La Diputació impulsa les oportunitats de l'interior amb transport regular de viatgers a Vallibona i Villamalur

8 d'Agost de 2016

 8 de agosto.De acuerdo a la prioridad de la Diputación de Castellón de impulsar la igualdad de oportunidades de todos los municipios de la provincia, el Gobierno Provincial ha atendido las peticiones de los ayuntamientos de Vallibona y Villamalur y sufragará el transporte regular de viajeros para conectar estos municipios con Morella y Onda. Sendas líneas de transporte, de frecuencia semanal, son de gran necesidad para ambas localidades, dada su ubicación geográfica alejada de los principales núcleos poblacionales de la provincia, y a la precariedad de sus recursos dotacionales.

El presidente de la Diputación de Castellón, Javier Moliner, ha firmado los convenios que formalizan dicho compromiso por parte del Gobierno Provincial con el alcalde de Vallibona, Juan José Palomo, y el de Villamalur, Juan Bautista Gimeno.

“Trabajamos por ser útiles y no vamos a cesar en nuestro compromiso de ayudar a los pueblos a mantener y mejorar sus oportunidades de futuro.Dejar a nuestros pueblos sin línea regular de transporte significaría arrebatarles un recurso fundamental para mantener su población, especialmente la de mayor edad que no cuentan con vehículo o con familiares que puedan desplazarlos cuando así lo necesitan”.

En ese sentido, Moliner ha recordado que “esta Diputación trabaja por ser útil e igualar las oportunidades de los pueblos de menos recursos con los que más tienen, y si queremos mantener una provincia rica en patrimonio, en tradiciones, en riqueza natural y potencial turístico, no podemos abandonar el interior a su suerte y permitir que estos pueblos se conviertan sólo en residencia de fines de semana y verano. Pues para mantener toda su riqueza es fundamental la población durante todo el año”.

Necesidad de un Plan de Transporte Rural a la Demanda

Tal es la preocupación del Gobierno Provincial de Moliner por las necesidades de transporte manifestadas por los municipios del interior que ya en la reunión mantenida con el president de la Generalitat en septiembre de 2015 le planteó la prioridad de vertebrar de forma conjunta un Plan de Transporte Rural a Demanda que permitiera dar respuesta a este problema.

“Ni podemos mantener autobuses vacíos por nuestras carreteras, ni por supuesto dejar a los pueblos sin línea regular de transporte de viajeros. Estamos convencidos de la utilidad de esta iniciativa que ya se está llevando a cabo en otras provincias y regiones españolas con grandes resultados para las poblaciones del ámbito rural”, ha indicado Moliner.

El Transporte Rural a la Demanda consiste en un sistema en el que el servicio se planifica porque el usuario ha interactuado con la Administración y el operador para hacerle llegar sus necesidades de transporte, todo ello a través de métodos telefónicos y telemáticos.

Este sistema debería operar en zonas, franjas horarias o tipos de explotación en los que no se justifique económicamente su existencia, o en los que no sea posible la creación de un servicio de autobús convencional por razón de sus peculiares características, evitándose así que el servicio no llegue a algunas zonas o que autocares de 50 plazas recorran vacíos los pueblos de la provincia de Castellón.

8 d'agost. D'acord amb la prioritat de la Diputació de Castelló d'impulsar la igualtat d'oportunitats de tots els municipis de la província, el Govern provincial ha atés les peticions dels ajuntaments de Vallibona i Villamalur i sufragarà el transport regular de viatgers per a connectar aquestos municipis amb Morella i Villamalur. Sengles línies de transport, de freqüència setmanal, són de gran necessitat per a ambdues localitats, donada la seua ubicació geogràfica allunyada dels principals nuclis poblacionals de la província, i a la precarietat dels seus recursos dotacionals.

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha firmat els convenis que formalitzen el compromís per part del Govern provincial amb l'alcalde de Vallibona, Juan José Colom, i el de Villamalur, Juan Bautista Gimeno.

“Treballem per ser útils i no cessarem en el nostre compromís d'ajudar els pobles a mantindre i millorar les seues oportunitats de futur. Deixar els nostres pobles sense línia regular de transport significaria llevar-los un recurs fonamental per a mantindre la seua població, especialment la de major edat que no tenen vehicle o familiars que puguen desplaçar-los quan així ho necessiten”.

En aquest sentit, Moliner ha recordat que “aquesta Diputació treballa per ser útil i igualar les oportunitats dels pobles de menys recursos amb els que més en tenen, i si volem mantindre una província rica en patrimoni, en tradicions, en riquesa natural i potencial turístic, no podem abandonar l'interior a la seua sort i permetre que aquestos pobles es convertesquen només en residència de caps de setmana i estiu. Perquè per a mantindre tota la seua riquesa és fonamental la població durant tot l'any”.

Necessitat d'un Pla de transport rural adaptat a la demanda

Tal és la preocupació del Govern provincial de Moliner per les necessitats de transport manifestades pels municipis de l'interior que ja en la reunió mantinguda amb el president de la Generalitat al setembre de 2015 li va plantejar la prioritat de vertebrar de forma conjunta un Pla de transport rural adaptat a la demanda que permetera donar resposta al problema.

“Ni podem mantindre autobusos buits per les nostres carreteres, ni per descomptat deixar els pobles sense línia regular de transport de viatgers. Estem convençuts de la utilitat d'aquesta iniciativa, que ja s'està realitzant a altres províncies i regions espanyoles amb grans resultats per a les poblacions de l'àmbit rural”, ha indicat Moliner

El transport rural a la demanda consisteix en un sistema en què el servei es planifica perquè la persona usuària ha interactuat amb l'Administració i l'operador per a fer-li arribar les seues necessitats de transport, tot això a través de mètodes telefònics i telemàtics

Aquest sistema hauria d'operar a zones, franges horàries o tipus d'explotació en què no es justifique econòmicament la seua existència, o en les que no siga possible la creació d'un servei d'autobús convencional per raó de les seues característiques particulars, evitant-se així que el servei no arribe a algunes zones o que autocars de 50 places recórreguen buits els pobles de la província de Castelló.