La Diputació publica el reglament perquè les empreses puguen vendre ja els seus productes amb l’aval de ‘Castelló, Ruta de Sabor’

30 de Juny de 2014

La Diputación de Castellón ya ha publicado en el Boletín Oficial de la Provincia (BOP) el reglamento de uso como elemento diferenciador ‘Castelló, Ruta de Sabor’ y que permitirá que en menos de un mes ya se vendan en las tiendas los productos con esta identificación geográfica. De esta forma la Diputación de Castellón autorizará el uso para aquellos productos agroalimentarios destinados al consumo humano producidos, elaborados y/o transformados en la provincia de Castellón.

Los primeros productos en comercializarse con el distintivo ‘Castelló, Ruta de Sabor’ son los vinculados a los sectores hortofrutícola, aceite, agua y vino, que son los que ya están más avanzados en sus comisiones sectoriales. De hecho, una vez que reciban la aprobación definitiva de la ‘Comisión de Concesión de Marca’, que preside Javier Moliner, ya podrán distribuirlos con el nuevo etiquetaje.

Para agilizar este proceso, desde el área de Desarrollo Rural, que dirige el diputado Domingo Giner, ya están avisando a las empresas para que puedan aprovechar cuanto antes esta distinción. Hay que tener en cuenta que aunque ya hay unas 200 empresas que se han interesado por formar parte de ‘Castelló, Ruta de Sabor’, ahora se tiene que aprobar oficialmente la concesión.

“El procedimiento de tramitación y gestión ha sido muy meticuloso para que tanto los productores como los clients tengan todas las garantías. El intenso programa de trabajo que hemos llevado a cabo, y que ahora entra en una nueva fase, se dirige a tener una marca guía sólida y que se consolide durante los años. Ese esfuerzo tiene por objeto aumentar el consumo de los productos de Castellón, en primer lugar en el propio mercado provincial, para generar oportunidades económicas en nuestro territorio y municipios.

Se crea el Comité de Concesión

El Comité de Concesión de la Diputación de Castellón, mediante informe motivado, concederá o denegará el uso del elemento diferenciador para los productos para los que se hubiera solicitado. Con el objeto de poder acometer, tratar y resolver aquellas cuestiones de naturaleza común y/o frecuente, se crea la Comisión Permantente de la Comisión de Concesión, cuyas normas de funcionamiento y competencias serán aprobadas por esta última.

Con el objeto de estar en permanente contacto con los productores, se crean las comisiones sectoriales de producto, cuyas normas de funcionamiento estarán aprobadas por la Comisión de Concesión. Las Comisiones Sectoriales de Producto tendrán carácter consultivo y capacidad para proponer cuantas acciones e iniciativas consideren para la mejor aplicación y desarrollo del Elemento Diferenciador. Estas comisiones se agruparán por producto o por grupo de productos relacionados.

Condiciones para entrar en ‘Castelló, Ruta de Sabor’

Entre la documentación aprobada y que se publicó el pásado sábado en el BOP, se especifica que la Diputación de Castellón autorizará el uso del elemento diferenciador ‘Castelló, Ruta de Sabor’ para aquellos productos agroalimentarios destinados al consumo humano producidos, elaborados y/o transformados en la Provincia de Castellón e inscritos en el Registro al que se refiere el artículo 12 del presente Reglamento, que cumplan alguna de las siguientes condiciones:

1) Productos amparados por Denominaciones de Origen Protegidas (DOP) o Indicaciones Geográficas Protegidas (IGP) a los que se refiere el Reglamento (CE) 1151/2012, y vinos amparados por Denominaciones de Origen Protegidas (DOP) o Indicaciones Geográficas Protegidas (IGP) a los que se refiere el Reglamento (CE) 1234/2007, la Ley 24/2003, de 10 de julio de la Viña y del Vino.

2) Productos amparados por certificaciones de características específicas (Especialidades Tradicionales Garantizadas) regulados por el Reglamento (CE) 1151/2012.

3) Productos amparados por Agricultura Ecológica a los que se refiere el Reglamento (CE) 834/2007 y Productos amparados por la Producción Integrada de productos agrícolas, regulada por la Orden 44/2010 de 14 de diciembre de la Consellería de Agricultura, Pesca y Alimentación y sucesivas modificaciones, por el que se regula la producción integrada de productos agrícolas en la Comunidad Valen- ciana.

4) Alimentos elaborados en industrias artesanas, a las que se refiere la ley 1/1984, de 18 de abril, de ordenación de la artesanía

5) Productos agroalimentarios amparados por una Marca de Garantía, regulados según la Ley 17/2001, de Marcas, con Reglamento de Uso con informe favorable de la Diputación de Castellón o en su caso de la Administración competente.

6) Aguas minerales naturales y aguas de manantial reconocidas conforme a lo establecido en el Real Decreto 1074/2002, de 18 de octubre y posteriores modificaciones, por el que se regula el proceso de elaboración, circulación y comercio de aguas de bebida envasadas.

7) Productos agrarios y alimentarios amparados bajo la Marca de Calidad “CV”, descrita en el Decreto 91/98, de 16 de junio, del gobierno valenciano, por el que se aprueba el Reglamento de la marca de Calidad “CV” para productos agrarios y alimentarios

8) Productos agroalimentarios que, no pudiéndose acoger a ninguna de las figuras previamente relacionadas en este mismo artículo posean una vinculación con la Provincia de Castellón, de alguna de las siguientes modalidades:

a) Productos para consumo en fresco cuyas fases de producción tengan lugar en la provincia de Castellón, salvo aquellos casos debidamente justificados, que por la inexistencia de alternativa viable desarrollen alguna fase no fundamental fuera de la provincia de Castellón

b) Productos elaborados en la Provincia de Castellón cuyas materias primas fundamentales procedan o se elaboren en la provincia de Castellon.

c) Productos elaborados mediante alguna técnica tradicional típica de la Provincia de Castellón elaborados en la Provincia de Caste- llón cuyas materias primas fundamentales procedan o se elaboren en la Provincia de Castellon.

La Diputació de Castelló ja ha publicat en el Butlletí Oficial dela Província (BOP) el Reglament d’ús com a element diferenciador de ‘Castelló, Ruta de Sabor’ i que permetrà que en menys d’un mes ja es venguen en les botigues els productes amb aquesta identificació geogràfica. D’aquesta manera la Diputació de Castelló autoritzarà l’ús per a aquells productes agroalimentaris destinats al consum humà produïts, elaborats i/o transformats a la província de Castelló.

Els primers productes a comercialitzar-se amb el distintiu ‘Castelló, Ruta de Sabor’ són els vinculats als sectors hortofructícola, oli, aigua i vi, que són els que ja estan més avançats en les seues comissions sectorials. De fet, una vegada que reben l’aprovació definitiva de la ‘Comissió de Concessió de Marca’, que presideix Javier Moliner, ja podran distribuir-los amb el nou etiquetatge.

Per a agilitzar aquest procés, des de l’àrea de Desenvolupament Rural, que dirigeix el diputat Domingo Giner, ja estan avisant les empreses perquè puguen aprofitar com més prompte millor aquesta distinció. Cal tindre en compte que encara que ja hi ha unes 200 empreses que s’han interessat per formar part de ‘Castelló, Ruta de Sabor’, ara s’ha d’aprovar oficialment la concessió.

“El procediment de tramitació i gestió ha estat molt meticulós perquè tant els productors com la clientela tinguen totes les garanties. L’intens programa de treball que hem dut a terme, i que ara entra en una nova fase, s’adreça a tindre una marca guia sòlida i que es consolide durant els anys. Aquest esforç té com a objecte augmentar el consum dels productes de Castelló, en primer lloc en el propi mercat provincial, per a generar oportunitats econòmiques al nostre territori i municipis.

Es crea el Comitè de Concessió

El Comitè de Concessió dela Diputació de Castelló, mitjançant informe motivat, concedirà o denegarà l’ús de l’element diferenciador per als productes per als que s’haguera sol·licitat. Amb l’objecte de poder escometre, tractar i resoldre aquelles qüestions de naturalesa comuna i/o freqüent, es creala Comissió Permanent de la Comissió de Concessió, les normes de funcionament i competències de la qual seran aprovades per aquesta última.

Amb l’objecte d’estar en permanent contacte amb els productors, es creen les comissions sectorials de producte, les normes de funcionament de les quals estaran aprovades perla Comissió de Concessió. 
Les Comissions Sectorials de Producte tindran caràcter consultiu i capacitat per a proposar quantes accions i iniciatives consideren per a la millor aplicació i desenvolupament de l’element diferenciador.
 Aquestes comissions s’agruparan per producte o per grup de productes relacionats.

Condicions per a entrar en ‘Castelló, Ruta de Sabor’

Entre la documentació aprovada i que es va publicar el passat dissabte en el BOP, s’especifica que la Diputació de Castelló autoritzarà l’ús de l’element diferenciador ‘Castelló, Ruta de Sabor’ per a aquells productes agroalimentaris destinats al consum humà produïts, elaborats i/o transformats a la província de Castelló i inscrits en el Registre a què es refereix l’article 12 del present Reglament, que complesquen alguna de les condicions següents:

1) Productes emparats per denominacions d’origen protegides (DOP) o indicacions geogràfiques protegides (IGP) als que es refereix el Reglament (CE) 1151/2012, i vins emparats per denominacions d’origen protegides (DOP) o indicacions geogràfiques protegides (IGP) a les que es refereix el Reglament (CE) 1234/2007,la Llei24/2003, de 10 de juliol de la vinya i del vi.

2) Productes emparats per certificacions de característiques específiques (Especialitats tradicionals garantides) regulats pel Reglament (CE) 1151/2012.

3) Productes emparats per agricultura ecològica a què es referix el Reglament (CE) 834/2007 i productes emparats per la producció integrada de productes agrícoles, regulada per l’Ordre 44/2010 de 14 de desembre dela Conselleriade Agricultura, pesca i alimentació i successives modificacions, pel qual es regula la producció integrada de productes agrícoles ala Comunitat Valenciana.

4) Aliments elaborats en indústries artesanes, a les que es refereix la llei 1/1984, de 18 d’abril, d’ordenació de l’artesania

5) Productes agroalimentaris emparats per una marca de garantia, regulats segonsla Llei17/2001, de marques, amb Reglament d’ús amb informe favorable dela Diputació de Castelló o si és el cas de l’Administració competent.

6) Aigües minerals naturals i aigües de brollador reconegudes d’acord amb el que estableix el Reial decret 1074/2002, de 18 d’octubre i posteriors modificacions, pel qual es regula el procés d’elaboració, circulació i comerç d’aigües de beguda envasades.

7) Productes agraris i alimentaris emparats sota la marca de qualitat “CV”, descrita en el Decret 91/98, de 16 de juny, del Govern Valencià, pel qual s’aprova el Reglament de la marca de qualitat “CV” per a productes agraris i alimentaris

8) Productes agroalimentaris que, no podent-se acollir a cap de les figures prèviament relacionades en aquest mateix article posseesquen una vinculació amb la província de Castelló, d’alguna de les modalitats següents:

a) Productes per a consum en fresc les fases de producció del qual tinguen lloc a la província de Castelló, excepte aquells casos degudament justificats, que per la inexistència d’alternativa viable desenvolupen alguna fase no fonamental fora de la província de Castelló

b) Productes elaborats a la província de Castelló les matèries dels quals fonamentals procedisquen o s’elaboren a la província de Castelló.

c) Productes elaborats mitjançant alguna tècnica tradicional típica de la província de Castelló elaborats a la província de Castelló les matèries del qual fonamentals procedesquen o s’elaboren a la província de Castelló.