La Diputació preveu el risc d'incendis aquest estiu adequant 470 km. de pistes i netejant basses i zones habitades

4 de Juliol de 2015

4 de julio. El Consorcio Provincial de Bomberos de la Diputación de Castellón  ha limpiado los márgenes y adecuado un total de 470 kilómetros de pistas forestales de 21 municipios en lo que llevamos de año, ha limpiado e inventariado las balsas contra incendios repartidas en el territorio provincial, así como las zonas habitadas de montaña de los municipios de Benicàssim y Alcossebre, conocidas como de 'interfaz urbano-forestal'. Se trata de las principales líneas de trabajo que definen la labor preventiva que realiza un dispositivo de 200 personas del Consorcio específicamente dedicados a la prevención de incendios forestales.

El diputado de Bomberos, Luis Rubio, ha señalado que “estamos trabajando durante todo el año para prevenir al máximo el efecto que puede provocar el fuego en nuestro rico patrimonio forestal, especialmente. Algo tan laborioso como es la limpieza de estas pistas y el mantenimiento de su firme es fundamental para, llegado el momento de tener que acceder a una zona en caso de incendio, poder hacerlo de la forma más rápida y segura posible. Unos trabajos que se coordinan también con los que realiza el área del Parque Móvil con el Plan de Rehabilitación de Caminos, con lo que llegamos a cubrir el mantenimiento y mejora de pistas y caminos de todos los municipios”.

En el caso de la mejora de caminos y pistas, estos trabajos revierten en un doble objetivo: el de facilitar los accesos a los incendios de los medios de extinción, y el de evitar la propagación del fuego desde los márgenes de las pistas y caminos que transcurren por terreno forestal.

Atención a balsas contra incendios y zonas de montaña habitadas

El trabajo preventivo realizado por estos 200 efectivos va modificándose conforme las condiciones climáticas así lo aconsejan y se centran en aquéllos aspectos prioritarios, como son las áreas montañosas habitadas, también denominadas interfaz urbano-forestal y las balsas contra incendios.

De ese modo, viendo el incremento del riesgo de incendios forestales en zonas habitadas, el Consorcio ha incidido en el tratamiento selvícola en estas zonas, desarrollando un proyecto piloto en los municipios de Benicàssim y Alcossebre, por concentrar zonas de elevado riesgo de incendios en interfaz. A esos trabajos se han sumado especiales tareas de limpieza en los entornos de las balsas contra incendios para poder optimizar su uso si así se necesitara ante cualquier suceso.

4 de juliol. El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació de Castelló  ha netejat els marges i adequat un total de 470 quilòmetres de pistes forestals de 21 municipis en el que portem d'any, ha netejat i inventariat les basses contra incendis repartides pel territori provincial, així com les zones habitades de muntanya dels municipis de Benicàssim i Alcossebre, conegudes com d'interfície urbà-forestal'. Es tracta de les principals línies de treball que defineixen la labor preventiva que realitza un dispositiu de 200 persones del Consorci específicament dedicats a la prevenció d'incendis forestals.

El diputat de Bombers, Luis Rubio, ha assenyalat que “estem treballant durant tot l'any per a previndre al màxim l'efecte que pot provocar el foc en el nostre ric patrimoni forestal, especialment. Quelcom tan laboriós com és la neteja d'aquestes pistes i el manteniment del seu ferm és fonamental per a, arribat el moment d'haver d'accedir a una zona en cas d'incendi, poder fer-ho de la manera més ràpida i segura possible. Uns treballs que es coordinen també amb els que realitza l'àrea del Parc Mòbil amb el Pla de rehabilitació de camins, amb la qual cosa arribem a cobrir el manteniment i millora de pistes i camins de tots els municipis”. En el cas de la millora de camins i pistes, aquestos treballs reverteixen en un doble objectiu: el de facilitar els accessos als incendis dels mitjans d'extinció, i el d'evitar la propagació del foc des dels marges de les pistes i camins que transcorren per terreny forestal. Atenció a basses contra incendis i zones de muntanya habitades El treball preventiu realitzat per aquestos 200 efectius va modificant-se conforme les condicions climàtiques així ho aconsellen i se centren en aquells aspectes prioritaris, com són les àrees muntanyoses habitades, també denominades interfície urbà-forestal i les basses contra incendis. D'aquesta manera, veient l'increment del risc d'incendis forestals en zones habitades, el Consorci ha incidit en el tractament selvícola en aquestes zones, desenvolupant un projecte pilot als municipis de Benicàssim i Alcossebre, per concentrar zones d'elevat risc d'incendis en interfície. A aquestos treballs s'han sumat especials tasques de neteja en els entorns de les basses contra incendis per a poder optimitzar el seu ús si així es necessitara davant de qualsevol succés.