitat municipal, sinó que ha de ser provincial. És una de les conclusions que ha establit la Comissió Tècnica conjunta de Diputació i Conselleria creada a l’octubre de 2013 per Javier Moliner i Isabel Bonig per a estudiar la casuística concreta de cada vial afectat per les modificacions introduïdes per aquest Decret en la titularitat de vials de la Comunitat Valenciana.

 El diputat d’Infraestructures i Cooperació, Héctor Folgado, ha indicat després d’assistir aquesta setmana a la reunió de la Comissió Tècnica que “l’any passat ens vam comprometre a estudiar les peculiaritats de cada cas i donar una solució que garantira les condicions de seguretat i confort a la gent en tots els vials, i és el que estem fent. Aquesta és una primera fase i li seguirà una segona, que serà la possibilitat de traslladar la titularitat de la Generalitat a la Diputació o viceversa”.

En aquesta primera fase, que ara iniciarà la Diputació amb els municipis per a poder recuperar la titularitat del vial, es troben la CV-1120 en l’accés a Xert, la CV-1260 d’accés a Ares, la CV-1270 d’accés a l’Avellà, la CV-1440 d’accés nord a la Vilanova, la CV-1690 d’accés a Benafigos, la CV-1750 d’accés a Vilafermosa, la CV-2210 en els accessos a Sot de Ferrer i la CV-1050 d’accés a Herbeset. 

Una solució davant de la preocupació dels ajuntaments

La Diputació de Castelló compleix així amb el compromís expressat pel president Moliner de donar resposta a la preocupació dels municipis afectats per la cessió de carreteres de la Generalitat, i aconsegueix, a través de la via del treball i del diàleg, un període d’estudi en què s’establiran criteris tècnics que donen una solució al manteniment i la conservació dels vials de la Comunitat Valenciana.

“L’objectiu no és un altre que aconseguir que la xarxa de carreteres de la província de Castelló, independentment de qui siga el titular, estiga en les millors condicions possibles, i que en moments en què la creació de nous vials està més limitada per les circumstàncies pressupostàries, siguem capaços entre tots de mantindre els que ja tenim construïts. En molts casos dels vials que estem comentant la Diputació ja ha actuat en la seua conservació, ara es tractarà de formalitzar aquest trasllat de titularitat”, ha indicat Folgado.

Cal assenyalar que la Comissió Tècnica continua treballant a concloure quins són els criteris amb què es resolga quina Administració farà front al cost de manteniment i conservació d’aquestos vials la titularitat dels quals s’ha vist modificada pel Decret de Generalitat publicat el 12 d’abril de 2013. Així, es va introduir una Disposició transitòria que estableix que els ajuntaments que no desitgen assumir la gestió de carreteres puguen ajornar-ho fins a desembre de 2014, període en què treballarà l’esmentada Comissió Tècnica i durant el qual la Generalitat assumeix les despeses de manteniment i conservació d’aquestos vials.

Finalment, és important recordar que la Generalitat Valenciana actualment realitza el manteniment i conservació d’aproximadament 970 quilòmetres de carreteres a la província de Castelló.