La Diputació potencia la conservació de l’espècie de carranc autòcton de riu com a oportunitat de desenvolupament de l’interior

2 de Març de 2014

La Diputación de Castellón está trabajando en la protección de la biodiversidad local del territorio no sólo como valor ecológico de nuestro patrimonio natural, sino también como oportunidad de desarrollo sostenible en el ámbito de la provincia. Así, ha colaborado junto a la Generalitat Valenciana y el Ayuntamiento de Villahermosa en la realización de la ‘Jornada del día del cangrejo de río autóctono’.

El diputado de Desarrollo Sostenible, Mario García, ha explicado que “fomentamos la recuperación y protección de especies autóctonas, no sólo como un beneficio económico que hace referencia al patrimonio natural de la provincia. También somos muy conscientes de que este tipo de actividades pueden generar oportunidades de desarrollo en las zonas del interior, en municipios como el que hoy visitamos. Por ejemplo, Villahermosa del Río tiene varias zonas de ecosistemas fluviales muy bien conservados y con condiciones óptimas para la presencia de poblaciones de esta especie autóctona vulnerable”.

En ese sentido, cabe señalar que la provincia de Castellón lidera, con 25 poblaciones fluviales establecidas, la presencia en la Comunidad Valenciana de esta especie denominada ‘cangrejo de río ibérico’ (21 en Valencia y 3 en Alicante).

García ha explicado que “es fundamental la colaboración de todos para conseguir conservar esta especie autóctona amenazada y su importante papel en la ecología de nuestros ríos”.

Entre los consejos que se han dado a conocer en la jornada para proteger a los cangrejos de río autóctonos, han destacado dos: bajo ningún concepto introducir cangrejos en el medio natural porque, además de estar estrictamente prohibido, supone un grave riesgo para la supervivencia de las poblaciones naturales de cangrejo autóctono; y no utilizar equipos de pesca que hayan sido anteriormente utilizados en localidades con presencia de cangrejos exóticos sin haberlos secado completamente o desinfectado adecuadamente (lejía diluida).

La Diputació de Castelló està treballant en la protecció de la biodiversitat local del territori no sols com a valor ecològic del nostre patrimoni natural, sinó també com a oportunitat de desenvolupament sostenible a l’àmbit de la província. Així, ha col·laborat junt amb la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Vilafermosa en la realització de la ‘Jornada del dia del carranc de riu autòcton’.

El diputat de Desenvolupament Sostenible, Mario García, ha explicat que “fomentem la recuperació i protecció d’espècies autòctones, no sols com un benefici econòmic que fa referència al patrimoni natural de la província. També som molt conscients que aquest tipus d’activitats poden generar oportunitats de desenvolupament de les zones de l’interior, a municipis com el que avui visitem. Per exemple, Vilafermosa té unes quantes zones d’ecosistemes fluvials molt ben conservats i amb condicions òptimes per a la presència de poblacions d’aquesta espècie autòctona vulnerable”.

En aqueix sentit, cal assenyalar que la província de Castelló lidera, amb 25 poblacions fluvials establides, la presència a la Comunitat Valenciana d’aquesta espècie denominada ‘carranc de riu ibèric’ (21 a València i 3 a Alacant).

García ha explicat que “és fonamental la col·laboració de tots per a aconseguir conservar aquesta espècie autòctona amenaçada i el seu important paper en l’ecologia dels nostres rius”.

Entre els consells que s’han donat a conèixer en la jornada per a protegir als carrancs de riu autòctons, n’han destacat dos: en cap concepte introduir carrancs en el medi natural perquè, a més d’estar estrictament prohibit, suposa un greu risc per a la supervivència de les poblacions naturals de carranc autòcton; i no utilitzar equips de pesca que hagen estat anteriorment utilitzats a localitats amb presència de carrancs exòtics sense haver-los eixugat completament o desinfectat adequadament (lleixiu diluïda).