La Diputació va evitar l’abocament de 3.500 Tn de contaminants a 92 municipis amb la depuració d’aigües residuals durant 2013

24 d'Abril de 2014

La Diputación de Castellón evitó el vertido de 3.500 toneladas de contaminación medioambiental en 92 municipios de la provincia a través de la depuración de un caudal total de 6.890.658 metros cúbicos de aguas residuales durante el ejercicio 2013, que han sido devueltas a los cauces receptores en condiciones adecuadas. Estas cifras corresponden al balance del servicio de mantenimiento y funcionamiento de las estaciones depuradoras de municipios con menos de 500 habitantes en el que la institución provincial invirtió 5.774.273 euros el pasado ejercicio, logrando un rendimiento récord del 96%.

Consecuencia de esta depuración, como subproducto, se han producido 6.170 toneladas de fango, con unas cualidades agronómicas excepcionales, aplicadas al 100% en agricultura como fertilizantes, en más de 184 hectáreas. El diputado de Infraestructuras, Héctor Folgado, ha explicado los principales parámetros de este balance de actuación, y ha destacado la importancia de “los trabajos de control de los vertidos industriales al alcantarillado, que junto a la implicación de los ayuntamientos y empresas provinciales ha evitado la presencia de metales pesados en los lodos que así sí que han podido utilizarse para fines agrícolas”. Junto al diputado han asistido a la presentación el director del Área de Saneamiento y Depuración de la empresa concesionaria FACSA, Juan Antonio Llopis, y Sergio Alonso, jefe del departamento de explotaciones de esta compañía. La eficiente gestión de estas instalaciones ha sumado otros importantes beneficios medioambientales, ya que en los últimos tres años se ha reducido el consumo energético de las instalaciones en un 15%, evitando la emisión a la atmósfera de 205 toneladas de dióxido de carbono. Otro de los aspectos destacados por el diputado Folgado es “el efecto que tiene sobre el empleo de nuestros municipios la construcción y el mantenimiento de estas estaciones de depuración. Son 90 personas de la provincia las que están empleadas con carácter de continuidad en estas instalaciones. Junto al personal del Área Técnica de la Diputación, son los encargados de llevar a cabo las labores de explotación y mantenimiento de las depuradoras”.   Siete nuevas depuradoras para 2014 De acuerdo al compromiso del presidente Moliner por garantizar la óptima depuración de aguas residuales en todos los municipios de la provincia, la Diputación construirá este 2014 un total de siete nuevas depuradoras ubicadas en Borriol, Fuente La Reina, Fuentes de Ayódar, Castillo de Villamalefa, Argelita, Serratella y Villanueva de Viver. “Trabajamos para que los 135 municipios de la provincia resuelvan el problema de vertidos. Con estas actuaciones seguiremos reduciendo de 24 a 16 los municipios castellonenses que no cuentan con instalaciones de depuración de aguas”, ha indicado Folgado, quien ha recordado que en 2013 “se ha puesto en marcha la nueva depuradora de Vall y Algimia de Almonacid, con un coste de obra de 852.000 euros, y también la ampliación y mejora del proceso de depuración, en Soneja, con un presupuesto de 767.000 euros”.

La Diputació de Castelló va evitar l’abocament de 3.500 tones de contaminació mediambiental a 92 municipis de la província a través de la depuració d’un cabal total de 6.890.658 metres cúbics d’aigües residuals durant l’exercici 2013, que han estat tornades als llits receptors en condicions adequades. Aquestes xifres corresponen al balanç del servei de manteniment i funcionament de les estacions depuradores de municipis amb menys de 500 habitants en què la institució provincial va invertir 5.774.273 euros el passat exercici, aconseguint un rendiment rècord del 96%.

  Conseqüència d’aquesta depuració, com a subproducte, s’han produït 6.170 tones de fang, amb unes qualitats agronòmiques excepcionals, aplicades al 100% en agricultura com a fertilitzants, en més de 184 hectàrees.   El diputat d’Infraestructures, Héctor Folgado, ha explicat els principals paràmetres d’aquest balanç d’actuació, i ha destacat la importància “dels treballs de control dels abocaments industrials al clavegueram, que junt amb la implicació dels ajuntaments i empreses provincials ha evitat la presència de metalls pesants en els fangs que així sí que han pogut utilitzar-se per a fins agrícoles”. Junt amb el diputat han assistit a la presentació el director de l’Àrea de Sanejament i Depuració de l’empresa adjudicatària FACSA, Juan Antonio Llopis, i Sergio Alonso, cap del Departament d’Explotacions d’aquesta companyia.   L’eficient gestió d’aquestes instal·lacions ha sumat altres importants beneficis mediambientals, ja que en els últims tres anys s’ha reduït el consum energètic de les instal·lacions en un 15%, evitant l’emissió a l’atmosfera de 205 tones de diòxid de carboni.   Un altre dels aspectes destacats pel diputat Folgado és “l’efecte que té sobre l’ocupació dels nostres municipis la construcció i el manteniment d’aquestes estacions de depuració. Són 90 persones de la província les que estan empleades amb caràcter de continuïtat en aquestes instal·lacions. Junt amb el personal de l’Àrea Tècnica de la Diputació, són els encarregats de dur a terme les labors d’explotació i manteniment de les depuradores”.   Set noves depuradores per a 2014 D’acord al compromís del president Moliner per garantir l’òptima depuració d’aigües residuals a tots els municipis de la província, la Diputació construirà aquest 2014 un total de set noves depuradores ubicades a Borriol, la Font de la Reina, les Fonts d’Aiòder, el Castell de Vilamalefa, Argeleta, la Serratella i Vilanova de la Reina.   “Treballem perquè els 135 municipis de la província resolguen el problema d’abocaments. Amb aquestes actuacions continuarem reduint de 24 a 16 els municipis castellonencs que no tinguen instal·lacions de depuració d’aigües”, ha indicat Folgado, el qual ha recordat que en 2013 “s’ha posat en marxa la nova depuradora de la Vall i Algímia d’Almonesir, amb un cost d’obra de 852.000 euros, i també l’ampliació i millora del procés de depuració, a Soneja, amb un pressupost de 767.000 euros”.  

‘Camins del Penyagolosa’ aspira a aconseguir més de 3.000 suports durant el cap de setmana dels Pelegrins de les Useres

·        En les primeres hores de la presentació de la candidatura a Patrimoni Mundial per la Unesco s’han arreplegat 1.200 firmes ·        Moliner: “El suport de la gent de la província és vital per a tirar endavant aquest il·lusionant repte que ens uneix a tots”   24 d’abril. La candidatura a Patrimoni Mundial per la Unesco ‘Camins del Penyagolosa’ s’ha proposat arribar als 3.000 suports durant aquest cap de setmana que se celebra l’ancestral romeria dels Pelegrins dels Useres. Per a això, s’habilitarà al municipi l’arreplega de firmes presencial amb l’objectiu que els milers d’habitants i visitants es puguen adherir a aquesta iniciativa.   Fins al moment, només en la plataforma online change.org ja s’han comptabilitzat més de 1.200 firmes en les primeres hores després de la presentació del projecte i moltes altres en els formularis impresos.   “El suport de la gent de la província de Castelló és fonamental per a tirar endavant aquest il·lusionant repte i donar a conèixer al món el misticisme, tradició i història que envolten el gegant de pedra. Al cap i a la fi totes aquestes experiències redunden en un major atractiu per a la nostra terra i un nombre més gran de visitants, la qual cosa acaba dinamitzant econòmicament el nostre territori”, ha apuntat el president de la Diputació i promotor de la campanya, Javier Moliner. Xarxa de voluntariat D’aquesta manera, s’està treballant per a demanar una xarxa de voluntaris als municipis implicats, les Useres, Culla, Xodos i Vistabella, així com a nivell provincial amb la finalitat de col·laborar amb les arreplegues de firmes i altres esdeveniments que s’organitzaran per a difondre la candidatura. D’altra banda, el president provincial participarà demà en l’eixida del pelegrinatge a les Useres, on aprofitarà l’ocasió per a presentar a tot el veïnat la iniciativa.   Cal recordar que tots els que vullguen sumar el seu suport a la iniciativa ho poden fer via online a través de change.org (http://ow.ly/w6Md6), accedint a través de les webs de la Diputació o els ajuntaments, o físicament en dependències de la institució provincial i als municipis implicats. L’objectiu és aconseguir almenys 50.000 firmes per a traslladar el suport popular a la candidatura ‘Camins del Penyagolosa’ tant al Ministeri de Cultura com a la Unesco.