La Diputació entregarà el dia 17 els primers documents d’ús de la marca ‘Castelló, Ruta de Sabor’ a una quinzena de productes

6 de Juliol de 2014

La comisión de concesión de la marca ‘Castelló, Ruta de Sabor’ dará ya el17 de julio los primeros documentos de uso a una quincena de marcas y productos de la provincia. Esto permitirá a las empresas utilizar esta imagen de identidad y calidad en sus productos y beneficiarse de la promoción que la Diputación de Castellón ha planificado poner en valor los alimentos castellonenses.

El propio presidente de la institución provincial, Javier Moliner, presidirá esta concesión que será la que certifique la llegada a comercios, restaurantes y mercados de los productos etiquetados con ‘Castelló, Ruta de Sabor’ después de año y medio de intenso trabajo para determinar tanto el reglamento para garantizar el acceso a esta marca de productos de Castellón que cumplan los requisitos de territorialidad y calidad. Además, también se han cumplido todos los requisitos para registrar la marca paraguas de la que se beneficiarán las empresas castellonenses que se integren.

El diputado responsable de Desarrollo Rural, Domingo Giner, ha asegurado que “antes, este próximo martes, se reunirán las primeras comisiones sectoriales para certificar la idoneidad de la primera quincena de productos y marcas que ya están en condiciones de etiquetar junto a la marca ‘Castelló, Ruta de Sabor’. Estos plazos permitirán multiplicar el efecto de esta salida al mercado, coincidiendo con la llegada de cientos de miles de turistas a la provincia de Castellón”.

Las primeras sectoriales, de las 12 que hay constituidas, en aprobar la concesión de la marca serán las del Aceite, Vino, Agua y Hortalizas (que incluye en esta primera concesión a la alcachofa y la tomata de penjar), que serán las primeras que estarán en los lineales de comercios. Entre las que le seguirán próximamente están otras como los quesos y los turrones.

Reglamento de uso publicado en el Boletín Oficial de la Provincia

Hay que recordar que la Diputación de Castellón ya ha publicado en el Boletín Oficial de la Provincia (BOP) el reglamento de uso como elemento diferenciador ‘Castelló, Ruta de Sabor’. “El procedimiento de tramitación y gestión ha sido muy meticuloso para que tanto los productores como los clients tengan todas las garantías. El intenso programa de trabajo que hemos llevado a cabo, y que ahora entra en una nueva fase, se dirige a tener una marca guía sólida y que se consolide durante los años. Ese esfuerzo tiene por objeto aumentar el consumo de los productos de Castellón, en primer lugar en el propio mercado provincial, para generar oportunidades económicas en nuestro territorio y municipios”.

El Comité de Concesión de la Diputación de Castellón, mediante informe motivado, concederá o denegará el uso del elemento diferenciador para los productos para los que se hubiera solicitado. Con el objeto de poder acometer, tratar y resolver aquellas cuestiones de naturaleza común y/o frecuente, se crea la Comisión Permantente de la Comisión de Concesión, cuyas normas de funcionamiento y competencias serán aprobadas por esta última.

Con el objeto de estar en permanente contacto con los productores, se crean las comisiones sectoriales de producto, cuyas normas de funcionamiento estarán aprobadas por la Comisión de Concesión.

Las Comisiones Sectoriales de Producto tendrán carácter consultivo y capacidad para proponer cuantas acciones e iniciativas consideren para la mejor aplicación y desarrollo del Elemento Diferenciador.

Estas comisiones se agruparán por producto o por grupo de productos relacionados.

Condiciones para entrar en ‘Castelló, Ruta de Sabor’

Entre la documentación aprobada y que se publicó el pásado sábado en el BOP, se especifica que la Diputación de Castellón autorizará el uso del elemento diferenciador ‘Castelló, Ruta de Sabor’ para aquellos productos agroalimentarios destinados al consumo humano producidos, elaborados y/o transformados en la Provincia de Castellón e inscritos en el Registro al que se refiere el artículo 12 del presente Reglamento, que cumplan alguna de las siguientes condiciones:

1) Productos amparados por Denominaciones de Origen Protegidas (DOP) o Indicaciones Geográficas Protegidas (IGP) a los que se refiere el Reglamento (CE) 1151/2012, y vinos amparados por Denominaciones de Origen Protegidas (DOP) o Indicaciones Geográficas Protegidas (IGP) a los que se refiere el Reglamento (CE) 1234/2007, la Ley 24/2003, de 10 de julio de la Viña y del Vino.

2) Productos amparados por certificaciones de características específicas (Especialidades Tradicionales Garantizadas) regulados por el Reglamento (CE) 1151/2012.

3) Productos amparados por Agricultura Ecológica a los que se refiere el Reglamento (CE) 834/2007 y Productos amparados por la Producción Integrada de productos agrícolas, regulada por la Orden 44/2010 de 14 de diciembre de la Consellería de Agricultura, Pesca y Alimentación y sucesivas modificaciones, por el que se regula la producción integrada de productos agrícolas en la Comunidad Valen- ciana.

4) Alimentos elaborados en industrias artesanas, a las que se refiere la ley 1/1984, de18 de abril, de ordenación de la artesanía

5) Productos agroalimentarios amparados por una Marca de Garantía, regulados según la Ley 17/2001, de Marcas, con Reglamento de Uso con informe favorable de la Diputación de Castellón o en su caso de la Administración competente.

6) Aguas minerales naturales y aguas de manantial reconocidas conforme a lo establecido en el Real Decreto 1074/2002, de 18 de octubre y posteriores modificaciones, por el que se regula el proceso de elaboración, circulación y comercio de aguas de bebida envasadas.

7) Productos agrarios y alimentarios amparados bajo la Marca de Calidad “CV”, descrita en el Decreto 91/98, de 16 de junio, del gobierno valenciano, por el que se aprueba el Reglamento de la marca de Calidad “CV” para productos agrarios y alimentarios

8) Productos agroalimentarios que, no pudiéndose acoger a ninguna de las figuras previamente relacionadas en este mismo artículo posean una vinculación con la Provincia de Castellón, de alguna de las siguientes modalidades:

a) Productos para consumo en fresco cuyas fases de producción tengan lugar en la provincia de Castellón, salvo aquellos casos debidamente justificados, que por la inexistencia de alternativa viable desarrollen alguna fase no fundamental fuera de la provincia de Castellón

b) Productos elaborados en la Provincia de Castellón cuyas materias primas fundamentales procedan o se elaboren en la provincia de Castellón.

c) Productos elaborados mediante alguna técnica tradicional típica de la Provincia de Castellón elaborados en la Provincia de Castellón cuyas materias primas fundamentales procedan o se elaboren en la Provincia de Castellón.

La Comissió de Concessió de la Marca ‘Castelló, Ruta de Sabor’ donarà ja el 17 de juliol els primers documents d’ús a una quinzena de marques i productes de la província. Açò permetrà a les empreses utilitzar aquesta imatge d’identitat i qualitat en els seus productes i beneficiar-se de la promoció quela Diputacióde Castelló ha planificat per posar en valor els aliments castellonencs.

El propi president de la institució provincial, Javier Moliner, presidirà aquesta concessió que serà la que certifique l’arribada a comerços, restaurants i mercats dels productes amb etiquetatges ‘Castelló, Ruta de Sabor’ després d’any i mig d’intens treball per a determinar el reglament per tal de garantir que els productes amb accés a aquesta marca de productes de Castelló complesquen els requisits de territorialitat i qualitat. A més, també s’han complit tots els requisits per a registrar la marca paraigua de què es beneficiaran les empreses castellonenques que s’hi integren.

El diputat responsable de Desenvolupament Rural, Domingo Giner, ha assegurat que “abans, aquest pròxim dimarts, es reuniran les primeres comissions sectorials per a certificar la idoneïtat de la primera quinzena de productes i marques que ja estan en condicions d’etiquetar amb la marca ‘Castelló, Ruta de Sabor’. Aquests terminis permetran multiplicar l’efecte d’aquesta eixida al mercat, coincidint amb l’arribada de centenars de milers de turistes a la província de Castelló”.

Les primeres sectorials, de les 12 que hi ha constituïdes, a aprovar la concessió de la marca seran les de l’oli, vi, aigua i hortalisses (que inclou en aquesta primera concessió la carxofa i la tomata de penjar), que seran les primeres que estaran en els comerços. Entre les que les seguiran pròximament estan altres com els formatges i els torrons.

Reglament d’ús publicat en el Butlletí Oficial dela Província

Cal recordar quela Diputació de Castelló ja ha publicat en el Butlletí Oficial dela Província (BOP) el Reglament d’ús com a element diferenciador ‘Castelló, Ruta de Sabor’. “El procediment de tramitació i gestió ha estat molt meticulós perquè tant els productors com la clientela tinguen totes les garanties. L’intens programa de treball que hem dut a terme, i que ara entra en una nova fase, s’adreça a tindre una marca guia sòlida i que es consolide durant els anys. Aquest esforç té com a objecte augmentar el consum dels productes de Castelló, en primer lloc en el propi mercat provincial, per a generar oportunitats econòmiques al nostre territori i municipis”.

El Comité de Concesión de la Diputaciónde Castellón, mitjançant informe motivat, concedirá o denegará l’ús de l’element diferenciador per als productes per als que s’haguera sol·licitat. Amb l’objecte de poder emprendre, tractar i resoldre aquelles qüestions de naturalesa comú́n i/o freqüent, es crea la Comissió Permanentde la Comissióde Concessió, les normes de funcionament i competències de la qual seran aprovades per aquesta última.

Amb l’objecte d’estar en permanent contacte amb els productors, es creen les comissions sectorials de producte, les normes de funcionament de les quals estarańn aprovades per la Comissió de Concessió. Les comissions sectorials de producte tindran carà́cter consultiu i capacitat per a proposar quantes accions i iniciatives consideren per a la millor aplicació́n i desenvolupament de l’element diferenciador. Aquestes comissions s’agruparan per producte o per grup de productes relacionats.

Condicions per a entrar en ‘Castelló, Ruta de Sabor’

Entre la documentació aprovada i que es va publicar el passat dissabte en el BOP, s’especifica quela Diputaciónde Castellón autorizará l’ús de l’element diferenciador ‘Castelló, Ruta de Sabor’ per a aquells productes agroalimentaris destinats al consum humà produïts, elaborats i/o transformats a la província de Castellón i inscrits en el Registre a què es refereix l’article 12 del present Reglament, que complesquen alguna de les condicions següents:

1) Productes emparats per Denominació d’Origen Protegida (DOP) o Indicació Geogràfica Protegida (IGP) a les que es refereix el Reglament (CE) 1151/2012, i vins emparats per Denominació d’Origen Protegida (DOP) o Indicació Geogràfica Protegida (IGP) a les que es refereix el Reglament (CE) 1234/2007,la Llei24/2003, de 10 de juliol de la vinya i del vi.

2) Productes emparats per certificacions de característiqueśsticas especí́ficas (Especialitat Tradicional Garantida) regulats pel Reglament (CE) 1151/2012.

3) Productes emparats per Agricultura Ecológica als que es refereix el Reglament (CE) 834/2007 i productes emparats perla Producció Integradade Producte Agrícola, regulada per l’Ordre 44/2010 de 14 de desembre dela Conselleríad’Agricultura, Pesca i Alimentació i successives modificacions, pel qual es regula la producció́n integrada de productes agrícoles ala Comunitat Valenciana.

4) Aliments elaborats en indústries artesanes, a les que es refereixla Llei1/1984, de 18 d’abril, d’ordenació de l’artesania

5) Productes agroalimentaris emparats per una Marca de Garantía, regulats segonsla Llei17/2001, de marques, amb Reglament d’ús amb informe favorable dela Diputaciónde Castellón o si és el cas de l’Administració competent.

6) Aigües minerals naturals i aigües de brollador reconegudes d’acord amb el que estableix el Reial decret 1074/2002, de 18 d’octubre i posteriors modificacions, pel qual es regula el procés d’elaboració, circulació i comerç d’aigües de beguda envasades.

7) Productes agraris i alimentaris emparats sotala Marcade Qualitat “CV”, descrita en el Decret 91/98, de 16 de juny, del Govern Valencià, pel qual s’aprova el Reglament dela Marcade Qualitat “CV” per a productes agraris i alimentaris

8) Productes agroalimentaris que, no podent-se acollir a cap de les figures prèviament relacionades en aquest mateix article posseïsquen una vinculació amb la província de Castellón, d’alguna de les modalitats següents:

a) Productes per a consum en fresc, les fases de producció́ dels quals tinguen lloc a la província de Castelló, excepte aquells casos degudament justificats, que per la inexistència d’alternativa viable desenvolupen alguna fase no fonamental fora de la província de Castelló.

b) Productes elaborats a la província de Castellón dels quals les matèries primeres fonamentals procedesquen o s’elaboren a la província de Castelló.

c) Productes elaborats mitjançant alguna técnica tradicional típica de la província de Castelló elaborats a la província de Castelló les matèries primeres fonamentals dels quals procedesquen o s’elaboren a la província de Castelló.