La Diputació invertirà mig milió d'euros a ajudar els pobles a valorar obres d'art històriques com a recurs turístic

13 de Gener de 2016

 13 de enero. La Diputación de Castellón invertirá 457.671 euros en la labor de recuperación y restauración de obras de arte históricas en los pueblos de la provincia para que éstos puedan utilizarlas como recurso turístico dinamizador de su actividad. Este trabajo realizado por el Servicio Provincial de Restauración cuenta con una previsión de abarcar una cuarentena de piezas, especialmente de arte sacro, bien sean pinturas, esculturas, mosaicos, lienzos, arquitectura, orfebrería o tejidos entre otras.

El diputado de Cultura, Vicent Sales, ha iniciado hoy en Sant Mateu el calendario de entrega de piezas ya restauradas a los ayuntamientos y municipios, con la escultura de San Bernardo de Claraval, la tabla de Santo Domingo de Guzmán, y la pintura de la Virgen de la Soledad. Sales ha explicado que “ejemplos como el que hoy estamos comprobando en Sant Mateu constatan la importante labor que hace la Diputación para que los pueblos puedan recuperar estas obras de arte que definen su trayectoria histórica y que, sin duda, son un reclamo fundamental para su oferta turística y cultural”.

En el caso de la escultura de San Bernardo, el trabajo de recuperación ha sido muy complicado ya que esta pieza cuyo origen concreto se desconoce (entre el s.XVII y XIX) había recibido un fuerte impacto y en consecuencia tenía dañado tanto su soporte como su policromía. Presentaba gran cantidad de grietas, pérdida de soporte leñoso en buena parte de la escultura, lagunas y pérdidas de estratos y varias capas de policromías realizadas durante el tiempo con tal de disimular su deterioro. Para conseguir su recuperación, los técnicos de la Diputación han llevado a cabo una importante intervención centrada en la estabilización del soporte leñoso y en la eliminación de las distintas capas policromadas con tal de recuperar el aspecto más primigenio de la escultura.

Actuación integral de puesta en valor del patrimonio

En cuanto a la labor de la Diputación en la recuperación histórica y patrimonial de la provincia, el diputado ha recordado que “no se limita a esta parte tan importante, sino que hay que sumar los recursos que destinaremos a Protección del Patrimonio Histórico-Artístico de los municipios de la provincia, al Servicio Provincial de Arqueología que implementará un total de siete campañas en diversos yacimientos castellonenses y a líneas de actuación concretas como el que estamos llevando a cabo en la Cartuja de Valldecrist de Altura, el Palau de Betxí, el edificio Colomer Zurita de Morella, la plaza de toros de Villafranca o la Concatedral de Castellón con la obra de Traver Calzada. Es una actuación integral que supone ayudar a los municipios de Castellón a mantener y poner en valor su patrimonio cultural e histórico como uno de los potenciales que tiene nuestro territorio para seguir creando más y mejores oportunidades de futuro”.

38 actuaciones realizadas en 2015

La Diputación restauró en 2015 un total de 38 obras de arte históricas d 17 municipios de la provincia. Concretamente fueron 11 escuculturas (Virgen de los Desamparados de Vall d´Uixó, Pena de la Virgen del Carmen de Vila-real, San Vicente Ferrer de Nules, Cristo Yacente de Castellón, San Juan Bautista de Vinaròs, Nuestra Señora de la Mercé y Virgen de la Asunción de Vall d´Uixó, Virgen de los Dolores de Vila-real, Sagrado Corazón de Jesús de Betxí y San Bernardo de Sant Mateu); 13 pinturas (óleo sobre lienzo de la alegoría de Cristo ofreciendo el mundo, de Castellón, Virgen de la Soledad de Sant Mateu, fragmento Predela Santo Domingo de Guzmán de Sant Mateu, el aconidcionamiento de las obtas de la exposición del Museo de Vilafamés 'Entre la ciencia y la ficción'; 4 piezas arqueológicas con la extracción de restos inhumación en Onda, las catas de pinturas murales en Villahermosa del Río, la actuación sobre una placa conmemorativa de mármol de Betxí y cuatro piezas cerámicas de Castellón; en materia de documentos gráficos hubo cuatro actuaciones (montaje de 10 obras gráficas de Vilafamés, caja de documentos de Castellón, pergamino de grandes dimensiones de Segorbe, acondicionamientos exposición Catí); cuatro actuaciones en orfebrería (trompeta de Pavías, orfebrería de Alcalá de Xivert, custodia de Castellón y cruz gótica y relicario San Ignacio de Loyola de Benassal), además de otras dos actuaciones sobre la obra de Daniel Traver Grió de Vilafamés y el guión procesional San Juan Bautista de Cabanes.

13 de gener. La Diputació de Castelló invertirà 457.671 euros en la labor de recuperació i restauració d'obres d'art històriques als pobles de la província perquè aquestos puguen utilitzar-les com a recurs turístic dinamitzador de la seua activitat. Aquest treball realitzat pel Servei Provincial de Restauració té la previsió d'intervindre una quarantena de peces, especialment d'art sacre, bé siguen pintures, escultures, mosaics, llenços, arquitectura, orfebreria o teixits entre altres.

El diputat de Cultura, Vicent Sales, ha iniciat avui a Sant Mateu el calendari d'entrega de peces ja restaurades als ajuntaments i municipis, amb l'escultura de sant Bernat de Claraval, la taula de Sant Domènec de Guzman, i la pintura de la Mare de Déu de la Soletat. Sales ha explicat que “exemples com el que avui estem comprovant a Sant Mateu constaten la important labor que fa la Diputació perquè els pobles puguen recuperar aquestes obres d'art que defineixen la seua trajectòria històrica i que, sens dubte, són un reclam fonamental per a la seua oferta turística i cultural”.

En el cas de l'escultura de sant Bernat, el treball de recuperació ha estat molt complicat ja que aquesta peça, l'origen concret de la qual es desconeix (entre els segles s.XVII i XIX), havia rebut un fort impacte i en conseqüència tenia danyat tant el seu suport com la seua policromia. Presentava gran quantitat de clavills, pèrdua de suport llenyós en bona part de l'escultura, llacunes i pèrdues d'estrats i unes quantes capes de policromies realitzades durant el temps per tal de dissimular el seu deteriorament. Per a aconseguir la seua recuperació, els tècnics de la Diputació han realitzat una important intervenció centrada en l'estabilització del suport llenyós i en l'eliminació de les distintes capes policromades, per tal de recuperar l'aspecte més primigeni de l'escultura.

Actuació integral de posada en valor del patrimoni

Quant a la labor de la Diputació en la recuperació històrica i patrimonial de la província, el diputat ha recordat que “no es limita a aquesta part tan important, sinó que cal sumar els recursos que destinarem a protecció del patrimoni historicoartístic dels municipis de la província, al Servici Provincial d'Arqueologia que implementarà un total de set campanyes en diversos jaciments castellonencs i a línies d'actuació concretes com la que estem duent a terme en la Cartoixa de Valldecrist d'Altura, el Palau de Betxí, l'edifici Colomer Zurita de Morella, la plaça de bous de Vilafranca o la Concatedral de Castelló amb l'obra de Traver Calçada. És una actuació integral que suposa ajudar els municipis de Castelló a mantindre i posar en valor el seu patrimoni cultural i històric com un dels potencials que té el nostre territori per a continuar creant més i millors oportunitats de futur”.

38 actuacions realitzades en 2015

La Diputació va restaurar en 2015 un total de 38 obres d'art històriques de 17 municipis de la província. Concretament van ser 11 escultures (Mare de Déu dels Desemparats de la Vall d'Uixó, peanya de la Mare de Déu del Carme de Vila-real, sant Vicent Ferrer de Nules, Crist Jacent de Castelló, sant Joan Baptista de Vinaròs, la Mare de Déu de la Mercé i Mare de Déu de l'Assumpció de la Vall d'Uixó, Mare de Déu dels Dolors de Vila-real, Sagrat Cor de Jesús de Betxí i sant Bernat de Sant Mateu); 13 pintures (oli sobre tela de l'al·legoria de Crist oferint el món, de Castelló, Mare de Déu de la Soletat de Sant Mateu, fragment predel·la sant Domènec de Guzman de Sant Mateu, condicionament de les obres de l'exposició del Museu de Vilafamés 'Entre la ciència i la ficció'; 4 peces arqueològiques amb l'extracció de restes inhumació a Onda, les proves de pintures murals a Villahermosa, l'actuació sobre una placa commemorativa de marbre de Betxí i quatre peces ceràmiques de Castelló. En matèria de documents gràfics va haver-hi quatre actuacions (muntatge de 10 obres gràfiques de Vilafamés, caixa de documents de Castelló, pergamí de grans dimensions de Segorbe, condicionaments exposició Catí); quatre actuacions en orfebreria (trompeta de Pavías, orfebreria d'Alcalà de Xivert,  custòdia de Castelló i creu gòtica i reliquiari de sant Ignasi de Loiola de Benassal), a més d'altres dues actuacions sobre l'obra de Daniel Traver Griñó de Vilafamés i el guió processional de sant Joan Baptista de Cabanes.