La Diputació contribueix amb 24.000 euros al Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tárrega com a referent cultural

23 d'Agost de 2013

La Diputación de Castellón aportará 24.000 euros a la XLVII edición del Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tárrega que se celebrará entre el 30 de agosto al 6 de septiembre. Así lo ha anunciado el diputado de Cultura, Héctor Folgado, tras aprobarse el convenio de colaboración con el Ayuntamiento de Benicàssim.

El evento musical es, después del Ville de de París, el concurso más antiguo del mundo en su especialidad, acudiendo cada año guitarristas de talla nacional e internacional. Está dirigido a intérpretes de guitarra de concierto menores de 33 años, siendo su finalidad fomentar la ejecución de obras de guitarra y, especialmente, las de Francisco Tárrega. El festival se encuentra amparado por la UNESCO al pertenecer a la Asociación Mundial de Festivales Musicales Internacionales.

Este año, respetando las tres fases en las que está dividido, la preselección será del viernes 30 de agosto al domingo 1 de septiembre en el Espai de música Mestre Vila, las sesiones del certamen se celebrarán entre el lunes 2 y el miércoles 4 de septiembre a las 22:00 horas en el Teatre Municipal, y la final será el viernes 6 de septiembre a las 22:00, también en el Teatre benicense.

El diputado de Cultura, Héctor Folgado, ha destacado que “desde la Diputación de Castellón trabajamos por crear nuevos eventos culturales que completen la oferta turística de la provincia, y por mantener las grandes citas consolidadas como es el caso de este certamen, y de otros como el Orfim de Oropesa o el Festival de Música Antigua y Barroca de Peñíscola. Estamos a punto de conmemorar los 50 años de la creación en Benicàssim de este certamen de guitarra, y desde entonces estamos apoyando esta visionaria apuesta del municipio, que lo ha posicionado como referente mundial en su especialidad”.

Apoyo a la programación cultural de calidad

La cita benicense no es la única de corte clásico que cuenta con el apoyo de la Diputación de Castellón en los meses de verano, cuando la institución provincial redobla su apuesta por la programación musical. El Festival Internacional de Música Antigua y Barroca de Peñíscola, con una aportación de 100.000 euros por parte de la diputación provincial, se ha consolidado hasta alcanzar las 18 ediciones.

Creado en 1996, el de Peñíscola es uno de los festivales especializados en la interpretación historicista más prestigiosos de Europa, donde han participado algunos de los máximos especialistas en este género. Entre los patrocinadores del certamen se encuentran, además de Diputación de Castellón y Ayuntamiento de Peñíscola, el Centro Nacional de Difusión Musical y el Instituto Nacional para las Artes Escénicas.

Además, la Diputación patrocina la ‘Campaña de Difusión de la Música para Guitarra Clásica’ que está recorriendo las principales iglesias del interior de la provincia para acercar la música clásica a municipios que cuentan con poca oferta de este tipo de actividades. Manuel Babiloni, considerado como uno de los intérpretes clásicos más reputados de nuestro país, protagoniza el ciclo. Precisamente Babiloni obtuvo en 1983 el Premio Tárrega en el Certamen Internacional de Benicàssim.

El guitarrista castellonense también protagoniza el ‘Curso Internacional de Guitarra de Vilafamés’ que este año celebró su decimosexta edición en el Museo de Arte Contemporáneo de la localidad. Manuel Babiloni interpretará temas de Tárrega, Moshino, Paús y Asencio. La institución provincial ha patrocinado todas las ediciones anteriores de un curso por el que han desfilado cientos de estudiantes de países como Japón, Estados Unidos, Francia, Serbia o Islandia, además de la totalidad del territorio nacional.

La Diputació de Castelló aportarà 24.000 euros a la XLVII edició del Certamen Internacional de Guitarra Francesc Tàrrega que se celebrarà entre el 30 d’agost al 6 de setembre. Així ho ha anunciat el diputat de Cultura, Héctor Folgado, després d’aprovar-se el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Benicàssim.

L’esdeveniment musical és, després del Ville de París, el concurs més antic del món en la seua especialitat, acudint cada any guitarristes de talla nacional i internacional. Està adreçat a intèrprets de guitarra de concert menors de 33 anys, sent la seua finalitat fomentar l’execució d’obres de guitarra i, especialment, les de Francesc Tárrega. El festival es troba emparat per la UNESCO en pertànyer a l’Associació Mundial de Festivals Musicals Internacionals.

Enguany, respectant les tres fases en què està dividit, la preselecció serà del divendres 30 d’agost al diumenge 1 de setembre en l’Espai de Música Mestre Vila. Les sessions del certamen se celebraran entre el dilluns 2 i el dimecres 4 de setembre a les 22:00 hores en el Teatre Municipal, i la final serà el divendres 6 de setembre a les 22:00, també en el Teatre benissenc.

El diputat de Cultura, Héctor Folgado, ha destacat que “des de la Diputació de Castelló treballem per crear nous esdeveniments culturals que completen l’oferta turística de la província, i per mantindre les grans cites consolidades com és el cas d’aquest certamen, i d’altres com l’Orfim d’Orpesa o el Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola. Estem a punt de commemorar els 50 anys de la creació a Benicàssim d’aquest certamen de guitarra, i des de llavors estem recolzant aquesta visionària aposta del municipi, que l’ha posicionat com referent mundial en la seua especialitat”.

Suport a la programació cultural de qualitat

La cita benissenca no és l’única de tall clàssic que té el suport de la Diputació de Castelló en els mesos d’estiu, quan la institució provincial redobla la seua aposta per la programació musical. El Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, amb una aportació de 100.000 euros per part de la Diputació Provincial, s’ha consolidat fins a aconseguir les 18 edicions.

Creat en 1996, el de Peníscola és un dels festivals especialitzats en la interpretació historicista més prestigiosos d’Europa, on han participat alguns dels màxims especialistes en aquest gènere. Entre els patrocinadors del certamen es troben, a més de Diputació de Castelló i Ajuntament de Peníscola, el Centre Nacional de Difusió Musical i l’Institut Nacional per a les Arts Escèniques.

A més, la Diputació patrocina la ‘Campanya de difusió de la música per a guitarra clàssica’ que està recorrent les principals esglésies de l’interior de la província per a acostar la música clàssica a municipis que tenen poca oferta d’aquest tipus d’activitats. Manuel Babiloni, considerat com un dels intèrprets clàssics més reputats del nostre país, protagonitza el cicle. Precisament Babiloni va obtindre en 1983 el Premi Tárrega en el Certamen Internacional de Benicàssim.

El guitarrista castellonenc també protagonitza el ‘Curs Internacional de Guitarra de Vilafamés’ que enguany va celebrar la seua setzena edició en el Museu d’Art Contemporani de la localitat. Manuel Babiloni interpretarà temes de Tárrega, Moshino, Paús i Asencio. La institució provincial ha patrocinat totes les edicions anteriors d’un curs pel qual han desfilat centenars d’estudiants de països com ara el Japó, els Estats Units, França, Sèrbia o Islàndia, a més de la totalitat del territori nacional.