La Diputació impulsa el turisme cultural a Benassal amb la II Fira d'Oficis que preveu superar els 1.500 visitants aquest cap de setmana

23 de Juliol de 2015

23 de julio. La Diputación de Castellón impulsa el turismo cultural en Benassal a través de la II Fira d´Oficis que tendrá lugar el próximo fin de semana (días 25 y 26 de julio) y que prevé superar los 1.500 visitantes. El éxito de convocatoria de público de la pasada edición avala la consolidación de esta iniciativa en la que participan más de un centenar de vecinos y la práctica totalidad de comercios y establecimientos turísticos del municipio y que convierten a Benassal en un pueblo de principios del siglo XX a través de la elevada cantidad de actividades programadas desde las 10:30 hasta las 21:00 horas.

El vicepresidente provincial de Turismo, Andrés Martínez, ha puesto en valor “el éxito de esta iniciativa, con un incremento del 20% de la participación de oficios, ya que este año habrá 62 frente a los 42 que hubo en su primera edición, lo cual confirma su buen comportamiento. Desde la Diputación apostamos por que cada municipio dinamice su actividad a través de la puesta en valor de su esencia, de su cultura, de sus orígenes, de esa singularidad que los hace únicos como pueblo. Éste es un buen ejemplo de las posibilidades que ofrece para sus comercios y turismo un evento de estas características que, con la iniciativa de su ayuntamiento y el apoyo e implicación de sus vecinos, estoy convencido de que va a ser todo un éxito”.

Vecinos, comerciantes y asociaciones de Benassal pondrán en escena oficios prácticamente olvidados. Hasta 62 oficios diferentes podrán verse en las calles de la localidad. Además de los mostrados el año pasado este año se han recuperado otros como la estampación de sábanas, la apicultura, las modistas, la "emblanquinadora" o el hilado de la lana. No faltarán, como en la pasada edición, los esquiladores e ovejas, el carpintero, la artesanía del mimbre, el zapatero o el practicante. Se podrá asistir a la elaboración de jabón o queso, o se podrá contemplar cómo se labraba con arado y caballerías. El corte de la miel, las variedades de la trufa, el embotellado de Agua de Benassal, la elaboración de buñuelos o helado artesanos o cómo ordeñar cabras formarán parte de una actividad que se remonta al pasado más reciente. La herradura de caballos, el recorrido por las capillas, el concierto de la Jove Orquestra Simfònica de Castelló o los concursos de "chinos" y guiñote. La programación es amplísima y la actividad estará en cada uno de los rincones de la localidad del Maestrat.

Todo un pueblo volcado en mostrar sus orígenes

La alcaldesa de Benassal, Mari Luz Monterde, ha puesto en valor la implicación de todos los vecinos “que sin ellos sería imposible tener una muestra de estas dimensiones, y que transmiten lo auténtico de nuestro pueblo. Todos, desde los más pequeños hasta los más mayores, se vuelcan con la fira e invitamos a todos a que visitéis nuestro pueblo durante el fin de semana. Lo que empezamos el año pasado como una fiesta para conmemorar el 775 aniversario de la Carta Puebla se está consolidando como un atractivo recurso turístico y de dinamización para nuestro pueblo”.

En ese sentido, las asociaciones de Benassal tendrán una presencia activa durante todo el fin de semana. Junto a la feria, habrá un mercado artesano, los mayorales de Sant Antoni representarán la entrada del arrastre y el Ampa hará posible que los niños representen el Gall Galet. Los quintos del pueblo ofrecerán una retrospectiva de fotografías antiguas sobre las quintas, la banda de música mostrará instrumentos antiguos. No faltará tampoco una muestra de indumentaria popular o la exposición del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal que realizará un recorrido sobre cómo fue el Benassal de la primera mitad del siglo XX.

    Ayudas para recreaciones históricas La Diputación de Castellón ha aprobado 50.000 euros en materia de subvenciones a ayuntamientos dirigidas a reforzar el atractivo turístico y cultural de un total de 16 recreaciones históricas realizadas en 15 municipios de la provincia con tal de promover la dinamización económica de estas localidades a través de la celebración de estos eventos culturales. Se trata de eventos como lassantantonàs, recorridos culturales por los centros históricos de localidades, desfiles de moros y cristianos, representaciones teatrales y visitas teatralizadas, etcétera.

Los municipios receptores de estas ayudas han sido los siguientes: Forcall (recreación de la Santantonà y vida del santo y recreaciones de la vida romana), Todolella (Sant Antoni y la Santantonà, representación de la danza guerrera, trobada de danses de bastons y celebración del 25 aniversario de la denominación de la danza patrimonio histórico cultural de la Comunidad Valenciana), La Mata (Sant Antoni i l´onso), Zorita del Maestrazgo (autosacramental de la lucha del vien y el mal (lucha del ángel y el demonio) en la cruz cubierta del santuario Virgen de la Balma), Villores (representación de la vida de Sant Antoni), Benassal (Fira d´Oficis), Benicarló (visitas teatralizadas del poblado ibérico y del centro histórico), Betxí (programa Visitem el Palau), Artana (recreación de las tradiciones históricas: festa dels gavellers, romeria Santa Cristina y Fanalets), Vila-real (la Cremà Vila-real 1706 y recorrido por la memoria del 31 años de esperanza), Culla (La Conquesta de Culla), Cinctorres (representación histórica de la vida de Sant Antoni), Torreblanca (La Passió), Peñíscola (desfiles de moros y cristianos) y L´Alcora (Al-qura 1233. Jornadas Internacionales de Recreación Histórica).

23 de juliol. La Diputació de Castelló impulsa el turisme cultural a Benassal a través de la II Fira d'Oficis que tindrà lloc el pròxim cap de setmana (dies 25 i 26 de juliol) i que preveu superar els 1.500 visitants. L'èxit de convocatòria de públic de la passada edició avala la consolidació d'aquesta iniciativa en què participen més d'un centenar de veïns i veïnes i la pràctica totalitat de comerços i establiments turístics del municipi i que converteixen Benassal en un poble de principis del segle XX a través de l'elevada quantitat d'activitats programades des de les 10:30 fins a les 21:00 hores.

El vicepresident provincial de Turisme, Andrés Martínez, ha posat en valor “l'èxit d'aquesta iniciativa, amb un increment del 20% de la participació d'oficis, ja que enguany hi haurà 62 enfront dels 42 que va haver-hi en la seua primera edició, la qual cosa confirma el seu bon comportament. Des de la Diputació apostem perquè cada municipi dinamitze la seua activitat a través de la posada en valor de la seua essència, de la seua cultura, dels seus orígens, de la singularitat que els fa únics com a poble. Aquest és un bon exemple de les possibilitats que ofereix per als seus comerços i turisme un esdeveniment d'aquestes característiques que, amb la iniciativa del seu ajuntament i el suport i implicació del seu veïnat, estic convençut que serà tot un èxit”.

Veïnat, comerciants i associacions de Benassal posaran en escena oficis pràcticament oblidats. Fins a 62 oficis diferents podran veure's en els carrers de la localitat. A més dels mostrats l'any passat enguany s'han recuperat altres com l'estampació de llençols, l'apicultura, els modistes, l'"emblanquinadora" o el filat de la llana. No faltaran, com en la passada edició, els esquiladors i ovelles, el fuster, l'artesania del vimet, el sabater o el practicant. Es podrà assistir a l'elaboració de sabó o formatge, o es podrà contemplar com es llaurava amb aladre i cavalleries. El tall de la mel, les varietats de la tòfona, l'embotellat de l'aigua de Benassal, l'elaboració de bunyols o gelat artesans o com munyir cabres formaran part d'una activitat que es remunta al passat més recent. La ferradura de cavalls, el recorregut per les capelles, el concert de la Jove Orquestra Simfònica de Castelló o els concursos de "xinesos" i guinyot. La programació és amplíssima i l'activitat estarà en cada un dels racons de la localitat del Maestrat

Tot un poble bolcat a mostrar els seus origes

L'alcaldessa de Benasal, Mari Llum Monterde, ha posat en valor la implicació de tot el veïnat “ja que sense ell seria impossible tindre una mostra d'aquestes dimensions, i que transmeten l'autenticitat del nostre poble. Tots, des dels més menuts fins als més majors es bolquen amb la fira i invitem tothom a visitar el nostre poble durant el cap de setmana. El que vam començar l'any passat com una festa per a commemorar el 775 aniversari de la Carta de Poblament s'està consolidant com un atractiu recurs turístic i de dinamització per al nostre poble”.

En aquest sentit, les associacions de Benassal tindran una presència activa durant tot el cap de setmana. Junt amb la fira, hi haurà un mercat artesà, els majorals de Sant Antoni representaran l'entrada de l'arrossegament i l'AMPA farà possible que els xiquets i xiquetes representen el Gall Galet. Els “quintos” del poble oferiran una retrospectiva de fotografies antigues sobre les quintes, la banda de música mostrarà instruments antics. No faltarà tampoc una mostra d'indumentària popular o l'exposició del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal que realitzarà un recorregut sobre com va ser el Benassal de la primera meitat del segle XX.

Ajudes per a recreacions històriques

La Diputació de Castelló ha aprovat 50.000 euros en matèria de subvencions a ajuntaments adreçades a reforçar l'atractiu turístic i cultural d'un total de 16 recreacions històriques realitzades a 15 municipis de la província per tal de promoure la dinamització econòmica d'aquestes localitats a través de la celebració d'aquestos esdeveniments culturals. Es tracta d'esdeveniments com les santantonades, recorreguts culturals pels centres històrics de localitats, desfilades de moros i cristians, representacions teatrals i visites teatralitzades, etcètera.

Els municipis receptors d'aquestes ajudes han estat els següents: Forcall (recreació de la Santantonà i vida del sant i recreacions de la vida romana), la Todolella (Sant Antoni i la Santantonà, representació de la Dansa Guerrera, trobada de danses de bastons i celebració del 25 aniversari de la declaració de la dansa Patrimoni Historicocultural de la Comunitat Valenciana), la Mata (Sant Antoni i l'onso), Sorita del Maestrat (Autosacramental de la lluita del bé i el mal (Lluita de l'àngel i el dimoni) en la creu coberta del santuari Mare de Déu de la Balma), Villores (Representació de la vida de sant Antoni), Benassal (Fira d'Oficis), Benicarló (visites teatralitzades del poblat ibèric i del centre històric), Betxí (programa Visitem el Palau), Artana (recreació de les tradicions històriques: festa dels gavellers, romeria Santa Cristina i Fanalets), Vila-real (la Cremà Vila-real 1706 i recorregut per la memòria dels 31 anys d'esperança), Culla (La Conquesta de Culla), Cinctorres (representació històrica de la vida de sant Antoni), Torreblanca (La Passió), Peníscola (Desfilades de moros i cristians) i l'Alcora (Al-qura 1233. Jornades Internacionals de Recreació Històrica).