La Diputació converteix Vila-real en segona seu de l’exposició del ‘5x5. Premi Internacional d’Art Contemporani’

31 d'Octubre de 2013

El Convent Espai d´Art de Vila-real se convierte desde hoy en la segunda sede del ‘5x5 Castelló 2013. Premi Internacional d´Art Contemporani de la Diputació’ al acoger la exposición de este certamen que continúa su trayectoria con la intención de consolidarse como un referente dentro del marco artístico internacional.

La sala de exposiciones El Convent Espai d’art, en Vila-real se une al Espai d’Art Contemporani de Castelló-EACC para ampliar el sentido de recorrido espacial que se completa con la visita de ambos emplazamientos y que inauguran sus partes del todo en dos momentos temporales distintos, aspecto que genera per se un juego de espacialidad y temporalidad característico de cualquier recorrido.

El diputado provincial de Cultura, el vila-realense Héctor Folgado, ha señalado que “con la novedad de incluir a Vila-real como segunda sede de esta exposición contribuimos a una mayor difusión del arte contemporáneo en la provincia, al tiempo que dinamizamos también la actividad de este espacio cultural. En el caso de la exposición de Vila-real, la conforman ocho obras representativas de los cuatro ejes temáticos, que conformarán un atractivo recorrido al visitante por las distintas propuestas que hacen los artistas”.

En ese sentido, la edición de este año muestra más novedades, ya que se quiere establecer una relación temática entre las obras presentadas, sin pretender por ello delimitar el sentido interpretativo de cada proyecto u obra, dejando a la mirada y a la lectura del espectador la última palabra de aquello que se ve, se presiente y se analiza de manera individual. La puesta en relación de estas obras plurales se ha organizado a partir de cuatro bloques temáticos (Lugares, Narraciones, Distanciamientos y Cuestionamientos). Cada uno de ellos acoge con flexibilidad un número determinado de piezas o acciones que pueden ser leídas desde esa perspectiva conceptual, en una suerte de disposición de “buena vecindad” entre ellas. La pertenencia a un bloque temático orienta su lectura, pero no determina su sentido.

Otra de las novedades de este año es que la exposición cuenta con la figura de un comisario, que en este caso se trata del valenciano Álvaro de los Ángeles. Su responsabilidad será la de articular las distintas piezas en diferentes marcos teóricos: lugares, narraciones, distanciamientos y cuestionamientos. Así formalizará para el espectador la creación de un recorrido interpretativo inherente a la exposición. Los artistas participantes son: Silvina Arismendi, Daniel Bejar, Karmelo Bermejo, Rossella Biscotti, Julius von Bismark, Antoine Catala, Cleo Fariselli, Wineke Gartz, Giovanni Giaretta, Núria Güell, Gesine Grundmann, David Hahlbrock, Tobias Hoffknecht, Jeesoo Lee, Peter Lober, Mieko Meguro, Reuben Moss, Riccardo Paratore, Kerstin Persson, Michail Pirgelis, Tomas E Scherer, Trevor Shimizu, Jered Sprecher, Elisa Strinna y Diego Tonus.

Explicación temática de la exposición

Lugares se presenta como posible inicio. Representa la naturaleza y las ciudades contemporáneas, el lugar de memoria y el espacio homologable que actúa asimismo como negación, como no lugar: el tránsito y lo inaprensible. Lo dado y lo manipulado nos lleva a la construcción de un mundo que necesita narraciones para ser contado, cuando la representación de lo circundante y la creación de realidad a través del relato toma forma en el espacio re-contextualizado de exposición. La mirada en el espejo genera un reflejo, pero igualmente duplica la distancia.

Distanciamientos es un conjunto de obras que reflexionan sobre la identidad, el ser y el parecer, convertidos en estudios de caso particulares. Y, derivado de esa primera toma de conciencia de la distancia.

Cuestionamientos se pregunta sobre lo social y lo político; el modo en que hemos agrupado los intereses colectivos y los porqués en las deficiencias del sistema, en apariencia infalible.

La sugerencia de este orden se encuentra concentrada y resumida en la sede de Vila-real, donde se encuentra una selección de ocho obras representativas de los cuatro grupos temáticos. La intención es generar un deambulatorio entre ambos espacios que resalte la complementariedad de la propuesta, a modo de dos piezas que encajan al ser puestas una junto a otra, a pesar de sus diferentes tamaños y de la diversidad de sus formas.

El Convent Espai d’Art de Vila-real es converteix des d’avui en la segona seu del ‘5x5 Castelló 2013. Premon Internacional´d’Art Contemporani de la Diputació’ en acollir l’exposició d’aquest certamen que continua la seua trajectòria amb la intenció de consolidar-se com un referent dins del marc artístic internacional.

La sala d’exposicions El Convent Espai d’art, a Vila-real s’uneix a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló-EACC per a ampliar el sentit de recorregut espacial que es completa amb la visita d’ambdós emplaçaments i que inauguren les seues parts del tot en dos moments temporals distints, aspecte que genera per si un joc d’espacialitat i temporalitat característic de qualsevol recorregut.

El diputat provincial de Cultura, el vila-realenc Héctor Folgado, ha assenyalat que “amb la novetat d’incloure Vila-real com a segona seu d’aquesta exposició contribuïm a una major difusió de l’art contemporani a la província, alhora que dinamitzem també l’activitat d’aquest espai cultural. En el cas de l’exposició de Vila-real, la conformen vuit obres representatives dels quatre aqueixos temàtics, que conformaran un atractiu recorregut al visitant per les distintes propostes que fan els artistes”.

En aqueix sentit, l’edició d’enguany mostra més novetats, ja que es vol establir una relació temàtica entre les obres presentades, sense pretendre per això delimitar el sentit interpretatiu de cada projecte o obra, deixant a la mirada i a la lectura de l’espectador l’última paraula d’allò que es veu, es pressent i s’analitza de manera individual. La posada en relació d’aquestes obres plurals s’ha organitzat a partir de quatre blocs temàtics (Llocs, Narracions, Distanciaments i Qüestionaments). Cada un d’ells acull amb flexibilitat un número determinat de peces o accions que poden ser llegides des d’aqueixa perspectiva conceptual, en una mena de disposició de “bo veïnat” entre elles. La pertinença a un bloc temàtic orienta la seua lectura, però no determina el seu sentit.

Una altra de les novetats d’enguany és que l’exposició té la figura d’un comissari, que en aquest cas es tracta del valencià Álvaro de los Ángeles. La seua responsabilitat serà la d’articular les distintes peces en diferents marcs teòrics: llocs, narracions, distanciaments i qüestionaments. Així formalitzarà per a l’espectador la creació d’un recorregut interpretatiu inherent a l’exposició. Els artistes participants són: Silvina Arismendi, Daniel Bejar, Karmelo Bermejo, Rossella Biscotti, Julius von Bismark, Antoine Català, Cleo Fariselli, Wineke Gartz, Giovanni Giaretta, Núria Güell, Gesine Grundmann, David Hahlbrock, Tobies Hoffknecht, Jeesoo Llig, Peter Lober, Mieko Meguro, Reuben Moss, Riccardo ParaParatore, Kerstin Persson, Michail Pirgelis, Tomas E Scherer, Trevor Shimizu, Jered Sprecher, Elisa Strinna i Diego Ton-vos.

Explicació temàtica de l’exposició

Llocs es presenta com a possible inici. Representa la naturalesa i les ciutats contemporànies, el lloc de memòria i l’espai homologable que actua així mateix com a negació, com no lloc: el trànsit i l’incopsable. El que dóna i allò que s’ha manipulat ens porta a la construcció d’un món que necessita narracions per a ser contat, quan la representació del circumdant i la creació de realitat a través del relat pren forma en l’espai recontextualitzat d’exposició. La mirada en l’espill genera un reflex, però igualment duplica la distància.

Distanciaments és un conjunt d’obres que reflexionen sobre la identitat, el ser i el parèixer, convertits en estudis de cas particulars. I, derivat d’aqueixa primera presa de consciència de la distància.

Qüestionaments es pregunta sobre el social i el polític; la manera en què hem agrupat els interessos col·lectius i els perquès en les deficiències del sistema, en aparença infal·lible.

El suggeriment d’aquest ordre es troba concentrada i resumida en la seu de Vila-real, on es troba una selecció de vuit obres representatives dels quatre grups temàtics. La intenció és generar un deambulatori entre ambdós espais que ressalte la complementarietat de la proposta, a manera de dues peces que encaixen en ser posades una junt amb una altra, a pesar dels seus diferents grandàries i de la diversitat de les seues formes.