La Diputació presenta la I Marató Ulls Negres que discorrerà per la via verda entre Barraques i Navaixes el pròxim 12 d’abril

4 de setembre de 2014

La Diputación de Castellón impulsa la celebración, el próximo 12 de abril de 2015, del I Maratón Vías Verdes Ojos Negros que discurrirá por la vía verde Ojos Negros desde el municipio de Barracas a Navajas, pasando en sus 42 kilómetros de recorrido por los términos municipales de Caudiel y Jérica. La competición forma parte del Circuito de Maratón y Media Maratón nacido con la denominación de ‘Maratón Vías Verdes MVV’ y que congrega a otras cinco competiciones de estas características en Arganda del Rey, Gerona, Tarragona, Córdoba y Vitoria.

El diputado de Deportes, Luis Martínez, ha señalado “lo novedoso de esta iniciativa. Es un producto deportivo nuevo en nuestra provincia que además se dirige a un corredor popular, aunque está abierto a todo tipo de participantes, y que pone en valor el recurso turístico tan importante que tenemos en las vías verdes. Estamos, por tanto, ante una nueva oportunidad de desarrollo turístico y deportivo, que se suma al amplio abanico de posibilidades deportivas que se desarrollan en nuestro interior. Estoy convencido de que la sinergia entre el atractivo patrimonio natural de esta zona del Alto Palancia, con el cultural, histórico, gastronómico y el deporte va a dar el mejor resultado para esta primera edición de una cita a la que le auguramos mucho futuro”.

La localidad de salida del maratón será Barracas, pasando por Caudiel y Jérica hasta llegar a Navajas. Se trata, en lo deportivo, de un recorrido muy rápido ya que es un tramo prácticamente completo de bajada. La prueba de 42 kilómetros de longitud se inicia en 990 metros sobre el nivel del mar y termina a 400 metros.

La vía verde más larga de España

La vía verde Ojos Negros une Teruel con la provincia de Castellón, siendo actualmente la vía verde más larga de España con un total de 160 kilómetros. Su nacimiento data  de 1907, cuando se construyó para transportar el hierro de las minas de Ojos Negros (Teruel) hasta el puerto de Sagunto (Valencia). Años más tarde, y debido al aumento de la producción minera en 1972, se clausuró dicho trazado de ferrocarril para realizar el transporte a través de las propias líneas de Renfe. En el año 2002 se decidió recuperar su trazado a través de largos túneles, un trabajo que concluiría en 2008.

La Diputació de Castelló impulsa la celebració, el pròxim 12 d’abril de 2015, de la I Marató Vies Verdes Ulls Negres que discorrerà per la via verda Ulls Negres des del municipi de Barraques a Navaixes, passant en els seus 42 quilòmetres de recorregut pels termes municipals de Caudiel i Xèrica. La competició forma part del Circuit de Marató i Mitja Marató nascut amb la denominació de ‘Marató Vies Verdes MVV’ i que congrega altres cinc competicions d’aquestes característiques a Arganda del Rei, Girona, Tarragona, Còrdova i Vitòria.

El diputat d’Esports, Luis Martínez, ha assenyalat “el nou d’aquesta iniciativa. És un producte esportiu nou a la nostra província que a més s’adreça a un corredor popular, encara que està obert a tot tipus de participants, i que posa en valor el recurs turístic tan important que tenim en les vies verdes. Estem, per tant, davant d’una nova oportunitat de desenvolupament turístic i esportiu, que se suma a l’ampli ventall de possibilitats esportives que es desenvolupen al nostre interior. Estic convençut que la sinergia entre l’atractiu patrimoni natural d’aquesta zona de l’Alt Palància, amb el cultural, històric, gastronòmic i l’esport donarà el millor resultat per a aquesta primera edició d’una cita a la qual li augurem molt futur”.

La localitat d’eixida de la marató serà Barraques, passant per Caudiel i Xèrica fins a arribar a Navaixes. Es tracta, en l’esportiu, d’un recorregut molt ràpid ja que és un tram pràcticament complet de baixada. La prova de 42 quilòmetres de longitud s’inicia en 990 metres sobre el nivell del mar i acaba a 400 metres.

La via verda més llarga d’Espanya

La via verda Ulls Negres uneix Terol amb la província de Castelló, sent actualment la via verda més llarga d’Espanya amb un total de 160 quilòmetres. El seu naixement data  de 1907, quan es va construir per a transportar el ferro de les mines d’Ulls Negres (Terol) fins al port de Sagunt (València). Anys més tard, i a causa de l’augment de la producció minera en 1972, es va clausurar aquest traçat de ferrocarril per a realitzar el transport a través de les pròpies línies de Renfe. L’any 2002 es va decidir recuperar el seu traçat a través de llargs túnels, un treball que conclouria en 2008.