La Diputació dinamitzarà les coves rupestres del Maestrat amb una nova línia d'ajudes a béns declarats Patrimoni Mundial

7 d'Octubre de 2015

 

7 de octubre. Abrir las puertas al conocimiento de los orígenes de los primeros pobladores de la provincia, y hacer más accesibles las cuevas rupestres de la Valltorta-Gasulla, pertenecientes a localidades como Ares del Maestrat, Tírig, Albocàsser o Les Coves de Vinromà. Ese es el doble objetivo que sigue la Diputación de Castellón al anunciar una nueva línea de ayudas regladas dirigidas a estos bienes declarados Patrimonio Mundial por la UNESCO, para fomentar su conservación, difusión y dinamización.

El presidente de la Diputación, Javier Moliner, ha comprobado hoy la accesibilidad de la nueva pasarela de unión entre la Cova Remígia y el Cingle de La Mola en Ares del Maestrat. “Trabajamos en dar acceso al conocimiento de nuestros más remotos orígenes, a seguir poniendo en valor estos lugares y que ello repercuta en nuevas oportunidades de desarrollo para nuestros pueblos. Éste es uno de los lugares más emblemáticos de la riqueza patrimonial que tiene el interior de la provincia y que debe ser motor de oportunidades para una mejor calidad de vida de los vecinos de la zona, y una oportunidad para salir adelante y consolidar población durante todo el año”.

Cabe recordar que la Cova Remígia forma parte del Parque Valltorta-Gasulla que presenta la mayor concentración de arte rupestre levantino. Concretamente, es un abrigo de 20 metros de longitud por 7 metros de altura y 9 metros de profundidad máxima con más de 750 figuras de muy diversa temática. La Mola Remígia se sitúa en el mismo farallón que la Cova Remígia separada unos escasos 36 metros, en ella la temática predominante de las pinturas es la representación de la fauna.

Una nueva pasarela que acerca el conocimiento

En ese mismo sentido de mejorar la accesibilidad a las pinturas rupestres se dirige la pasarela de unión entre la Cova y el Cingle de la Mola Remígia que hoy se ha inaugurado. Gracias a esta nueva infraestructura, la distancia entre ellas queda reducida a 36 metros y no los más de 500 metros que había que recorrer a través de un tortuoso sendero subiendo y bajando grandes desniveles. Con esta solución constructiva, ambos conjuntos de pinturas quedan unidos por una plataforma al mismo nivel que permite a los visitantes dar una continuidad a la visita, así como se consigue que todas las pinturas queden protegidas por un único vallado facilitando las labores del guía, tanto didácticas como de vigilancia.

Cabe también resaltar la gran mejora de laaccesibilidad que se consigue con la instalación de la pasarela ya que una vez instalada la misma el tránsito entre la Cova y el Cingle de la Cova Remigia se puede realizar con total comodidad y seguridad.

VER VÍDEO

7 d'octubre. Obrir les portes al coneixement dels origes dels primers pobladors de la província, i fer més accessibles les coves rupestres de la Valltorta-Gasulla, pertanyents a localitats com Ares del Maestrat, Tírig, Albocàsser o les Coves de Vinromà. Aquest és el doble objectiu que segueix la Diputació de Castelló a l'anunciar una nova línia d'ajudes reglades adreçades a aquestos béns declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO, per a fomentar la seua conservació, difusió i dinamització.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha comprovat avui l'accessibilitat de la nova passarel·la d'unió entre la Cova Remígia i el Perxe de la Mola a Ares del Maestrat. “Treballem a donar accés al coneixement dels nostres més remots origes, a continuar posant en valor aquestos llocs i que això repercutesca en noves oportunitats de desenvolupament per als nostres pobles. Aquest és un dels llocs més emblemàtics de la riquesa patrimonial que té l'interior de la província i que ha de ser motor d'oportunitats per a una millor qualitat de vida del veïnat de la zona, i una oportunitat per a eixir avant i consolidar població durant tot l'any”.

Cal recordar que la Cova Remígia forma part del Parc Valltorta-Gasulla que presenta la major concentració d'art rupestre de l'est peninsular. Concretament, és un abric de 20 metres de longitud per 7 metres d'altura i 9 metres de profunditat màxima amb més de 750 figures de molt diversa temàtica. La Mola Remígia se situa en el mateix faralló que la Cova Remígia separada uns escassos 36 metres, en ella la temàtica predominant de les pintures és la representació de la fauna.

Una nova passarel·la que acosta el coneixement

En aquest mateix sentit de millorar l'accessibilitat a les pintures rupestres se situa la passarel·la d'unió entre la Cova i el Perxe de la Mola Remígia que avui s'ha inaugurat. Gràcies a aquesta nova infraestructura, la distància entre elles queda reduïda a 36 metres i no els més de 500 metres que calia recórrer a través d'una tortuosa senda pujant i baixant grans desnivells. Amb aquesta solució constructiva, ambdós conjunts de pintures queden units per una plataforma al mateix nivell que permet a les visites donar una continuïtat a l'itinerari, així com s'aconsegueix que totes les pintures queden protegides per una única tanca facilitant les labors del guia, tant didàctiques com de vigilància.

Cal també ressaltar la gran millora de l'accesibilidad que s'aconsegueix amb la instal·lació de la passarel·la, ja que una vegada instal·lada el trànsit entre la Cova i el Perxe de la Cova Remigia es pot realitzar amb total comoditat i seguretat.

Nota: adjuntem l'enllaç del vídeo 'Art rupestre a la província de Castelló' per si considereu oportú compartir-lo en els vostres portals digitals:

https://goo.gl/vo9SYH