La Diputació instarà el Consell de la Generalitat a reobrir la tramitació per a declarar BIC els ‘bous al carrer’

20 de Juny de 2014

La Diputación de Castellón aprobará en el próximo Pleno de la institución, el próximo 24 de junio, una moción del Grupo Popular en defensa de la declaración de Bien de Interés Cultural (BIC) a los ‘bous al carrer’. El texto solicita expresamente al Consell de la Generalitat que reabra la tramitación de este procedimiento y manifiesta públicamente el apoyo a las tradiciones, cultura, fiestas y símbolos de la Comunitat Valenciana.

El diputado responsable de la Escuela Taurina, José Pons, ha explicado que “el arraigo a este tipo de festejos taurinos en nuestra provincia es incuestionable. Son, por sí mismos, una de las señas de identidad de nuestra tierra, y así se demuestra con las cifras de los municipios que cada año los celebran, especialmente concentrados durante las próximas fechas de verano. Un incuestionable arraigo que encuentra sus orígenes en el siglo XIV, con el inicio de celebraciones como la Entrada de Toros y Caballos de Segorbe”.

En ese sentido, es importante señalar que en fecha de 5 de marzo de 2010 el Consell de la Generalitat inició los trámites de procedimiento de declaración de BIC a favor de los espectáculos taurinos y los festejos de bous al carrer, procedimiento que fue archivado por incumplirse el requisito establecido en el artículo 27 de la Ley de Patrimonio Cultual Valenciano.

Influencia cultural y económica

El texto de la moción incluye además de la parte cultural de los festejos de ‘bous al carrer’ un resumen de la influencia económica de esta actividad, ya que tal y como incluye “más d 140 explotaciones ganaderas de la Comunitat Valenciana continúan con su actividad íntimamente relacionada con la tauromaquia y con un impacto económico de cerca de 184 millones de euros (entre ganadería, aseguradoras, sector sanitario y turístico).

Cabe señalar que, según los datos de Conselleria de Gobernación, el pasado 2013 se celebraron en Castellón 3.486 festejos taurinos, casi un 2% más que en el 2012, en que hubo 3.434. Los municipios de la provincia que más festejos taurinos celebraron en 2013 fueron: Onda (252), Vall d´Uixó (241), Betxí (99) y Almassora (98).

La Diputació de Castelló aprovarà en el pròxim Ple de la institució, el pròxim 24 de juny, una moció del Grup Popular en defensa de la declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) els ‘bous al carrer’. El text sol·licita expressament al Consell de la Generalitat que reòbriga la tramitació d’aquest procediment i manifesta públicament el suport a les tradicions, cultura, festes i símbols de la Comunitat Valenciana.

El diputat responsable de l’Escola Taurina, José Pons, ha explicat que “l’arrelament a aquest tipus de festejos taurins en la nostra província és inqüestionable. Són, per si mateixos, uns dels senyals d’identitat de la nostra terra, i així es demostra amb les xifres dels municipis que cada any els celebren, especialment concentrats durant les pròximes dates d’estiu. Un inqüestionable arrelament que troba el seu origen en el segle XIV, amb l’inici de celebracions com l’Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe”.

En aquest sentit, és important assenyalar que en data de 5 de març de 2010 el Consell de la Generalitat va iniciar els tràmits de procediment de declaració de BIC a favor dels espectacles taurins i les festes de bous al carrer, procediment que va ser arxivat per incomplir-se el requisit establit en l’article 27 de la Llei de patrimoni cultural valencià. 

Influència cultural i econòmica

El text de la moció inclou a més de la part cultural de les festes de ‘bous al carrer’ un resum de la influència econòmica d’aquesta activitat, ja que tal com inclou “més d 140 explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana continuen amb la seua activitat íntimament relacionada amb la tauromàquia i amb un impacte econòmic de prop de 184 milions d’euros (entre ramaderia, asseguradores, sector sanitari i turístic).

Cal assenyalar que, segons les dades de Conselleria de Governació, el passat 2013 es va celebrar a Castelló 3.486 festes taurines, quasi un 2% més que en el 2012, en que va haver-hi 3.434. Els municipis de la província que més festes taurines van celebrar en 2013 van ser: Onda (252), la Vall d’Uixó (241), Betxí (99) i Almassora (98).