La Diputació fa partícips els ajuntaments de l'estratègia de promoció i divulgació de 'Camins del Penyagolosa'

18 de Febrer de 2016

18 de febrero. La Diputación de Castellón continúa trabajando de la mano de los ayuntamientos con caminos y peregrinaciones a Sant Joan de Penyagolosa en la estrategia de promoción y divulgación del proyecto Camins del Penyagolosa para optar a ser declarados Patrimonio Mundial de la UNESCO. Así, el Palacio Provincial ha acogido una reunión con alcaldes y concejales de Culla, Les Useres, Atzeneta del Maestrat,  Xodos, Castillo de Villamalefa, Ludiente, Vistabella y Villahermosa del Río como foro común y participativo de cara a planificar y coordinar acciones conjuntas para continuar este trabajo.

El vicepresidente provincial y diputado de Cultura, Vicent Sales, ha explicado que “aunque ya nos hemos reunido de forma individual con todos los ayuntamientos, hemos querido generar este espacio común de reflexión entre todos los municipios para seguir coordinados en este apasionante proyecto para valorizar nuestro patrimonio natural, cultural e histórico”.

En ese sentido, Sales ha explicado que “la reunión ha sido muy fructífera porque hemos podido ver en qué momento nos encontramos, los avances conseguidos en la preparación del expediente, la información que hemos obtenido hasta la fecha gracias a la colaboración vecinal y cuáles van a ser los pasos a dar antes de su presentación a finales de año a la Generalitat”.

En ese sentido, otro de los puntos a tratar en el encuentro ha sido la posibilidad de que los caminos obtengan la declaración de Monumento Natural de la Comunitat Valenciana, al igual que El Camí dels Pelegrins de Les Useres, que ya lo es.

Tal y como ha explicado Sales, “el objetivo es sumar más declaraciones de protección, junto con el BIC ya solicitado, para demostrar ala Unesco la importancia de preservar este patrimonio”.

En cuanto a las acciones a llevar a cabo en los próximos meses, la reunión de esta tarde ha valorado distintas posibilidades, tales como las reuniones participativas en los municipios, nuevas salidas por los caminos abiertas a la participación y otras nuevas iniciativas dirigidas a mejor difusión y conservación futura dels Camins del Penyagolosa.

En ese sentido, también se ha comentado la importante oportunidad que será para Camins del Penyagolosa dar nombre a la etapa de la Vuelta el 7 de septiembre cuyo final se ubica en el Mas de la Costa de Llucena y que mostrará a millones de personas la riqueza natural y paisajística de este entorno.

Conservación del patrimonio para revierta en riqueza para los pueblos

Camins del Penyagolosa es una iniciativa de la Diputación de Castellónb que persigue proteger y promocionar el patrimonio histórico y cultural relacionado con las ancestrales rogativas y romerías que peregrinan de los distintos municipios de la provincia a Sant Joan de Penyagolosa.

Así, todo el trabajo iniciado con Camins del Penyagolosa para conseguir ser candidatura a Patrimonio Mundial de la UNESCO, responde a la línea de trabajo de Moliner con el objetivo de que “el patrimonio de la provincia revierta en más oportunidades para los pueblos y sus ciudadanos”.

Entre los beneficios que supondrían estos reconocimientos, además de la protección y mantenimiento del territorio, también se podrían obtener ayudas para restaurar y poner en valor ermitas, masías o molinos; conservar y promocionar el entorno natural, peregrinaciones o los eventos deportivos que transcurren por las sendas; o mejorar su señalización y conocimiento.

18 de febrer. La Diputació de Castelló continua treballant de la mà dels ajuntaments amb camins i pelegrinatges a Sant Joan de Penyagolosa en l'estratègia de promoció i divulgació del projecte Camins del Penyagolosa per a optar a ser declarats Patrimoni Mundial de la UNESCO. Així, el Palau Provincial ha acollit una reunió amb alcaldies i regidories de Culla, les Useres, Xodos, Castillo de Villamalefa, Ludiente, Vistabella i Villahermosa com a fòrum comú i participatiu de cara a planificar i coordinar accions conjuntes per a continuar aquest treball.

El vicepresident provincial i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “encara que ja ens hem reunit de forma individual amb tots els ajuntaments, hem volgut generar aquest espai comú de reflexió entre tots els municipis per a seguir coordinats en aquest apassionant projecte per a valorar el nostre patrimoni natural, cultural i històric”.

En aquest sentit, Sales ha explicat que “la reunió ha estat molt fructífera perquè hem pogut veure en quin moment ens trobem, els avanços aconseguits en la preparació de l'expedient, la informació que hem obtingut fins a la data gràcies a la col·laboració veïnal i quins seran els passos a donar abans de la seua presentació a finals d'any a la Generalitat”.

En aquest sentit, un altre dels punts a tractar en la trobada  ha estat la possibilitat que els camins obtinguen la declaració de Monument Natural de la Comunitat Valenciana, igual que el Camí dels Pelegrins de les Useres, que ja ho és.

Tal com ha explicat Sales, “l'objectiu és sumar més declaracions de protecció, junt amb el BIC ja sol·licitat, per a demostrar a la UNESCO la importància de preservar aquest patrimoni”

Quant a les accions a dur a terme en els pròxims mesos, la reunió d'aquesta vesprada ha valorat distintes possibilitats, com ara les reunions participatives als municipis, noves eixides pels camins obertes a la participació i unes altres de noves iniciatives adreçades a la millor difusió i conservació futura dels Camins del Penyagolosa.

En aquest sentit, també s'ha comentat la important oportunitat que serà per a Camins del Penyagolosa donar nom a l'etapa de la Volta el 7 de setembre, el final del qual s'ubica en el Mas de la Costa de Llucena del Cid i que mostrarà a milions de persones la riquesa natural i paisatgística d'aquest entorn.

Conservació del patrimoni perquè revertesca en riquesa per als pobles

Camins del Penyagolosa és una iniciativa de la Diputació de Castelló, que perseguix protegir i promocionar el patrimoni històric i cultural relacionat amb les ancestrals rogatives i romeries que pelegrinen dels distints municipis de la província a Sant Joan de Penyagolosa.

Així, tot el treball iniciat amb Camins del Penyagolosa per a aconseguir ser candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO, respon a la línia de treball de Moliner amb l'objectiu que “el patrimoni de la província revertesca en més oportunitats per als pobles i la seua població”.

Entre els beneficis que suposarien aquestos reconeixements, a més de la protecció i manteniment del territori, també es podrien obtindre ajudes per a restaurar i posar en valor ermites, masies o molins; conservar i promocionar l'entorn natural, pelegrinatges o els esdeveniments esportius que transcorren per les sendes; o millorar la seua senyalització i coneixement.