La Diputació impulsa la difusió de l’art contemporani a la província a través de la convocatòria del premi ‘5x5 Castelló 2013’

25 d'Octubre de 2013

 El diputado de Cultura, Héctor Folgado, ha presentado esta mañana el ‘5x5 Castelló 2013. Premi Internacional d´Art Contemporani Diputació de Castelló’, como “punto de encuentro excepcional en esta disciplina, pues permite unir a artistas consagrados con otros que están empezando pero que cuya trayectoria los posiciona como las futuras promesas del arte contemporáneo”.

El ‘5x5Castelló2013’ continúa así su andadura en el Espai d’Art Contemporani de Castellón (EACC), donde a partir de las ocho de esta tarde ya se podrá visitar la exposición del certamen que continúa con la intención de consolidarse como un referente dentro del marco artístico internacional. Folgado ha señalado que se trata de “un proyecto expositivo generado por el EACC con el deseo de potenciar el diálogo entre distintas generaciones de creadores. La presencia del Espai como sede del certamen supone atender a la convocatoria bajo idénticos parámetros de interés y rigor que se formulan en el resto de propuestas artísticas auspiciadas a lo largo del año por dicho centro”.

Por parte del EACC se ha convocado la creación de un jurado compuesto por críticos de arte y directores de museos que serán los encargados de otorgar el premio. La concesión del mismo, por parte del jurado, atenderá al principio de calidad y excelencia de la pieza premiada y la obra premiada pasará a formar parte de la colección de la Diputación de Castellón.

Una exposición con novedades en la edición de 2013

En la edición de este año se quiere establecer una relación temática entre las obras presentadas, sin pretender por ello delimitar el sentido interpretativo de cada proyecto u obra, dejando a la mirada y a la lectura del espectador la última palabra de aquello que se ve, se presiente y se analiza de manera individual, y proponiendo una opción de recorrido en la que deambular física y teóricamente. La puesta en relación de estas obras plurales se ha organizado a partir de cuatro bloques temáticos. Cada uno de ellos acoge con flexibilidad un número determinado de piezas o acciones que pueden ser leídas desde esa perspectiva conceptual, en una suerte de disposición de “buena vecindad” entre ellas. La pertenencia a un bloque temático orienta su lectura, pero no determina su sentido.

A su vez, los cuatro apartados generan un recorrido que vincula lo general y lo particular, desde el espejo orientado hacia el yo hasta la ventana abierta al mundo y a la otredad, y viceversa, como un camino de ida y vuelta. Estos bloques corresponden a los siguientes conceptos: Lugares, Narraciones, Distanciamientos y Cuestionamientos y, al tiempo, se han reducido a la palabra inicial de una frase que necesita ahora ser contextualizada. A modo de aclaración en su hábitat propio, una concisa introducción acompaña las obras agrupadas dentro de cada temática.

Otra de las novedades de este año es que la exposición cuenta con la figura de un comisario, que en este caso se trata del valenciano Álvaro de los Ángeles. Su responsabilidad será la de articular las distintas piezas en diferentes marcos teóricos: lugares, narraciones, distanciamientos y cuestionamientos. Así formalizará para el espectador la creación de un recorrido interpretativo inherente a la exposición. Los artistas participantes son: Silvina Arismendi, Daniel Bejar, Karmelo Bermejo, Rossella Biscotti, Julius von Bismark, Antoine Catala, Cleo Fariselli, Wineke Gartz, Giovanni Giaretta, Núria Güell, Gesine Grundmann, David Hahlbrock, Tobias Hoffknecht, Jeesoo Lee, Peter Lober, Mieko Meguro, Reuben Moss, Riccardo Paratore, Kerstin Persson, Michail Pirgelis, Tomas E Scherer, Trevor Shimizu, Jered Sprecher, Elisa Strinna y Diego Tonus.

Una segunda sede en El Convent Espai d’Art de Vila-real

En esta edición de 5x5Castelló2013 se presenta, asimismo, la novedad de una segunda sede que acoge parte de las obras representadas. La sala de exposiciones El Convent Espai d’art, en Vila-real, se une al Espai d’Art Contemporani de Castelló-EACC para ampliar el sentido de recorrido espacial que se completa con la visita de ambos emplazamientos y que inauguran sus partes del todo en dos momentos temporales distintos, aspecto que genera per se un juego de espacialidad y temporalidad característico de cualquier recorrido.

Lugares se presenta como posible inicio. Representa la naturaleza y las ciudades contemporáneas, el lugar de memoria y el espacio homologable que actúa asimismo como negación, como no lugar: el tránsito y lo inaprensible. Lo dado y lo manipulado nos lleva a la construcción de un mundo que necesita narraciones para ser contado, cuando la representación de lo circundante y la creación de realidad a través del relato toma forma en el espacio re-contextualizado de exposición. La mirada en el espejo genera un reflejo, pero igualmente duplica la distancia.

Distanciamientos es un conjunto de obras que reflexionan sobre la identidad, el ser y el parecer, convertidos en estudios de caso particulares. Y, derivado de esa primera toma de conciencia de la distancia.

Cuestionamientos se pregunta sobre lo social y lo político; el modo en que hemos agrupado los intereses colectivos y los porqués en las deficiencias del sistema, en apariencia infalible.

La sugerencia de este orden se encuentra concentrado y resumido en la sede de Vila-real, donde la inauguración acontece seis días después y donde se encuentra una selección de ocho obras representativas de los cuatro grupos temáticos. La intención es generar un deambulatorio entre ambos espacios que resalte la complementariedad de la propuesta, a modo de dos piezas que encajan al ser puestas una junto a otra, a pesar de sus diferentes tamaños y de la diversidad de sus formas.

Un complejo proceso que garantiza la calidad de las obras

Cabe señalar que el proceso de selección se desarrolla mediante tres fases consecutivas cuya conexión es fundamental para conseguir los objetivos previstos.  Así, la primera fase consiste en establecer contacto con cinco artistas de renombre internacional a los cuales se les encomienda, de forma desinteresada y gratuita, la tarea de proponer un listado de otros cinco artistas contemporáneos los cuales, a tenor de su criterio, estén desarrollando un trabajo artístico de evidente calidad y rigor creativo. Para la edición de este año, el grupo se ha compuesto de los siguientes nombres: Luis Camnitzer, Jimmie Durham, Dan Graham, Santiago Sierra y Rosemarie Trockel.

Una vez aceptada la propuesta por estos últimos y obtenidos los diferentes listados se inicia la segunda fase del proyecto en la cual se establece contacto con cada uno de los artistas inscritos en los diferentes listados. A todos ellos se les ha explicado tanto los criterios e intenciones del certamen como también el nombre del artista que consideró los méritos de su trabajo como esenciales para formar parte de la convocatoria. Habiendo recibido los respectivos dosieres se llevará a cabo por parte del EACC una nueva selección que tiene como finalidad concretar qué piezas, en último término, formarán parte de la exposición a realizar en el centro. Únicamente las piezas seleccionadas por el comité para formar parte de la exposición tendrán opción al premio que otorga la Diputación de Castellón dotado con 30.000 €.

La tercera fase se traduce en la realización de la exposición que, este año como novedad tendrá dos sedes en las que se podrá visitar de forma simultánea esta muestra de obras: el EACC donde se inaugura esta tarde y el Convent Espai d´Art de Vila-real, donde se inaugurará el próximo día 31 de octubre.

El diputat de Cultura, Héctor Folgado, ha presentat aquest matí el 5x5 Castelló 2013. Premi Internacional´d’Art Contemporani Diputació de Castelló, com a “punt de trobada excepcional en aquesta disciplina, perquè permet unir artistes consagrats amb altres que estan començant però que la trajectòria dels qual els posiciona com les futures promeses de l’art contemporani”.   El ‘5x5Castelló2013’ continua així el seu camí en l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC), on a partir de les vuit d’aquesta vesprada ja es podrà visitar l’exposició del certamen que continua amb la intenció de consolidar-se com un referent dins del marc artístic internacional. Folgado ha assenyalat que es tracta “d’un projecte expositiu generat per l’EACC amb el desig de potenciar el diàleg entre distintes generacions de gent que es dedica a la creació. La presència de l’Espai com a seu del certamen suposa atendre a la convocatòria sota idèntics paràmetres d’interès i rigor que es formulen en la resta de propostes artístiques patrocinades al llarg de l’any per aquest centre”.   Per part de l’EACC s’ha convocat la creació d’un jurat compost per crítics d’art i directors de museus que seran els encarregats d’atorgar el premi. La seua concessió per part del jurat, atendrà al principi de qualitat i excel·lència de la peça premiada i l’obra premiada passarà a formar part de la col·lecció de la Diputació de Castelló.   Una exposició amb novetats en l’edició de 2013   En l’edició d’enguany es vol establir una relació temàtica entre les obres presentades, sense pretendre per això delimitar el sentit interpretatiu de cada projecte o obra, deixant a la mirada i a la lectura de l’espectador l’última paraula d’allò que es veu, es pressent i s’analitza de manera individual, i proposant una opció de recorregut en què deambular físicament i teòrica. La posada en relació d’aquestes obres plurals s’ha organitzat a partir de quatre blocs temàtics. Cada un d’ells acull amb flexibilitat un número determinat de peces o accions que poden ser llegides des d’aqueixa perspectiva conceptual, en una mena de disposició de “bon veïnat” entre elles. La pertinença a un bloc temàtic orienta la seua lectura, però no determina el seu sentit.   Al seu torn, els quatre apartats generen un recorregut que vincula el general i el particular, des de l’espill orientat cap al jo fins a la finestra oberta al món i a l’alteritat, i viceversa, com un camí d’anada i tornada. Aquests blocs corresponen als conceptes següents: Llocs, Narracions, Distanciaments i Qüestionaments i, al temps, s’han reduït a la paraula inicial d’una frase que necessita ara ser contextualitzada. A manera d’aclariment en el seu hàbitat propi, una concisa introducció acompanya les obres agrupades dins de cada temàtica.   Una altra de les novetats d’enguany és que l’exposició compta amb la figura d’un comissari, que en aquest cas es tracta del valencià Álvaro de los Ángeles. La seua responsabilitat serà la d’articular les distintes peces en diferents marcs teòrics: llocs, narracions, distanciaments i qüestionaments. Així formalitzarà per a l’espectador la creació d’un recorregut interpretatiu inherent a l’exposició. Els artistes participants són: Silvina Arismendi, Daniel Béjar, Karmelo Bermejo, Rossella Biscotti, Julius von Bismark, Antoine Català, Cleo Fariselli, Wineke Gartz, Giovanni Giaretta, Núria Güell, Gesine Grundmann, David Hahlbrock, Tobies Hoffknecht, Jeesoo Llig, Peter Lober, Mieko Meguro, Reuben Moss, Riccardo Paratore, Kerstin Persson, Michail Pirgelis, Tomas E Scherer, Trevor Shimizu, Jered Sprecher, Elisa Strinna i Diego Tonus.   Una segona seu en el Convent Espai d’Art de Vila-real   En aquesta edició de 5x5Castelló2013 presenta, així mateix, la novetat d’una segona seu que acull part de les obres representades. La sala d’exposicions El Convent Espai d’art, a Vila-real, s’uneix a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló-EACC per a ampliar el sentit de recorregut espacial que es completa amb la visita d’ambdós emplaçaments i que inauguren les seues parts del tot en dos moments temporals distints, aspecte que genera per si un joc d’espacialitat i temporalitat característic de qualsevol recorregut. Llocs es presenta com a possible inici. Representa la naturalesa i les ciutats contemporànies, el lloc de memòria i l’espai homologable que actua així mateix com a negació, com no lloc: el trànsit i l’incopsable. El que dóna i allò que s’ha manipulat ens porta a la construcció d’un món que necessita narracions per a ser contat, quan la representació del circumdant i la creació de realitat a través del relat pren forma en l’espai recontextualitzat d’exposició. La mirada en l’espill genera un reflex, però igualment duplica la distància.   Distanciaments és un conjunt d’obres que reflexionen sobre la identitat, el ser i el parèixer, convertits en estudis de cas particulars. I, derivat d’aqueixa primera presa de consciència de la distància.   Qüestionaments es pregunta sobre el social i el polític; la manera en què hem agrupat els interessos col·lectius i els perquès en les deficiències del sistema, en aparença infal·lible.   El suggeriment d’aquest ordre es troba concentrat i resumit en la seu de Vila-real, on la inauguració succeeix sis dies després i on es troba una selecció de vuit obres representatives dels quatre grups temàtics. La intenció és generar un deambulatori entre ambdós espais que ressalte la complementarietat de la proposta, a manera de dues peces que encaixen en ser posades una junt amb una altra, a pesar de les seues diferents grandàries i de la diversitat de les seues formes.   Un complex procés que garanteix la qualitat de les obres Cal assenyalar que el procés de selecció es desenvolupa mitjançant tres fases consecutives la connexió de les quals és fonamental per a aconseguir els objectius previstos.  Així, la primera fase consisteix a establir contacte amb cinc artistes de renom internacional als quals se’ls encomana, de forma desinteressada i gratuïta, la tasca de proposar un llistat d’altres cinc artistes contemporanis els quals, segons el seu criteri, estiguen desenrotllant un treball artístic d’evident qualitat i rigor creatiu. Per a l’edició d’enguany, el grup s’ha compost dels noms següents: Luis Camnitzer, Jimmie Durham, Donen Graham, Santiago Sierra i Rosemarie Trockel. Una vegada acceptada la proposta per aquests últims i obtinguts els diferents llistats s’inicia la segona fase del projecte en la qual s’estableix contacte amb cada un dels artistes inscrits en els diferents llistats. A tots ells se’ls ha explicat tant els criteris i intencions del certamen com també el nom de l’artista que va considerar els mèrits del seu treball com essencials per a formar part de la convocatòria. Havent rebut els respectius dossiers es durà a terme per part de l’EACC una nova selecció que té com a finalitat concretar quines peces, en últim terme, formaran part de l’exposició a realitzar en el centre. Únicament les peces seleccionades pel comitè per a formar part de l’exposició tindran opció al premi que atorga la Diputació de Castelló dotat amb 30.000 €. La tercera fase es tradueix en la realització de l’exposició que, enguany com a novetat tindrà dues seus en què es podrà visitar de forma simultània aquesta mostra d’obres: l’EACC on s’inaugura aquesta vesprada i el Convent Espai´d’Art de Vila-real, on s’inaugurarà el pròxim dia 31 d’octubre.