La Diputació posa en valor els peirons del nord de la província com a símbol cultural i artístic a través d'una exposició

17 de Març de 2015

17 de marzo. El Museu de Belles Arts de Castelló acoge, a partir de hoy y hasta el próximo 30 de abril, la exposición inédita 'Els Peirons, creus monumentals de pedra dels segles XIV-XIX'. Se trata de una recopilación, promovida por la Fundación Blasco de Alagón y respaldada por Diputación y Generalitat, de las principales cruces monumentales de piedra, o cruces de término, que proliferaron entre los siglos XIV y XIX en el norte de la provincia.

El presidente provincial, Javier Moliner, en compañía de alcaldes, técnicos de restauración, miembros de la Fundación y la directora general de Cultura de la Generalitat, Marta Alonso, ha sido el encargado de inaugurar esta muestra.

Los 'Peirons' se construyeron tras la reconquista con la finalidad de marcar al viajero la entrada a un pueblo o ciudad y como símbolo de la piedad cristiana. Muchos de ellos se destruyeron en 1936, aunque la exposición muestra fotografías de archivo y una completa descripción de los más antiguos y artísticos, además de exhibir algunas réplicas de los más destacados. Así, se pueden encontrar representadas las cruces de término góticas y renacentistas de las localidades de Ares, Atzeneta del Maestrat, Benassal, Castellfort, Catí, Cinctorres, Forcall, Herbés, La Mata, Morella, Olocau del Rey, Ortells, Palanques, Portell, Todolella, Vilafranca y Zorita.

Carga artística, cultural y religiosa

"Los 'Peirons' fueron durante muchos siglos el gps del viajero, la puerta de entrada de nuestros pueblos con una gran carga artística, cultural y religiosa. Forman parte de nuestras señas de identidad y es nuestra responsabilidad reconstruir ese legado que un día borraron las bombas o el tiempo. Esta Diputación se siente orgullosa de los valores que transpira esta tierra, de sus tradiciones y patrimonio. Por eso siempre estaremos al lado de todas aquellas iniciativas que busquen enaltecer esa historia viva que se siente por las calles de piedra de nuestros pueblos", ha apuntado Javier Moliner.

El presidente de la Diputación también ha añadido que "en esta provincia no podemos permitirnos perder ni una gota de talento ni una línea del legado de nuestros antepasados. Y esta exposición ha sabido recuperarlo, replicarlo y exhibirlo con orgullo. Conocer algo es quererlo, por eso hoy, rescatado un pedazo más de nuestra historia, aprendemos a querer mejor nuestra cultura y a creer más en nuestra tierra".

El objetivo de esta iniciativa es poner de manifiesto y mostrar a la provincia el valor artístico y cultural que tienen estas obras únicas declaradas Bien de Interés Cultural. Como curiosidad, cabe destacar que la cruz de término más grande de España se encuentra en la cumbre del Desierto de Las Palmas, en Benicàssim.

17 de març. El Museu de Belles Arts de Castelló acull, a partir d'avui i fins al pròxim 30 d'abril, l'exposició inèdita “Els peirons. Creus monumentals de pedra dels segles XIV-XIX”. Es tracta d'una recopilació, promoguda per la Fundació Balasc d'Alagó i recolzada per Diputació i Generalitat, de les principals creus monumentals de pedra, o creus de terme, que van proliferar entre els segles XIV i XIX al nord de la província.

El president provincial, Javier Moliner, en companyia d'alcaldies, tècnics de restauració, membres de la Fundació i la directora general de Cultura de la Generalitat, Marta Alonso, ha estat l'encarregat d'inaugurar aquesta mostra.

Els peirons es van construir després de la reconquesta amb la finalitat de marcar l'entrada a un poble o ciutat i com a símbol de la pietat cristiana. Molts d'ells es van destruir en 1936, encara que l'exposició mostra fotografies d'arxiu i una completa descripció dels més antics i artístics, a més d'exhibir algunes rèpliques dels més destacats. Així, es poden trobar representades les creus de terme gòtiques i renaixentistes de les localitats d'Ares, Atzeneta del Maestrat, Benassal, Castellfort, Catí, Cinctorres, Forcall, Herbés, la Mata, Morella, Olocau del Rei, Ortells, Palanques, Portell, la Todolella, Vilafranca i Sorita

Càrrega artística, cultural i religiosa

Els peirons van ser durant molts segles el gps del viatger, la porta d'entrada dels nostres pobles amb una gran càrrega artística, cultural i religiosa. Formen part de les nostres senyes d'identitat i és la nostra responsabilitat reconstruir aquest llegat que un dia van esborrar les bombes o el temps. Aquesta Diputació se sent orgullosa dels valors que transpira la nostra terra, de les seues tradicions i patrimoni. Per això sempre estarem al costat de totes aquelles iniciatives que busquen enaltir eixa història viva que se sent pels carrers de pedra dels nostres pobles", ha apuntat Javier Moliner.

El president de la Diputació també ha afegit que "en aquesta província no podem permetre'ns perdre ni una gota de talent ni una línia del llegat dels nostres avantpassats. I aquesta exposició ha sabut recuperar-lo, replicar-lo i exhibir-lo amb orgull. Conéixer quelcom és estimar-lo, per això avui, rescatant un tros més de la nostra història, aprenem a estimar millor la nostra cultura i a creure més en la nostra terra".

L'objectiu d'aquesta iniciativa és posar de manifest i mostrar a la província el valor artístic i cultural que tenen aquestes obres úniques declarades Bé d'Interés Cultural. Com a curiositat, cal destacar que la creu de terme més gran d'Espanya es troba al cim del Desert de les Palmes, a Benicàssim.