La Diputació optimitza els beneficis del turisme gastronòmic en el Maestrat amb la mostra i les jornades gastronòmiques de la tòfona

11 de Febrer de 2016

11 de febrero. La Diputación de Castellón optimizará los beneficios del turismo gastronómico en los pueblos del Maestrat este fin de semana al hacer coincidir la Mostra de la Trufa Negra del Maestrat que tendrá lugar a partir del sábado en Culla y las Jornadas Gastronómicas de la Trufa, que se desarrollan hasta el 13 de marzo en cinco municipios de la zona (Albocàsser, Benassal, Catí, Culla y la Sarratella). Con ello, los 12 restaurantes que participan en las jornadas gastronómicas y que ya han servido 675 menús de trufa, tienen muy buenas previsiones para este fin de semana.

El vicepresidente provincial de Turismo, Andrés Martínez, ha puesto este caso como “ejemplo de la vertebración turística que estamos llevando a cabo en todo el territorio provincial a través de la puesta en valor de los productos autóctonos que producimos en nuestros pueblos. En este caso trabajamos con la trufa como elemento aglutinador de toda una oferta turística de interior. Debemos tener en cuenta de que estamos hablando de una de las materias primas más valoradas en la gastronomía internacional, y el trabajo que hacemos de ayudar a posicionar a esta zona de nuestro interior como referente en la producción y conocimiento de este preciado hongo abre muchas oportunidades de futuro a estos pueblos”.

En ese sentido, hay que tener en cuenta que el Gobierno Provincial con 'Castelló Ruta de Sabor' ha estado implicado en la organización de la Feria de la Trufa, que atraerá hasta a Culla a centenares de personas entre productores, personal de gastronomía, aficionados y turistas en general para participar en la jornada técnica que se desarrolla el sábado y la feria monográfica el domingo. Así, durante el sábado, la jornada técnica que tendrá lugar en la Antigua Prisión de Culla comenzará con un estudio sobre la influencia del cambio de temperaturas en el cultivo de la trufa negra. Le seguirá una segunda sesión especializada en la exportación de trufa negra, a cargo de José Andrés Nogales, inspector fitosanitario de aduanas en la Autoridad Portuaria de Castellón. Por su parte el Comité de Agricultura Ecológica impartirá una charla sobre la truga negra como agricultura ecológica. Ya por la tarde tendrá lugar una jornada técnica a modo de taller gastronómico dirigido a las personas interesadas en el aprovechamiento y uso de la trufa en la cocina.

Otro factor que ha explicado Martínez es que “estamos muy contentos con el desarrollo que están teniendo las jornadas gastronómicas teniendo en cuenta que las previsiones no eran muy buenas porque, debido al inusual clima que hemos tenido estos meses, el precio de la trufa estaba bastante elevado. Pero la gente ha seguido yendo a los restaurantes, se han podido hacer menús atractivos en precio y en oferta diversa, y a partir de este fin de semana la previsión es de que el comportamiento mejore aún más. Además, hay que tener en cuenta que son un gancho muy importante, porque animan a la gente a salir a los restaurantes aunque después sean algunos los que no consumen el menú de la trufa”.

Un domingo repleto de actividades familiares en torno a la trufa

“La ampliación de actividades es también clave para llegar a un turista más familiar, que se decide a disfrutar de una escapada de fin de semana o de día para conocer el interior de Castellón”, ha señalado el vicepresidente.

Es por ello que la jornada del domingo está repleta de actividades, tales como el concurso gastronómico con alumnos de la Escuela de Hostelería de Castellón, el VIII Concurso de Trufa Negra de Gran Tamaño, el XIII Concurso de Perros Buscadores de Trufa, la exhibición de búsqueda de trufa con jabalí, degustación de platos elaborados con trufa y, por último, entrega de los premios de la XIII Mostra de Trufa Negra del Maestrat (concurso gastronómico, de perros buscadores y concurso de trufa de gran tamaño).

11 de febrer. La Diputació de Castelló optimitzarà els beneficis del turisme gastronòmic als pobles del Maestrat aquest cap de setmana al fer coincidir la Mostra de la Tòfona Negra dels Ports-Maestrat que tindrà lloc a partir del dissabte a Culla i les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona, que es desenvolupen fins al 13 de març a cinc municipis de la zona (Albocàsser, Benassal, Catí, Culla i la Serratella). Amb això, els 12 restaurants que participen en les Jornades Gastronòmiques i que ja han servit 675 menús de tòfona, tenen molt bones previsions per a aquest cap de setmana.

El vicepresident provincial de Turisme, Andrés Martínez, ha posat aquest cas com a “exemple de la vertebració turística que estem duent a terme a tot el territori provincial a través de la posada en valor dels productes autòctons que produïm als nostres pobles. En aquest cas treballem amb la tòfona com a element aglutinador de tota una oferta turística d'interior. Hem de tindre en compte que estem parlant d'una de les matèries primeres més valorades en la gastronomia internacional, i el treball que fem d'ajudar a posicionar aquesta zona del nostre interior com referent en la producció i coneixement d'aquest preat fong obri moltes oportunitats de futur a aquestos pobles”.

En aquest sentit, cal tindre en compte que el Govern provincial amb 'Castelló Ruta de Sabor' ha estat implicat en l'organització de la Fira de la Tòfona, que atraurà fins a Culla centenars de persones entre productors, personal de gastronomia, aficionats i turistes en general per a participar en la jornada tècnica que es desenvolupa el dissabte i la fira monogràfica el diumenge. Així, durant el dissabte, la jornada tècnica que tindrà lloc en l'antiga Presó de Culla començarà amb un estudi sobre la influència del canvi de temperatures en el cultiu de la tòfona negra. Li seguirà una segona sessió especialitzada en l'exportació de tòfona negra, a càrrec de José Andrés Nogueras, inspector fitosanitari de duanes en l'Autoritat Portuària de Castelló. Per la seua banda el Comité d'Agricultura Ecològica impartirà una xarrada sobre la tòfona negra com a agricultura ecològica. Ja a la vesprada tindrà lloc una jornada tècnica a manera de taller gastronòmic adreçat a les persones interessades en l'aprofitament i ús de la tòfona en la cuina

Un altre factor que ha explicat Martínez és que “estem molt contents amb el desenvolupament que estan tenint les Jornades Gastronòmiques, tenint en compte que les previsions no eren molt bones perquè, a causa de l'inusual clima que hem tingut aquestos mesos, el preu de la tòfona era prou elevat. Però la gent ha continuat anant als restaurants, s'ha pogut fer menús atractius en preu i en oferta diversa, i a partir d'aquest cap de setmana la previsió és que el comportament millore encara més. A més, cal tindre en compte que són un ganxo molt important, perquè animen la gent a eixir als restaurants, encara que després siguen alguns els que no consumeixen el menú de la tòfona”.

Un diumenge reblit d'activitats familiars entorn de la tòfona

“L'ampliació d'activitats és també clau per a arribar a un turisme més familiar, que es decideix a gaudir d'una escapada de cap de setmana o de dia per a conéixer l'interior de Castelló”, ha assenyalat el vicepresident.

És per això que la jornada del diumenge està reblida d'activitats, com ara el Concurs Gastronòmic amb alumnes de l'Escola d'Hostaleria de Castelló, el VIII Concurs de Tòfona Negra de Grans Mides, el XIII Concurs de Gossos  Buscadors de Tòfona, l'exhibició de busca de tòfona amb porc senglar, degustació de plats elaborats amb tòfona i, finalment, entrega dels premis de la XIII Mostra de Tòfona Negra del Maestrat (Concurs Gastronòmic, de Gossos Buscadors i Concurs de Tòfona de Grans Mides).